1,6 miljonerklubben1,6 miljonerklubben1,6 miljonerklubben

Demonstration med Alexandra Charles i Almedalen - ingen ska behöva dö av osteoporos

Dela

Den 28 juni kl 11.00 ordnar 1,6 & 2,6 miljonerklubben ett demonstrationståg i Almedalen. Vi bryter tystnaden om en av våra största dolda folksjukdomar. Ingen ska behöva dö av osteoporos!

I 25 år har 1,6 & 2,6 miljonerklubben skapat opinion för att få en bättre och mer rättvis kvinnovård. Och vi fortsätter att skapa uppmärksamhet kring den ojämställda vården!

Demonstrationen anordnas av BRYT, som är ett samarbete mellan 1,6 & 2,6 miljonerklubben och andra ideella organisationer samt företag som arbetar mot en gemensam nollvision: att ingen ska dö av osteoporos.

Vi samlas 10:30 på Stora torget i Visby, vid S:t Karins kyroruin. Vid 11:00 börjar demonstrationen.

Om osteoporos:

Hälften av alla kvinnor i Sverige riskerar idag att drabbas av benskörhet - men även var fjärde man. Idag toppar vi frakturligan i Europa!  Vi har över 300 fall per dag och siffran bara ökar. Enligt beräkningar kostar det samhället över 20 miljarder kronor varje år att inte ge rätt vård och behandling.  
Många äldre blir liggande efter ett benbrott för att aldrig mera resa sig. Ändå är benskörhet underdiagnostiserad och underbehandlad.  

 Sjukhusen fylls av onödiga frakturer, och vi vet hur kostsamt det är för samhälle och individ.  

 Ändå har vi långt kvar till fungerande frakturkedjor i hela landet. Faktum är att få regioner skjuter till nödvändiga resurser för att utreda och behandla osteoporos. De flesta är inte ens i närheten. 

 Kom till Stora torget den 28 juni och stöd kampen för en bättre vård! 

  Missa inte heller våra övriga evenemang Almedalen: 

Vi finns i vår monter (plats 321) på Cramérgatan varje dag mellan 09.00-17.00.

Seminarier:

Fånga upp psykisk ohälsa i tid - hjälp till att förhindra suicid

Tid: 27/ 6 klockan 14.00 – 16.00, B-huset, Cramérgatan 3

Medverkande: Ullakarin Nyberg, psykiatriker, Christian Dahlström, författare och journalist, Anna Lundh,  överläkare, specialist barn- och ungdomspsykiatri.
Lovisa Wieselgren-Björkegren presenterar stiftelsen Ing-Marie Wieselgrens minne.

 
Osteoporos orsakar onödigt lidande och höga kostnader på grund av underbehandling och okunskap

Tid: 28/6 klockan 12.00 – 14.00, B-huset, Cramérg. 3
Medverkande: Anna Spångeus, biträdande professor, Mai Bergström, ordförande Osteoporosförbundet Anita Sandström, vice ordförande Osteoporosförbundet, Anne Elfström, ordförande Osteoporosföreningen på Gotland.

Följande politiker medverkar i debatten: Jonas Lindberg (v), oppostionsregionråd , ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden, Emilie Orring (m) regionstyrelsens ordförande, Region Uppsala

Förmaksflimmer ökar kraftigt risken för stroke orsakad av en propp - så drabbas kvinnor

Tid: 28/6 klockan 15.00 – 17.00, E-huset, Cramérgatan 3
Medverkande: Anders Åkesson, Hjärt-Lungfonden, Johan Engdahl, docent och överläkare vid Hjärtkliniken Danderyds sjukhus, om Hjärtflimmer och Flimmerrapporten 2023. Karin Schenck-Gustafsson, professor och överläkare i hjärtsjukdomar, om takotsubo, brustet hjärta

Seminariet modereras av Alexandra Charles von Hofsten tillsammans med Cecilia Schelin Seidegård, tid. sjukhusdirektör och landshövding  på Gotland.
 


 
 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om oss

1,6 miljonerklubben grundades 1998. Det är en ideell organisation och vår vision är att alla kvinnor ska ha bästa tänkbara livskvalitet och hälsa. Vi arbetar med folkbildning och opinionsbildning, främst genom vår tidning, seminarier och webbinarer. En viktig del är stipendieverksamheten. Genom Kvinnor & Hälsas 90-konto samlar vi in pengar till forskare som  arbetar utifrån ett genusmedicinskt perspektiv.

Följ 1,6 miljonerklubben

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från 1,6 miljonerklubben

-Kvinnor betraktades som simulanter och skickades hem!10.11.2023 10:51:34 CET | Pressmeddelande

Vad är det som gör att vissa personer vägrar att slå sig till ro och istället envist fortsätter att kämpa? Alexandra Charles är nu 77 år, men arbetar mer än heltid. I höst är det 25 år sedan hon grundade den ideella hälsoföreningen 1,6miljonerklubben. – Kvinnors hälsa är alltför viktig. Jag tänker inte ge mig förrän vården är rättvis och jämställd, säger Alexandra Charles. Hur har vården förändrats på 25 år? Fyra experter berättar!

-Kvinnor betraktades som simulanter och skickades hem!9.11.2023 14:52:00 CET | Pressmeddelande

Vad är det som gör att vissa personer vägrar att slå sig till ro och istället envist fortsätter att kämpa? Alexandra Charles är nu 77 år, men arbetar mer än heltid. I höst är det 25 år sedan hon grundade den ideella hälsoföreningen 1,6miljonerklubben. – Kvinnors hälsa är alltför viktig. Jag tänker inte ge mig förrän vården är rättvis och jämställd, säger Alexandra Charles. Hur har vården förändrats på 25 år? Fyra experter berättar!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum