Region Norrbotten

Magsjuka i Kirunafjällen orsakades av virus

Dela
Det har på sistone förekommit utbrott av magsjuka i Kirunafjällen, särskilt vid STF Kebnekaise fjällstation men även på andra ställen längs Kungsleden. Nämnda fjällstation har därför tillfälligt evakuerats och de toaletter (bajamajor) som funnits där har sanerats.

Vi finner nu i prover från personer som insjuknat norovirus, även kallat calicivirus, ett virus som orsakar det som i dagligt tal kallas vinterkräksjuka.

Norovirus är mycket smittsamt, stora mängder virus utsöndras vid kräkning och diarre. Det krävs en relativt liten smittdos, det vill säga en liten mängd viruspartiklar, för att man ska bli sjuk. Förloppet är ett hastigt insjuknande i kräkningar, diarre och feber men också i regel ett snabbt tillfrisknande.

Vi tror att en stor del av smittspridningen kan tillskrivas indirekt smitta mellan människor på provisoriska toaletter och att denna smittkedja brutits genom fjällanläggningarnas åtgärder.

Det går dock inte att utesluta att vatten taget från vattendrag och sjöar också kan vara en källa till smitta. Att dricka vatten taget direkt från vattendrag innebär alltid en viss risk att man får i sig sjukdomsframkallande virus, bakterier eller parasiter.

Därför ges följande råd om man uppehåller sig längs Kungsleden i Norrbotten och särskilt i närheten av Kebnekaise fjällstation:

  • Ytvatten taget från strömmande vatten och sjöar bör om möjligt koka före förtäring så att virus och bakterier avdödas. Detta som en extra försiktighetsåtgärd.
  • Om kokning ej är möjlig, ta dricksvatten från strömmande vatten och så långt uppströms och så långt från större vandringsled som möjligt.
  • Handhygien med tvål och vatten är som alltid viktigt vid toalettbesök.

Nyckelord

Kontakter

Om

Region Norrbotten
Region Norrbottenhttps://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 000 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye