If Skadeförsäkring

Fördubbling av TBE på tio år – här är kommunerna med med flest fall

Dela

Allt fler svenskar insjuknar i den fästingburna TBE-smittan. Under det senaste decenniet har antalet fall nästan fördubblats. "Vi rekommenderar alla som rör sig i gamla och nya riskområden att vaccinera sig", säger Jenny Grimstig, personskadechef på If.

TBE är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig sjukdom, och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i regionen och till Folkhälsomyndigheten.
TBE är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig sjukdom, och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i regionen och till Folkhälsomyndigheten.

Antalet fall av den fästingburna smittan TBE ökar år för år. I landet som helhet har det registrerats i snitt över 400 TBE-fall per år de senaste åren. För fem år sedan var det knappt 300 per år och för tio år sedan drygt 200. Antalet har med andra ord nästan fördubblats på ett decennium.

Folkhälsomyndigheten uppskattar att incidensen av TBE ökar med omkring fem procent per år. 

Det som driver ökningen är framför allt att fästingarna breder ut sig över ett allt större geografiskt område. För tio år sedan var fästingproblemen nästan helt isolerade till Mälardalstrakten. Tre av fyra TBE-fall registrerades i Sörmland och Uppland. I dag står övriga landet för över hälften av all TBE-smitta. Under 2022 rapporterades smittan i elva kommuner i landet som aldrig tidigare haft några fall. I Västra Götaland har antalet smittade mer än tredubblats.

Men det är fortfarande Mälardalskommuner som toppar lista över antalet fall. If kan med unik statistik från Folkhälsomyndigheten visa vilka kommuner som är mest utsatta (se tabellen nedan).

– Det bästa är såklart att förebygga att drabbas av fästingburna sjukdomar, men det kan vara bra att veta att borreliainfektion och TBE till följd av fästingbett kan täckas av en personförsäkring om man har det, säger Jenny Grimstig, personskadechef på If.

Kommun

Antal TBE-smittade 2022

Uppsala

16

Västerås

16

Eskilstuna

15

Haninge

13

Strängnäs

13

Norrtälje

11

Enköping

10

Grums

8

Östhammar

8

Södertälje

8

Avser kommunen där personen tros ha smittats.
Källa: Folkhälsomyndigheten

Vid fästingbett – tänk på detta:

  • Ta bort fästingen så fort som möjligt för att minska risken för att drabbas av borrelia. Om fästingen bär på TBE överförs det direkt när den biter sig fast. Om du vistas i riskområden bör du därför vaccinera dig, det gäller även små barn.

  • Ta bort fästingen med pincett, fästingborttagare eller naglarna. Tänk på att inte klämma bakkroppen på fästingen. Dra rakt ut utan att vrida.

  • Tvätta såret med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.

  • Kontakta vårdcentral om det uppstår en rodnad en vecka eller senare efter bettet, och som växer till mer en fem centimeter i diameter. Det kan vara tecken på Borrelia-infektion.

  • Kontakta vårdcentral om du får feber, huvudvärk, är ovanligt trött och har värk i muskler eller leder en tid efter fästingbettet. Det kan ofta ta en till fyra veckor innan symtomen visar sig.

  • Mörka kläder drar till sig färre fästingar. Däremot kan det vara lättare att upptäcka fästingar på ljusa kläder. Skydda dig genom att ha på dig mörka och täckande kläder. Det kan till exempel vara en långärmad tröja, långbyxor och strumpor. Ha heltäckande skor på fötterna, helst stövlar.

Källa: If 

Metod

Det här pressmeddelandet bygger på statistik från Folkhälsomyndigheten. Länssiffrorna publiceras öppet på webben, kommunstatistiken har vi begärt ut.

TBE-fallen platsbestäms efter den ort där smittan antas ha inträffat.

När vi beskriver förändringen över tid jämför vi antalet smittade under de senaste tre åren (2020–2022) med motsvarande tre år för tio år sedan (2010–2012).

Övriga uppgifter kommer från Folkhälsomyndighetens årsrapport om TBE.

För statistik från fler kommuner, kontakta Ifs presstjänst. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Jenny Grimstig är personskadechef på If. Pressbild: If
Jenny Grimstig är personskadechef på If. Pressbild: If
Ladda ned bild

Om oss

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

PRESSINBJUDAN: Nu startar återuppbyggnaden av nedbrunna fastigheten – Ronneby först ut i Sverige med nytt hållbart byggkoncept11.9.2024 13:51:30 CEST | Pressmeddelande

I juni 2023 drabbades en träfastighet från 1800-talet i centrala Ronneby av en kraftig brand som ledde till att fastigheten totalförstördes. Nu sätts första spadtaget i återuppbyggnaden av det nya huset som blir något av en banbrytare inom hållbarhet. Byggnaden var försäkrad hos försäkringsbolaget If som har premiär i Ronneby för ett helt nytt sätt att premiera hållbarhet.

Ifs starka tillväxt fortsätter – stabilt resultat för första halvåret trots storskador7.8.2024 08:42:42 CEST | Pressmeddelande

KVARTALSRAPPORT: I dag presenterar försäkringsbolaget If det finansiella resultatet för det andra kvartalet och första halvåret 2024. Den starka tillväxten inom alla affärsområden fortsätter. En sträng vinter i Norden tynger det första kvartalet, och stora skador i det andra kvartalet, men tack vare Ifs storlek och diversifiering är resultatet fortsatt starkt och stabilt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye