Lärarna larmar: Så slår nedskärningarna mot skola och förskola
94 procent av lärarna känner oro för vad nedskärningarna i skolor och förskolor ska leda till. Det visar en ny rapport från fackförbundet Sveriges Lärare.
– Lärare känner fruktan för framtiden. Vi står vid vägs ände, svensk skola klarar inte mer, säger förbundsordförande Åsa Fahlén.

Rapporten ”Döden för svenska skolan” visar hur illa det är ställt i svensk skola. Sex av tio lärare svarar att det antingen har skett nedskärningar under 2023, eller att det kommer att ske under nästa år. Så gott som varenda lärare uppger att nedskärningarna leder till ökad stress och ökad arbetsbelastning.
– En orsak till lärarnas stress är att barn och elever inte får den undervisning och det stöd de har rätt till. Här och nu drabbas lärare, barn och elever när man sparar på skola och förskola, men i förlängningen slår detta mot hela Sveriges framtid. Det ser våra medlemmar, och frustrationen de känner är enorm, säger Åsa Fahlén.
I rapporten ges en bild av vad nedskärningarna innebär rent konkret. I skolan handlar det bland annat om minskade möjligheter att sätta in särskilt stöd och köpa in läromedel. Lärare sägs upp eller omplaceras och för över hälften av gymnasielärarna blir undervisningstimmarna fler.
I förskolan blir barngrupperna större, möjligheten att ta in vikarier kringskärs och lärarnas undervisningsuppdrag blir lidande. Förskollärare är även oroliga för att barn ska fara illa av den generella vuxenbristen.
– I historiens ljus kommer politiker som sparar in på skola och utbildning inte att ses som framgångsrika. Det kommer däremot de politiker som vågar satsa på att ge lärare rätt förutsättningar att vara lärare, säger Åsa Fahlén.
Sveriges Lärare kräver:
-
Ett tillskott på 28 miljarder kronor. 12 miljarder behövs nu och ytterligare 16 inför 2024.
-
Regleringar av kvalitetsfaktorer såsom lärares undervisnings- och planeringstid, minimibemanning, lärartäthet och elev-/barngruppsstorlekar.
-
Rätt förutsättningar för lärare att utföra sitt kärnuppdrag. Det innebär tillgång till relevanta läromedel, rätt lokaler, stöd till barn som behöver det och en väl utbyggd elevhälsa.
-
Extra satsningar på barn- och ungdomspsykiatrin och en bättre samordning mellan olika instanser.
Nyckelord
Kontakter
Hanna SvenssonPresskontakt
Tel:076-844 44 34hanna.svensson@sverigeslarare.sePressjour Sveriges Lärare
Tel:08-502 715 15Länkar
Om oss
Sveriges lärare har det viktigaste samhällsuppdraget – att ge våra barn och elever en likvärdig utbildning av hög kvalitet. Och lärare ska ha bra löner och bra villkor. Som det största akademikerförbundet jobbar vi för att göra skillnad för Sveriges lärare och studie- och yrkesvägledare. Med 300 000 medlemmar är vi en kraft att räkna med på varje arbetsplats.
Följ Sveriges Lärare
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Lärare
Regeringen måste kompensera skolorna för de havererade digitala nationella proven11.3.2025 17:00:00 CET | Pressmeddelande
Efter att Skolverket tvingats stänga sin digitala provplattform för vårens nationella prov kräver Sveriges Skolledare och Sveriges Lärare att regeringen kompenserar skolorna ekonomiskt för de ökade kostnader som detta medför.
De flesta nyexaminerade lärare får jobb – men arbetsmarknaden upplevs som svår4.3.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny rapport från Sveriges Lärarstudenter visar att de allra flesta nyexaminerade lärare snabbt får jobb, men att många upplever att utbudet av tjänster är begränsat. Samtidigt får många undervisa i ämnen de saknar behörighet för, och i nästan var femte anställning ställde arbetsgivaren inga krav på legitimation.
Befria lärarna från byråkratin och freda vår tid3.3.2025 14:26:35 CET | Pressmeddelande
Sveriges Lärare välkomnar det utredningsförslag som presenteras idag med regleringar av planeringstid och undervisningstid. – Det är en mycket viktig utredning för svensk lärarkår, som går på knäna under en omfattande administrationsbörda och allt fler uppgifter som lagts på oss lärare, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.
Nytt betygssystem: ”Kan bli en viktig pusselbit för en likvärdig skola”19.2.2025 17:34:55 CET | Pressmeddelande
Sveriges Lärares första kommentarer till Betygsutredningens förslag.
Mobilisering krävs – Sveriges Lärare vill se en nationell samordnare mot hot och våld i skolan17.2.2025 15:04:27 CET | Pressmeddelande
Idag har regeringen hörsammat Sveriges Lärare och samlat myndigheter och aktörer inom skolan för ett första möte mot ökande hot och våld i skolan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum