Fem tips till midsommarfiraren
- Ska du åka iväg? De flesta mediciner klarar någon timme i en varm bil, men eftersom det kan skilja sig mycket åt beroende på vilken medicin det gäller så är det viktigt att du läser bipacksedeln.
- Dans runt midsommarstången i stekhet sol? Det bästa är förstås att undvika solen när den är som starkast. Skydda kroppen med kläder, solhatt och solglasögon. Komplettera med solskyddsprodukter.
- Behöver du undvika solen på grund av medicinering? Det gäller exempelvis om du tar vissa antibiotika eller använder akneläkemedel. Vad som gäller för just din medicin står i bipacksedeln som följer med förpackningen.
- Nubbe och medicin? Generellt är det bra att vara försiktig med alkohol när du tar medicin. Vad som gäller för din medicin står i bipacksedeln som följer med förpackningen.
- Myggbiten? Du kan använda kylbalsam för att lindra besvär på hud som har blivit blivit stucken av insekter. Insektsbett kan också lindras av alsolsprit, alsolgel eller bedövande salva som innehåller lidokain.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder
Länkar
Om
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
EMA inleder granskning av läkemedel innehållande finasterid och dutasterid7.10.2024 13:22:03 CEST | Pressmeddelande
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har inlett en granskning av läkemedel med finasterid och dutasterid. Syftet är att undersöka eventuella kopplingar till självmordstankar och självskadebeteenden.
Rapportera in misstänkta biverkningar vid vaccination mot blåtunga7.10.2024 10:52:18 CEST | Pressmeddelande
Ett utbrott av virussjukdomen blåtunga har upptäckts i Sverige för första gången sedan 2010. I nuläget finns endast nödvacciner tillgängliga, med begränsad dokumentation om biverkningar. Därför uppmanar Läkemedelsverket till att snabbt rapportera in misstänkta biverkningar efter vaccination till Läkemedelsverkets e-tjänst. Läkemedelsverket bistår genom att godkänna licenser för vaccination mot blåtunga serotyp 3.
Bantningsmedel göder organiserad brottslighet23.9.2024 10:27:49 CEST | Pressmeddelande
Läkemedelsverket varnar för riskerna med att köpa förfalskad Ozempic på svarta marknaden.
Fortsatt vädjan från Läkemedelsverket: Förskriv Ozempic endast till diabetespatienter20.9.2024 09:22:34 CEST | Pressmeddelande
SVT:s Uppdrag granskning har i reportaget Jakten på Ozempic åter igen satt strålkastarljuset på problemet och visat hur förskrivare lättvindigt skriver ut Ozempic till andra patientgrupper än till diabetespatienter. Läkemedelsverket vädjar återigen till läkarkåren att förskriva dessa läkemedel endast på godkänd indikation.
Budgetpropositionen: Läkemedelsverket får kraftigt tillskott för arbetet med kliniska prövningar19.9.2024 14:28:21 CEST | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket 30 miljoner kronor under nästa år, och 60 miljoner årligen från 2026 för att stärka Sveriges konkurrenskraft inom kliniska prövningar. Därmed får myndigheten uppdraget att både förbereda för och etablera ett nationellt partnerskap – Swetrial.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum