RIT-avdrag och breddad a-kassa dämpar lågkonjunkturens effekter

Bostadsminister Andreas Carlson (KD) hade bjudit in fackförbundet och intresseorganisationen Sveriges Arkitekter och arbetsgivarförbundet Innovationsföretagen till ett möte om läget för arkitektbranschen i rådande lågkonjunktur på tisdag den 20 juni.
För Sveriges Arkitekters räkning deltog förbundsdirektör Tobias Olsson och samhällspolitisk chef Margareta Wilhelmsson. De lämnade över förslag på klimatsäkrade konjunkturåtgärder att få ner arbetslösheten i arkitektkåren och genomföra klimatomställningen i byggbranschen.
– Vi riskerar en större arbetslöshet än på länge. Framför allt är det nyexaminerade arkitekter som står helt utan jobb. Erfarenheter från tidigare lågkonjunkturer är att hela årskullar i värsta fall kan stå utan jobb och därför söker sig till andra branscher. När konjunkturen vänder kommer vi att behöva allihop, säger Tobias Olsson.
En färsk enkät från förbundet visar att endast en tredjedel av de som tog examen 2021–23 jobbar som arkitekter och att hälften känner noll framtidstro. Sveriges Arkitekter föreslår därför att regeringen ska genomföra Sacos förslag om att även nyutexaminerade ska kunna få a-kassa, genom att införa ett examensvillkor. Det ger unga arkitekter som söker jobb och är medlem i a-kassa möjligheter att fortsätta stå på egna ben och mindre risk att behöva lämna branschen.
Men utmaningen är inte ”bara” att få igång byggandet igen. Vi befinner oss i en klimatkris där byggbranschen är den näst största utsläpparen och alltså behöver dra ett tungt lass. Vi behöver insatser som inte enbart skapar sysselsättning, utan med så litet ekologiskt fotavtryck som möjligt. Det innebär att utveckla vårt befintliga bostadsbestånd, cirkulärt, genom om- och tillbyggnad samt (energi)renovering.
– Vi vill att regeringen inför ett RIT-avdrag för klimatförbättrande arkitekttjänster för privatpersoner, säger Margareta Wilhelmsson. Det är ett förslag för klimatet, konjunkturen och plånboken som ger möjlighet för privatpersoner att resurseffektivisera sina hem och påverka sina boendekostnader.
Det är viktigt att RIT-avdraget blir den enskilda människans reform och inte en väg för kommersiella aktörer att exploatera småhusområden och förändra dess villakaraktär. Den befintliga boytan utnyttjas effektivare, mer klimatsmart, och arkitekter kan ta sig an en större samhällsnyttig marknad. Arkitekten är den konsult som kan hitta lösningar på ekvationen att skapa fler bostäder i bostadsbristen Sverige genom att använda det befintliga byggnadsbeståndet bättre.
Fotona är fria för redaktionell användning.
Nyckelord
Kontakter
Margareta WilhelmssonSamhällspolitisk chef
Tel:08-505 577 45margareta.wilhelmsson@arkitekt.seBilder




Länkar
Om
Sveriges Arkitekter är ett fackförbund och en intresseorganisation som driver Sveriges arkitekters gemensamma frågor – från studietiden och genom hela yrkeslivet. Vi står upp för arkitekternas arbetsvillkor och driver kårens intressen för att åstadkomma vackra, hållbara och välfungerande livsmiljöer. Vi har över 14 000 medlemmar och växer ständigt.
Följ Sveriges Arkitekter
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter
Fyra hus i Västra Götaland tävlar om arkitekturpris1.11.2023 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Vilket är 2023 års mest framstående byggnadsverk i Västra Götalandsregionen? Fyra hus i Göteborg, Viskafors och Hovås är kandidater till priset, som delas ut av Sveriges Arkitekter Västra Götaland.
Sveriges Arkitekter går intensivkurs i klimatomställning med Johan Rockström19.10.2023 13:50:07 CEST | Pressmeddelande
Förbundsdirektör Tobias Olsson, tillsammans med 34 ordförande och förbundsdirektörer inom fackföreningsrörelsen, utbildas nu i ledarskap för en rättvis klimatomställning. Initiativet är en del av forskningsprogrammet FAIRTRANS och sker på Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.
Podcasten Staden får priset Årets Strålkastare4.10.2023 11:11:14 CEST | Pressmeddelande
Tioårsjubilerande podcasten Staden har tilldelats priset Årets Strålkastare av de fyra statliga myndigheterna Boverket, Statens konstråd, Riksantikvarieämbetet och ArkDes. Prisutdelningen skedde på konferensen Gestaltad livsmiljö på Arkdes.
Ny bok visar landskapsarkitektur som nyckel i klimatarbetet27.9.2023 09:06:00 CEST | Pressmeddelande
”Landskap Nu!” samlar de intressantaste exemplen inom nutida svensk landskapsarkitektur. I den nya boken från Arkitektur Förlag ryms storskaliga våtmarker och välkomnande badplatser, småstadstorg och blommande bostadsgårdar. De visar hur landskapsarkitekterna tar sig an dagens frågor om klimatomställning och tätare stad.
Hellre RITA än mer ROT och RUT20.9.2023 10:41:59 CEST | Pressmeddelande
Istället för pluttiga sysselsättningsåtgärder i budgeten som ökade ROT- och RUT-bidrag, ta krafttag för en livskraftig och klimatsmart byggbransch. Sveriges Arkitekter kräver att regeringen går fram med RITA-avdrag för klimatförbättrande arkitekttjänster, ökade offentliga bygginvesteringar och breddad a-kassa för nyexaminerade.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum