Sjuknärvaron riskerar öka: Så får du en hållbar jobbstart
Många går runt med stress i ryggsäcken. Ifs stora nordiska undersökning om hälsa visar att 4 av 10 har upplevt stress som går ut över livskvaliteten i mer än ett halvår. När många nu kommer tillbaka efter en förhoppningsvis avkopplande semester, är det viktigt att få koll på stressen.

Sommaren börjar gå mot sitt slut och semestervanorna ska bytas mot rutiner, deadlines och tider att passa. Se upp så att inte tempot går upp för snabbt, varnar Ifs hälsostrateg.
– Det är inte ovanligt att man stressar för att hinna gå på semester, och vi vet att det tar sin tid att komma tillbaka till hälsosamma stressnivåer efter en pressad period – ibland flera veckor. På semestern kan många ändå få chansen att koppla av, sova bättre och leva mer kravlöst än annars. När vi kommer tillbaka till jobbet kan det vara lätt att stressa upp snabbt men här kan vi verkligen ta chansen att få en nystart, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Ifs stora nordiska undersökning om hälsa visar att 4 av 10 har upplevt stress som går ut över livskvaliteten i mer än ett halvår. I Sverige upplever hälften av kvinnorna långvarig stress medan motsvarande siffra för män är 36 procent. Vanligast är det i åldrarna 45-59 år. Många av respondenterna, 50 procent, menar att det är kombination av privatliv och arbetsliv som är främsta triggern för stress.
En av fyra menar att arbetslivet är den främsta triggern.
– Med tanke på den höga stressnivån vi ser i undersökningen förekommer sannolikt en del sjuknärvaro ute på arbetsplatser, att många jobbar fast de inte mår bra och har nedsatt arbetsförmåga. Sjuknärvaro är på sikt skadligt för individen och är också negativt för arbetsgivaren eftersom produktiviteten går ner, säger Kristina Ström Olsson.
Resultaten visar också att 2 av 10 är rädda för att bli sjuka och tvingas sjukskriva sig.
För en hälsosam jobbhöst finns det knep att ta till för att främja hälsan.
- Skynda långsamt. Försök att hålla ett rimligt tempo med pauser och tid för reflektion
- Prioritera veckans arbete, vad är nödvändigt och vad kan vänta
- Avsluta arbetsdagen på en förutbestämd tid, släpp skärmarna
- Gör sådant som du tycker om när du är ledig, se till att planera in egen tid om du har familj
- Slarva inte med sömnen! För lite sömn kan leda till ökat sötsug och mindre energi att vara aktiv.
- Säkerställ återhämtning och laddning av ditt eget mentala batteri. Om vi prioriterar återhämtningen, blir vi mer effektiva och välmående.
- Kommunicera och se till att förväntningar på jobbet blir tillräckligt tydliga för dig, din arbetsgrupp och din chef.
- Går det att få in ett promenadmöte? Särskilt vid hemarbete är stillasittandet en riskfaktor.
Om undersökningen
Hälsorapporten If Nordic Health Report 2023 bygger på en stor nordisk undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av försäkringsbolaget If.
I undersökningen har 4 032 personer i Norden deltagit, mellan 13 och 24 oktober 2022.
Norge (n=1 016), Sverige (n=1 005), Danmark (n=1 005) och Finland (n=1 006).
Läs hela den nordiska hälsorapporten här: https://www.if.se/globalassets/se/dokument/if/if-nordic-health-report-2023.pdf
Kontakter
Pressfrågor
Tel:08-410 023 03press@if.seBilder


Om oss
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Över 250 viltolyckor per dag att vänta – här är kommunerna som drabbas värst26.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Omkring 15 000 olyckor med rådjur, älg, vildsvin och annan vilt kan väntas de närmaste månaderna. Åtvidaberg, Borgholm och Tingsryd är särskilt utsatta. Det visar unik regional statistik som försäkringsbolaget If tagit fram.
Försäkringsbolaget If varnar: Viktig kunskap om husägande har gått förlorad21.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Augusti var en rekordblöt månad och försäkringsbolaget If har fått in över tusen anmälningar om vattenskador och översvämningar efter skyfallen. Samtidigt som extremväder blir allt vanligare så tycks husägare ägna allt mindre tid åt byggnadsunderhåll. "Det praktiska har fått lämna plats åt det estetiska", säger Per Sjölander, skadeexpert inom byggnadsskador, på If.
Unikt forskningsprojekt ska identifiera de mest hållbara åtgärderna för att klara extremregn20.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Extremväder med stora regnmängder blir allt vanligare och hotar städer och samhällen. I ett nytt forskningsprojekt ska nu de mest ekonomiskt- och klimatmässigt hållbara åtgärderna för att klimatrusta bostäder identifieras. Projektet leds av CICERO, Center for International Climate Research, i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet och försäkringsbolaget If. If kommer att bidra med skadedata och insikter om hur översvämningar och läckage oftast sker. – Syftet är att identifiera konkreta åtgärder för klimatanpassning som är genomförbara för privatpersoner och bostadsrättsföreningar men även är hållbara ur ett klimatperspektiv, säger Philip Thörn, hållbarhetschef på If.
Unique research project to identify sustainable measures that can prevent damage from extreme weather events19.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Extreme weather with heavy rainfalls is becoming increasingly common and is threatening cities and communities. In a new research project in Sweden and Norway, the most economically and environmentally sustainable measures to climate-proof residences will now be identified. The project is led by CICERO, the Center for International Climate Research, in collaboration with IVL Swedish Environmental Research Institute and If Insurance.
"Nu lanserar vi Klimatrustningsveckan"18.9.2023 16:35:13 CEST | Pressmeddelande
Väderrelaterade vattenskador blir allt vanligare i takt med att skyfallen ökar. Nu uppmanar If alla husägare att inse allvaret och själva börja klimatrusta sina hem. "Målet med den här veckan är att alla husägare ska se över sina hus och rätta till de brister som finns. Den nya typen av extremväder vi lever med kräver att man skyddar sitt hus bättre. Denna vecka vill vi kickstarta hösten med en extra påminnelse", säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum