Ving AB

Nordic Leisure Travel Group inleder samarbete med aktörer inom ”Direct Air Capture”

Dela
Nordic Leisure Travel Group som äger researrangörerna Ving, Spies, Tjäreborg och Sunclass Airlines har skrivit en avsiktsförklaring med företagen Nordic DAC Group AB och Carbon Removal AS. Norska Carbon Removal ska under 2027 ha en infångningsanläggning klar för att samla in koldioxid från luften, s.k. Direct Air Capture, som därefter ska lagras permanent 2,6 km under havsbotten i Nordsjön. Den infångade koldioxiden kan också användas som en råvara för industrin, t ex vid framställning av hållbart flygbränsle, SAF.
Foto: Northern Light
Foto: Northern Light

Vi har ett långsiktigt mål om nettonollutsläpp 2050 från alla våra egna flyg. Flyget är den överlägset största bidragsgivaren till vårt koldioxidavtryck och de närmsta åren byts bland annat flottan ut till den senaste generationen Airbusflygplan som genererar 23 % mindre CO2-utsläpp per passagerarkilometer jämfört med tidigare långdistansflygplan. Parallellt har vi inlett samarbete med producenter av mer hållbara bränslen som e-SAF och är redo att använda dem så snart de finns på marknaden. Men mycket tyder på att man även behöver satsa på ny teknik som exempelvis s.k. Direct Air Capture för att nå 2050-målen,säger Magnus Wikner, Koncernchef på Nordic Leisure Travel Group.

Enligt FN:s klimatpanel IPCC kommer enbart minskning av utsläppen inte att räcka för att världen ska nå nettonoll till 2050. Det kommer att krävas olika typer av tekniska innovationer och avlägsnandet av koldioxid från atmosfären kan bli en viktig komponent.

För Nordic Leisure Travel Group innebär samarbetet att vi vill vi lära oss mer och ta vara på de möjligheter som finns och på sikt framtida bruk av Direct Air Capture. Norge ligger i framkant på området och vi är glada att ha knutit en avsiktsförklaring med Nordic DAC Group och Carbon Removal, fortsätter Magnus Wikner.

 

Carbon Removal AS är en norsk utvecklare av storskaliga Direct Air Capture-anläggningar (DAC).

Företagets flaggskeppsprojekt är NorDAC-projektet i Øygarden utanför Bergen i Norge med kapacitet att fånga upp 500 000 ton CO2 direkt från luften årligen i första fasen, med en möjlig expansion till 1 miljon ton. Tekniken är beprövad och finns bland annat i Kanada. Vid direkt luftinfångning används stora fläktar som suger in luft från omgivningen så att den kommer i kontakt med en vattenlösning som fångar upp koldioxid ur luften. Genom uppvärmning och kemiska reaktioner kan koldioxiden sedan utvinnas, transporteras och lagras permanent. Ambitionen är att det ska ske med Northern Lights infrastruktur som är en av Norges största satsningar för lagring av koldioxid under havsbotten i Nordsjön och som just nu är under byggnation i Øygarden.

Norge är mycket väl positionerat för att vara en drivande kraft för koldioxidborttagning i stor skala. Vi är inriktade på att använda våra förnybara energiresurser och expertis från CCS, geologisk lagring av koldioxid, och från olje- och gasindustrin för att bidra till globala och nationella klimatmål. Utveckling av DAC i industriell skala kan göra Norge till ett ledande land inom koldioxidavskiljning, och det utgör en viktig affärsmöjlighet då det förväntas en enorm marknad för att ta bort CO2 från atmosfären. Vi ser fram emot samarbetet med Nordic Leisure Travel Group och Nordic DAC Group om en roll för NorDAC i dekarboniseringen av flygtransporter, säger Eirik Lilledahl, grundare av Carbon Removal.

Carbon Removal samarbetar med Nordic DAC Group som har en tjänst där man erbjuder certifikat för koldioxidborttagning, Direct Air Capture, DAC. Tjänsten inkluderar förköp av DAC-krediter och deltagande i DAC-projekt.

Avsiktsförklaringen med Nordic Leisure Travel Group visar en ledande nordisk aktör inom resebranschen som vill vara i framkant och använda Direct Air Capture (DAC) som ett klimatverktyg, säger Finn Eriksson medgrundare på Nordic DAC Group AB. Syftet med Direct Air Capture är att ta bort oundvikliga, svårt reducerbara och historiska CO2-utsläpp för att uppnå klimatmålen. Samarbetet blir ett betydelsefullt DAC-exempel i Norden som öppnar nya möjligheter i dialog med kunder och aktörer inom flyg- och reseindustrin.

För mer information:

https://www.carbonremoval.no/

www.directaircapture.com  

Kontakter

För information om anläggningen, tekniken eller certifikaten, kontakta:
Carbon Removal: eirik.lilledahl@carbonremoval.no
Nordic DAC Group: finn.eriksson@nordicdacgroup.com

Bilder

Foto: Northern Light
Foto: Northern Light
Ladda ned bild

Om

Ving AB
Ving AB
Rålambsvägen 17
10520 Stockholm

https://www.ving.se/

Ving är en del av Nordic Leisure Travel Group (NLTG), Nordens ledande semesterföretag som erbjuder resor, såväl klassiska paketresor som egenpaketerade resor med reguljärflyg samt kryssningar. I gruppen ingår researrangörerna Ving, Globetrotter, Spies, Tjäreborg, flygbolaget Sunclass Airlines samt de egna koncepthotellen Sunprime Hotels och Sunwing Family Resorts samt Ocean Beach Club och vännerna Lollo & Bernie. Ving ägs av Petter Stordalens Strawberry Group, Altor Funds och TDR Capital.

Följ Ving AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ving AB

Efterlängtad Thailands-comeback med Ving från Landvetter i vinter27.9.2023 11:34:50 CEST | Pressmeddelande

Trots utmanande ekonomiska tider och en historisk svag krona råder det inga tvivel om att ressuget är stort bland göteborgarna. I oktober är 9 av 10 resor sålda med Ving från Landvetter och inför stundande vintersäsong har försäljningen ökat med 23 procent jämfört med samma tid i fjol. En nyhet för i år är att Ving återigen flyger till Phuket från Landvetter efter fyra års uppehåll.

Stort resesug bland göteborgarna får Ving att sätta in extraflyg i höst30.8.2023 10:40:48 CEST | Pressmeddelande

Sommarens ostabila och regniga väder har fått många svenskar att boka en resa i höst. Trycket på Vings charteravgångar från Göteborg är minst sagt högt. Så pass att Ving nu satt in två extraflyg till Kreta i början på oktober. Och det är inte bara sensommaren som bokar bra. De senaste tre veckorna har höstlovsbokningarna från Göteborg ökat med 60 procentenheter mot i fjol vid samma tid, vilket fått Ving att även sätta in ett extraflyg till Cypern vecka 44.

Vings maskotar Lollo & Bernie lanserar egen YouTube-kanal17.7.2023 14:20:13 CEST | Pressmeddelande

Vings maskotar Lollo & Bernie är med sin dansvideo med över 44 miljoner visningar redan idag en megasuccé på YouTube och nu tas nästa stora steg när barnens favoriter för första gången får en alldeles egen kanal. Här samlas redan tidigare producerat material med helt nyproducerade filmer och för första gången släpps också 3D-animerade filmer. Inom kort planeras det även för en lansering på YouTube Kids.

Kretas autentiska pärla Sitia – nytt resmål hos Ving 202427.6.2023 12:58:04 CEST | Pressmeddelande

Nästa års sommarresor har precis släppts upp till försäljning hos Ving och en nyhet i programmet är den lilla kuststaden Sitia på östra Kreta. Sitia är fortfarande relativt oexploaterat och genuint och kan därför liknas vid andra mindre grekiska pärlor om Parga, Skiathos och Thassos. Resmålet har ett fantastiskt läge med närhet både det vacker natur, vandringsleder, orörda stränder och små byar. Till Sita erbjuder Ving direktcharter från Köpenhamn med flygbolaget BRA.

Så sparar man på resekostnaderna – utan att minska på upplevelsen. Här finns billigaste matkassen i Medelhavet!15.6.2023 14:27:14 CEST | Pressmeddelande

Svenskarnas reslust är stor och när sommarsemestrarna nu stundar är det många som bokat en resa till sydligare breddgrader. En rekordsvag kronkurs och inflation gör dock att många förväntar sig dyrare kostnader. Men resan behöver inte bli så kostsam på plats som man föreställer sig - om man botaniserar i det lokala utbudet. Ving har undersökt vad lokala rätter och vanliga varor kostar på sex populära destinationer i Medelhavet. Och i samtliga fall är prisnivån lägre än i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum