If Skadeförsäkring

Skadorna efter Hans ökar – försäkringsbolaget If ser en andra skadevåg

Dela

Regnovädret Hans har med nya skyfall fortsatt att orsaka skador i flera delar av landet. Försäkringsbolaget If är nu uppe i cirka 800 inrapporterade skador till följd av översvämningarna. ”Det är tuffa dygn nu för många husägare”, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

Översvämning i källare, Örebro. Pressbild: If
Översvämning i källare, Örebro. Pressbild: If

Regnovädret Hans är inne på sin andra vecka och medan regnet upphört på vissa platser har andra drabbats desto mer. Det är fortsatt röd varning för höga flöden i Gavleån och Marnäsån, och natten mot måndag regnade det 60 millimeter på många platser i Sydsverige, och särskilt utsatt var Örebro län.

– Vi har intensifierat vårt arbete under helgen och har kontakt med byggföretag som stått redo och nu åker ut till så många de hinner. Det handlar om att få bort vattnet så snabbt som möjligt, att ösa och avfukta, men också att sätta igång och riva ut direkt. Ju snabbare man får bort skadat material och gips, desto lättare är det att begränsa skadorna, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

Efter helgen hade If fått in cirka 800 skadeanmälningar som gällde översvämningar. Antalet inrapporterade skador hade stannat av mot slutet av förra veckan men satte igång med ökat tryck under söndagen och början på veckan.

200 skadade bilar

If har fått in ungefär 200 rapporter om skadade bilar i samband med Hans. För att kunna bedöma kostnaderna behöver If först få in kostnadsförslag från verkstäderna. Kostnaderna kommer att variera, beroende på hur omfattande reparationer som krävs.

Stormen Hans har även drabbat företag och hos If ligger siffran på cirka 70 anmälningar från drabbade företag. If har även hjälpt till med förebyggande arbete för att minimera skador där vattnet stått högt. 

– Vi har definitivt sett en andra våg av anmälningar under helgen och början på veckan. En förklaring är att regnet fortsätter ställa till skada i mättade områden, men det kan också handla om att fler upptäckt vattenskador i fritidshuset under helgen. En läcka igenom taket kan yttra sig som en missfärgning på tapeten – det är inte alltid det forsar in, säger Jenny Rudslätt, på If.

Inredda källare en risk

Parallellt pågår skadebesiktningen av de skadade husen. If hade under måndagen hunnit ut till ett 20-tal översvämmade hus i Örebo, där det tycks finnas en ökad risk för större skador i och med inredda källare.

– Vi ser att många har inrett källarutrymmen, det kan vara tvättstugor, badrum och toaletter. Vi rekommenderar inte att man använder dessa utrymmen som boyta, och det ökar också kostnaderna när allt detta behöver återställas, det får vi ha med i beräkningen när vi tittar på effekterna av de här översvämningarna. Utöver ökade kostnader är dessa skador även mer omfattande att återställa, vilket stökar till det för husägaren, säger Jenny Rudslätt.

Översvämningarna som drabbat bostadshusen är dels läckor genom otäta tak eller fönster, men också att det trycks upp vatten ur golvbrunnar och toaletter, när trycket i dagvattensystemet blir för stort.

– Man kan säga att som privatperson är det lättare att skydda sig mot det vi kallar läckage utifrån. Genom att se till att taket är tätt, kontrollera att stuprör, brunnar och dräneringsrör är rensade och hålla efter sitt hus kan man rusta sig. Många vattenskador uppstår tyvärr som en följd av dåligt underhållna hus, säger Jenny Rudslätt.

Kontakter

Bilder

Jenny Rudslätt, skadechef på If
Jenny Rudslätt, skadechef på If
Ladda ned bild
Översvämning efter regnovädret Hans, Landskrona. Pressbild: If
Översvämning efter regnovädret Hans, Landskrona. Pressbild: If
Ladda ned bild
Översvämning efter regnovädret Hans, Landskrona. Pressbild: If
Översvämning efter regnovädret Hans, Landskrona. Pressbild: If
Ladda ned bild

Om oss

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Försäkringsbolaget If varnar: Viktig kunskap om husägande har gått förlorad21.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Augusti var en rekordblöt månad och försäkringsbolaget If har fått in över tusen anmälningar om vattenskador och översvämningar efter skyfallen. Samtidigt som extremväder blir allt vanligare så tycks husägare ägna allt mindre tid åt byggnadsunderhåll. "Det praktiska har fått lämna plats åt det estetiska", säger Per Sjölander, skadeexpert inom byggnadsskador, på If.

Unikt forskningsprojekt ska identifiera de mest hållbara åtgärderna för att klara extremregn20.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Extremväder med stora regnmängder blir allt vanligare och hotar städer och samhällen. I ett nytt forskningsprojekt ska nu de mest ekonomiskt- och klimatmässigt hållbara åtgärderna för att klimatrusta bostäder identifieras. Projektet leds av CICERO, Center for International Climate Research, i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet och försäkringsbolaget If. If kommer att bidra med skadedata och insikter om hur översvämningar och läckage oftast sker. – Syftet är att identifiera konkreta åtgärder för klimatanpassning som är genomförbara för privatpersoner och bostadsrättsföreningar men även är hållbara ur ett klimatperspektiv, säger Philip Thörn, hållbarhetschef på If.

Unique research project to identify sustainable measures that can prevent damage from extreme weather events19.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Extreme weather with heavy rainfalls is becoming increasingly common and is threatening cities and communities. In a new research project in Sweden and Norway, the most economically and environmentally sustainable measures to climate-proof residences will now be identified. The project is led by CICERO, the Center for International Climate Research, in collaboration with IVL Swedish Environmental Research Institute and If Insurance.

"Nu lanserar vi Klimatrustningsveckan"18.9.2023 16:35:13 CEST | Pressmeddelande

Väderrelaterade vattenskador blir allt vanligare i takt med att skyfallen ökar. Nu uppmanar If alla husägare att inse allvaret och själva börja klimatrusta sina hem. "Målet med den här veckan är att alla husägare ska se över sina hus och rätta till de brister som finns. Den nya typen av extremväder vi lever med kräver att man skyddar sitt hus bättre. Denna vecka vill vi kickstarta hösten med en extra påminnelse", säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum