Stockholms stad

När träden får berätta – en parkupplevelse för barn i alla åldrar

Dela

Välkommen till lanseringen av När träden får berätta vid Åkeshovs arboretum. Den 13 september klockan 18.00 lanserar Bromma stadsdelsförvaltning en digital parkupplevelse för både barn och vuxna. Här får besökaren träffa Barry Gran, Shirley Körsbär och Bisse Björk med flera vänner. Via de talande träden upptäcker och utforskar besökaren naturens förutsättningar på ett nytt och roligt och sätt. När träden får berätta invigs av bland andra Bromma stadsdelsnämnds ordförande, Johan Heinonen.

Med hjälp av informationsskyltar och QR-koder i anslutning till vissa utvalda träd i parken, kan besökarna ta del av de talande trädens berättelser. Via berättelserna kan besökarna lära sig mer om natur och biologisk mångfald i allmänhet, och om träd i synnerhet. När träden får berätta består av sex filmer med olika trädkaraktärer.

"Det här är en fantastisk möjlighet att få lära sig mer om natur och miljö på ett helt nytt och lustfyllt sätt för både barn och vuxna. Vi vill samtidigt testa ett lite mer innovativt sätt att förmedla kunskap på", säger Lisa Kinnari, stadsdelsdirektör på Bromma stadsdelsförvaltning.

Produktionsmässigt har varje film en unik 3D-karaktär. Ansiktena har modellerats fram och anpassats efter ursprungsträdets textur och utseende. Karaktären är framtagen för att passa det specifika trädets personlighet.

"Vi ville ge träden en egen röst och personlighet i dubbel bemärkelse. Där de olika trädens egenskaper och livserfarenhet fick komma till tals. Åkeshovs arboretum blir med det pedagogiska tillägget en helhetsupplevelse där besökaren kan bli inspirerad på olika sätt", säger Åsa Otteklint, parkingenjör och en av projektledarna.

Fakta om Åkeshovs Arboretum:

Under 2020-2021 har arboretet rustats upp. Parken består idag av 59 olika arter varav 24 planterades under kulturhuvudstadsåret 1998 då Åkeshovs arboretum anlades. Målet var att skapa en tillgänglig och pedagogisk plats för alla.

Tillsammans med varierande markvegetation och markmaterial skapar träden sex olika områden i parken: Björkbrynet, Ängen, Boksalen, Körsbärslunden, Lövskogen och Barrskogen. Planteringen är noga komponerad för att skapa en rik upplevelse med stora årstidsväxlingar.

Adress: Åkeshovs gårdsväg 10, Åkeshov 

Åkeshovs arboretum ligger nära Åkeshovs tunnelbanestation.

Talarlista:

Lisa Kinnari, stadsdelsdirektör, Bromma stadsdelsförvaltning

Lenita Gärde och Åsa Otteklint, kommunikatör och parkingenjör, projektledare

Johan Heinonen (S), ordförande Bromma stadsdelsnämnd

Martina Kiibus, naturguide

Filmproduktion och skyltar till När träden får berätta: Miltton

Upprustning, samt övrigt skyltprogram: Land Arkitektur

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum