Ny kalkylator visar stora vinster med ekologiskt
Genom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas. Det visar den digitala kalkylatorn ”Ekoeffekten” som Naturskyddsföreningen nu lanserar.

Försäljningen av kemiska bekämpningsmedel ökar i Sverige för tredje året i rad. I dag besprutas åkrarna dubbelt så ofta som på nittiotalet, enligt nya siffror från Kemikalieinspektionen. Tyvärr utgör medlen som används en lika stor risk för miljön idag som de gjorde för 25 år sedan.
– Utvecklingen går åt helt fel håll när besprutningen med bekämpningsmedel ökar, men tillsammans kan vi vända trenden. Att välja ekologiskt i matbutiken är ett av de viktigaste valen du kan göra för att rädda vår biologiska mångfald, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
Vilken skillnad gör det att byta ut vardagsmaten till eko under ett år? Naturskyddsföreningens nya kalkylator ”Ekoeffekten” visar hur mycket naturfrämmande bekämpningsmedel och konstgödsel som stoppas när du som konsument byter ut en konventionellt producerad vara till en ekologisk. Uträkningen kan också göras för en familj, skola eller stad och då blir effekten betydligt större.
Exempel på vinsterna med ekologiskt:
- Att byta till ekologiska varor i en enda matkasse stoppar 5 liter naturfrämmande bekämpningsmedel och drygt 6 kilo konstgödsel.
- Om alla barnfamiljer i Sverige byter ut sin spagetti och köttfärssås till ekologisk en enda gång så stoppas 1 miljon liter bekämpningsmedel och 1400 ton konstgödsel. Dessutom slipper en yta motsvarande 7000 fotbollsplaner (3800 hektar mark) bli besprutad med naturfrämmande bekämpningsmedel.
- Om en skola byter ut endast nötkött, potatis och hårdost till ekologiskt, stoppas 1500 liter bekämpningsmedel och 2 ton konstgödsel varje år. Samtidigt lämnas en yta motsvarande 10 fotbollsplaner (5,5 hektar mark) obesprutad.
Läs mer om hur beräkningarna gjorts här samt se bifogade uträkningar.
Bekämpningsmedel leder till minskad biologisk mångfald, kan orsaka insektsdöd och utgöra en risk för människors hälsa. Konstgödsel driver på klimatkrisen och leder till övergödning i våra hav, sjöar och vattendrag.
– Kalkylatorn är ett viktigt visuellt verktyg som vi tror kommer bli en ögonöppnare för konsumenter. När du byter till ekologiskt ger det stora positiva effekter för både djur och natur, säger Karin Lexén.
Nyckelord
Kontakter
Lisa PerssonPressekreterare
Tel:070-9164179lisa.persson@naturskyddsforeningen.seBilder
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Fortsatt frivillighet hjälper inte fridlysta arter29.9.2023 10:51:12 CEST | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen är kritisk till Skogsstyrelsens och Naturvårdsverkets förslag att det även i fortsättningen ska vara frivilligt för skogsbruket att anpassa sin verksamhet, så att fridlysta växter och djur inte dödas eller skadas eller så att deras livsmiljöer inte förstörs. För att uppfylla EU-rätten krävs det enligt Naturskyddsföreningen rättsligt bindande krav.
Miljövänliga veckan: Lista med alla lokala aktiviteter28.9.2023 08:34:18 CEST | Pressmeddelande
Miljövänliga veckan drar i gång på lördag den 30 september för att än en gång rikta ljuset på ekologisk mat. På omkring 80 orter runt om i landet ordnas aktiviteter. I år lyfts särskilt den ekologiska osten och Naturskyddsföreningen presenterar undersökningen ”Ekologisk ost” som visar varför det gör stor skillnad för naturen att välja den.
Ny rapport: Strömmande vatten är mer än kilowattimmar27.9.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag släpper Naturskyddsföreningen och WWF en rapport som sätter ljuset på de värden och nyttor i strömmande vatten som är viktiga för naturen och oss människor, och som bör vägas in vid omprövningen av vattenkraften. När regeringen pausade omprövningen i vintras var enbart konsekvenserna för elförsörjningen i fokus och i uppdraget till myndigheterna ingick enbart de värden som är kopplade till elproduktionen.
Naturskyddsföreningen om regeringens budget: Inte en effektiv miljöpolitik som fungerar20.9.2023 11:15:34 CEST | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen har granskat regeringens budget för 2024. Enligt föreningen äts de små klimatåtgärder som görs upp av åtgärder som kommer att öka utsläppen kraftigt. Regeringen bedömer själv att Sverige kommer att missa klimatmålen. Föreningen tycker det är positivt att regeringen delvis backar från tidigare nedskärningar av budgeten till naturvård, men nivåerna är fortfarande helt otillräckliga jämfört med vad som behövs.
Förhandling om Gállok i Högsta förvaltningsdomstolen19.9.2023 14:05:45 CEST | Pressmeddelande
I morgon hör Högsta förvaltningsdomstolen Naturskyddsföreningen i målet om gruvan i Gállok. Naturskyddsföreningen ansökte för drygt ett år sedan om rättsprövning av regeringens beslut om en gruva i Gállok (Kallak). Anledningen är bland annat att gruvan riskerar att medföra mycket negativ miljöpåverkan på stora mark- och vattenområden och försvåra för renbetet. Domstolen hör samiska företrädare idag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum