Sveriges Lärare

Lärare flyr yrket – stora skillnader över landet

Dela

Lärarbristen är ett omfattande problem i Sverige – och skillnaderna över landet är stora när det kommer till andelen personer med lärarexamen som i dag gör något annat. Det visar statistik som Sveriges Lärare analyserar på region- och kommunnivå.

Åsa Fahlén, ordförande. Svergies Lärare släpper en rapport som undersöker var lärare, som lämnat skolan, befinner sig på arbetsmarknaden.
Åsa Fahlén, ordförande. Svergies Lärare släpper en rapport som undersöker var lärare, som lämnat skolan, befinner sig på arbetsmarknaden.

Lärarbristen i Sverige är stor. Ändå arbetar 15 procent av de som har en lärarexamen, cirka 35 000 personer, med annat än att undervisa i dag. De län där störst andel lärare gör något annat är Norrbotten, Västerbotten och Stockholm. Lägst är andelen i Jönköpings, Blekinge och Hallands län. Det skiljer sig också mellan kommunerna inom varje län hur stor andel som gör annat.

– Lärares arbetsbörda är ett tungt skäl till att lärare väljer att sluta som lärare och i stället göra annat. Det drabbar eleverna, som i sin tur inte får en likvärdig utbildning över hela landet. Med de besparingar som sker i dag är risken stor att arbetsbelastningen och stressen inom läraryrkena snarare kommer att öka. Politikerna, på både nationell och lokal nivå, måste tänka om, säger Åsa Fahlén, förbundsordförande Sveriges Lärare.

I dag, på Skolans dag, släpper Sverige Lärare rapporten “Sökes: Fler lärarkollegor” där statistik över lärarflykten analyseras på region- och kommunnivå. Tydligt är att kraftfulla satsningar måste till för att vända utvecklingen.

– Att majoriteten av lärarna som hittills lämnat yrket med glädje skulle återvända om arbetsbelastningen var lägre och lönerna högre, visar tydligt på vad som krävs för att mota lärarbristen. Samma åtgärder skulle dessutom göra att fler vill bli och förbli lärare. De politiker som vill skapa en likvärdig skola och ett attraktivt läraryrke måste investera i lärares arbetsmiljö och betala för lärarkompetensen. Svårare än så är det inte, säger Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande Sveriges Lärare.


Ta del av hela rapporten och den regionala och lokala statistiken:
Sökes: fler lärarkollegor – En studie av var lärare som lämnat skolan befinner sig på arbetsmarknaden.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Följ Sveriges Lärare

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Lärare

Sveriges Lärare: ”Satsa på utbildad personal i förskolan i stället för språkkrav”21.11.2024 13:04:21 CET | Pressmeddelande

Regeringen har i dag tillsatt en förskoleutredning som bland annat ska utreda språkkrav på personalen i förskolan. Bakvänt tycker Sveriges Lärare, som pekar på att i stället satsa på fler behöriga förskollärare. - Fyra av tio i förskolan saknar rätt utbildning. Det är där regeringen borde börja, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.

Adam Kedert omvald till Sveriges Lärarstudenters ordförande17.11.2024 15:19:22 CET | Pressmeddelande

I helgen hade Sveriges Lärarstudenter, en av landets största studentorganisationer, sin kongress i Göteborg. Under helgen beslutades det om bland annat att verka för att säkerställa en kvalitativ VFU och för en koncentrering av landets lärarutbildningar till färre lärosäten. Man röstade även fram en ny styrelse, där Adam Kedert, 27, ämneslärarstudent vid Uppsala universitet, fick förnyat förtroende som ordförande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye