Naturskyddsföreningen

”Fröets dag” ska få Sverige att blomma igen

Dela

Vilda ängsblommor är livsviktiga för bin, fjärilar och andra pollinatörer – men det råder akut brist på frön. I ett försök att vända denna oroande trend instiftar Naturskyddsföreningen årsdagen ”Fröets dag” onsdag den 30 augusti, med ett frukost-webbinarium samt en ny guide. Syftet är att öka medvetenheten om fröets betydelse och särskilt vikten av lokala frösorter.

Naturskyddsföreningen i Halmstad samlar in fröer. Foto: Världens längsta blomsteräng
Naturskyddsföreningen i Halmstad samlar in fröer. Foto: Världens längsta blomsteräng

Vi bjuder in alla att delta på Fröets dag. Genom att aktivt samla in och så fröer från vilda ängsblommor i ditt närområde, kan du göra en viktig insats för naturen och våra pollinatörer, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

I takt med att ängs- och betesmarker försvunnit från det svenska landskapet har även födan för pollinatörer, de vilda ängsblommorna, minskat drastiskt. Flera initiativ har tagits för att återskapa dessa blomrika miljöer och då används ofta köpta ängsfröblandningar. Men det finns en osäkerhet kring vad dessa innehåller och vilken nytta de faktiskt gör.

Om fröna kommer från utlandet finns risken att de inte anpassar sig till den nya miljön. De kan ha svårt att etablera sig, eller i andra fall konkurrera ut inhemska sorter som specifika pollinatörer är helt beroende av. Detta kan paradoxalt nog leda till minskad biologisk mångfald i stället för ökad. För att öka den biologiska mångfalden är det bäst att själv bli frösamlare och nu är den perfekta tiden att samla in.

Här är tre skäl till att samla in och så fröer från vilda blommor i närområdet:

  1. Blommorna har bättre möjlighet att etablera sig och spridas eftersom de är anpassade till platsens förhållanden.
  2. Blommorna blir till störst nytta för pollinatörer, fåglar och djur som finns i området.
  3. Det innebär minimal miljöpåverkan eftersom det undviker trädgårdsindustrins användning av växthusenergi, gödsel, kemikalier, torvjord och transporter.

Läs mer i Naturskyddsföreningens nya guide hur du samlar in fröer samt vår rekommendation  för fröinsamling.

– Om vi ska återskapa blomrika marker så måste vi ta tillvara på våra inhemska vilda ängsblommor och få dem att spridas, då uppnår vi den största nyttan för bin och andra pollinatörer, säger Karin Lexén.

Den 30 augusti lanserar Naturskyddsföreningen ”Fröets dag” genom att bjuda in till ett frukost-webbinarium – om vikten av lokala fröer och hur du praktiskt går till väga för att samla fröer. Anmäl dig här.

FAKTA: Världens längsta blomsteräng

”Fröets dag” är ett initiativ från Naturskyddsföreningens projekt Världens längsta blomsteräng, som går ut på att omvandla Sveriges vägkanter till ett paradis för biologisk mångfald. Målet är skapa blomsterkorridorer på 1000 kilometer genom hela Sverige som ger mat åt bin, fjärilar och andra pollinatörer.

Nyckelord

Kontakter

Bilder


Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Ny rapport: Strömmande vatten är mer än kilowattimmar27.9.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag släpper Naturskyddsföreningen och WWF en rapport som sätter ljuset på de värden och nyttor i strömmande vatten som är viktiga för naturen och oss människor, och som bör vägas in vid omprövningen av vattenkraften. När regeringen pausade omprövningen i vintras var enbart konsekvenserna för elförsörjningen i fokus och i uppdraget till myndigheterna ingick enbart de värden som är kopplade till elproduktionen.

Naturskyddsföreningen om regeringens budget: Inte en effektiv miljöpolitik som fungerar20.9.2023 11:15:34 CEST | Pressmeddelande

Naturskyddsföreningen har granskat regeringens budget för 2024. Enligt föreningen äts de små klimatåtgärder som görs upp av åtgärder som kommer att öka utsläppen kraftigt. Regeringen bedömer själv att Sverige kommer att missa klimatmålen. Föreningen tycker det är positivt att regeringen delvis backar från tidigare nedskärningar av budgeten till naturvård, men nivåerna är fortfarande helt otillräckliga jämfört med vad som behövs.

Förhandling om Gállok i Högsta förvaltningsdomstolen19.9.2023 14:05:45 CEST | Pressmeddelande

I morgon hör Högsta förvaltningsdomstolen Naturskyddsföreningen i målet om gruvan i Gállok. Naturskyddsföreningen ansökte för drygt ett år sedan om rättsprövning av regeringens beslut om en gruva i Gállok (Kallak). Anledningen är bland annat att gruvan riskerar att medföra mycket negativ miljöpåverkan på stora mark- och vattenområden och försvåra för renbetet. Domstolen hör samiska företrädare idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum