Grannsamverkan kan stoppa tjuvarna
Många svenskar lämnar sina bostäder under sommaren, vilket innebär en högre risk för inbrott. Grannsamverkan är det som visat sig mest effektivt för att skrämma bort tjuvarna. ”Att hjälpa en granne som reser bort kan göra stor skillnad. Det bästa är att få det att se ut som att någon är hemma”, säger Jenny Rudslätt, skadechef på försäkringsbolaget If.

Under 2022 anmäldes omkring 10 975 bostadsinbrott, en minskning med 12 procent jämfört med året innan, enligt statistisk från Brottsförebyggande rådet (Brå). Trots att antal inbrott minskat de senaste åren, har inbrott i förråd ökat. Försäkringsbolaget If vill uppmärksamma att inbrott fortfarande är vanligt och drabbar individer på många sätt. Får tjuvarna chansen finns det alltid risk att drabbas.
– Att många reser bort och ett ekonomisk pressat läge kan innebära en ökad risk för inbrott i sommar. Att bli drabbad innebär inte bara att man blir bestulen på sina ägodelar, det är en integritetskränkning och inget man vill vara med om, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.
Det finns flera sätt att försöka stoppa tjuvar. Grannsamverkan tycks vara mest effektiv. Cirka 30 procent av svenskarna satsar på att en god grannsamverkan kan minimera risken för inbrott, det visar försäkringsbolagets Ifs undersökning från 2022.
– Att man hjälps åt och har koll när ens grannar är bortresta kan verkligen göra skillnad. Tjuvar tar till många knep och det senaste vi uppmärksammat är att mynt läggs på entrédörrar i försök att se om någon är bortrest och inte öppnar. Hjälps åt genom att flytta runt saker i trädgården och håll varandra uppdaterade. Har man exempelvis två bilar kan man parkera den ena bilen hos grannen som är bortrest, det signalerar att någon är hemma, säger Jenny Rudslätt.
Ur försäkringssynpunkt kan det vara bra att tänka på att aldrig förvara stöldbegärlig egendom eller föremål med högt värde i förråd, då riskerar du bli utan ersättning. Hemelektronik och exklusivare märkesväskor är exempel på egendom som inte ersätts om de förvaras utanför bostaden.
– Det vanligaste som stjäls är smycken, pass, mobiltelefoner, surfplattor och på senare tid även elsparkcyklar. Smycken, som är väldigt attraktiva att stjäla, bör gömmas och inte förvaras i badrum eller sovrum, säger Jenny Rudslätt.
Ifs tips på hur du stoppar tjuven:
-
Ha ett lås avsett för ytterdörrar. Du bör även låsa dörren om du är hemma.
-
Bor du i hus eller har lägenhet i markplan ska du ha lås även på fönster, balkong- och altandörrar.
-
Skaffa bra utomhusbelysning vid alla entréer till huset. Det finns sensorstyrda lampor som tänds när någon närmar sig dörren vilket kan avskräcka inbrottstjuven.
-
Lägg inte värdesaker framme så att de syns genom fönster och altandörrar.
-
Låt bostaden se bebodd ut även om du inte är hemma. Använd timer till belysning, låt kläder och tidningar ligga framme. Be någon ta hand om posten, lägga sina sopor i din soptunna, klippa gräset på sommaren och flytta runt saker i trädgården.
-
Se över larm, det kan även förebygga eventuellt elavbrott och andra följdskador. Ett larm som hörs även på utsidan avskräcker.
Källa: If, Brå (Bostadsinbrott - Brottsförebyggande rådet (bra.se))
Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd via Synos onlinepanel under perioden 17–20 juni 2022. Den omfattar 1 009 personer mellan 18 och 80 år. Panelen utgörs av ett riksrepresentativt urval av befolkningen avseende ålder, kön och geografisk hemort.
Nyckelord
Kontakter
Pressfrågor
Tel:08-410 023 03press@if.seBilder


Om oss
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
If varnar för ökat antal fysiska bedrägerier mot äldre19.2.2025 07:01:00 CET | Pressmeddelande
Ett flertal If-kunder har den senaste tiden utsatt för fysiska bedrägerier där gärningspersonerna gör hembesök och utger sig från att komma från bland annat If. De drabbade kunderna är främst äldre personer. – Vi vill understryka att varken vi eller andra seriösa aktörer gör hembesök på det sätt som sker i dessa fall, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.
Backventil den mest hållbara åtgärden enligt unikt forskningsprojekt18.2.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med forskningsinstituten CICERO och IVL Svenska Miljöinstitutet har If låtit undersöka hur hållbara olika åtgärder är för att skydda hem mot extrem nederbörd och för att förebygga skador. Analysen visar att backventilen är den åtgärd som mest sannolikt både minskar kostnader och utsläpp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum