Norrköpings kommun

Nu kan Norrköpingsborna lämna e-förslag direkt på kommunens hemsida

Dela

Den 1 september 2023 inför Norrköpings kommun e-förslag, som innebär att allmänheten kan lämna sina förslag direkt på kommunens hemsida. I och med det  försvinner möjligheten att lämna medborgarförslag till kommunen.

Foto: Norrköpings kommun
Foto: Norrköpings kommun

Med e-förslag kan kommuninvånarna lämna förslag över något som de anser kan utvecklas eller införas inom kommunens verksamhet och ansvarsområde. Andra kommuninvånare kan sedan rösta på förslaget. Når ett förslag 200 röster lämnas det till politikerna för beslut.

– Goda förslag från kommunens invånare bidrar till att vår verksamhet förbättras och utvecklas. Vi vet också att Norrköpingsborna är engagerade i sin kommun och har många bra idéer och genomtänkta förslag. Dessa vill vi givetvis ta del av. Med e-förslag får vi ett lättillgängligt och smidigt verktyg som gör det möjligt att både lämna och stödja ett förslag. Det är väldigt bra att vi nu är framme och kan lansera e-förslag i Norrköpings kommun, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.

E-förslag kommer från den 1 september att kunna lämnas via kommunens hemsida. Den som vill lämna ett förslag loggar in på kommunens e-tjänster med bank-id och skriver där sitt förslag i ett formulär. Efter granskning publiceras förslaget på kommunens hemsida och andra kommuninvånare kan då rösta på det. Ett förslag publiceras i 60 dagar och om förslaget under denna tid nått 200 röster eller fler överlämnas det till ansvarig nämnd eller kommunstyrelsen för handläggning och beslut. Alla som är folkbokförda i Norrköpings kommun får lämna eller rösta på ett e-förslag. Även barn, ungdomar och personer som inte har kommunal rösträtt får lämna eller rösta på ett e-förslag.

Samtidigt som e-förslag införs upphör medborgarförslag i kommunen. Medborgarförslag infördes i Norrköping år 2005 och har varit ett uppskattat sätt för kommuninvånarna att lämna in idéer till kommunen.

– Jag tror och hoppas att e-förslagen blir ett lyft för Norrköping och att det kommer att främja kommuninvånarnas engagemang och delaktighet i vår kommun, säger Sophia Jarl (M).

Kontakt:
Sophia Jarl (M)
Titel: kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 011-15 62 05

Jörgen Jonsson
Titel: strateg kommunstyrelsens kontor
Telefon: 0730-20 18 22

_____________________________________________________
Avsändare: Lana Brunell, pressansvarig
Telefon: 073-020 17 18

Norrköpings kommun har omkring 145 000 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 13 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2022-2026 styrs Norrköpings kommun av borgerlig samverkan, som består av M, KD och L.

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Pressinbjudan: Mötesplats Norrköping – företagsbesök för dialog och utveckling21.9.2023 09:05:10 CEST | Pressinbjudan

Måndag den 25 september kommer närmare 80 företag ta emot besök av kommunfullmäktiges politiker tillsammans med tjänstepersoner från flera olika kontor. Syftet med dessa besök, som går under namnet Mötesplats Norrköping, är att mötas över gränserna för att öka förståelsen för varandra och utbyta perspektiv. Mötesplats Norrköping är en del av Handslaget – kommunens överenskommelse med näringslivet för ett förbättrat företagsklimat.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum