Linköpings kommunLinköpings kommun

Fler hjärtstartare på landsbygden

Dela

Tillgången till hjärtstartare på landsbygden ska förbättras, därför kommer Linköpings kommun införa ett bidrag som kan sökas av föreningar. Syftet är att skapa en mer jämlik folkhälsa i kommunen. 

Beslutet är från början ett Linköpingsförslag, en idé som kommer från någon som bor i kommunen eller berörs av dess verksamhet. På tisdagens sammanträde för kommunstyrelsen lyftes förslaget och bifölls.

– Jag uppskattar när Linköpingsbor lämnar in förslag på sådant vi kan förbättra i kommunen. De flesta hjärtstopp sker inte i sjukhusmiljö så självklart behöver vi få god tillgång till hjärtstartare både i stad och på landsbygd, säger Stefan Erikson (M), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. 

Efter att ha utrett tillgången till registrerade och kontrollerade hjärtstartare i Linköpings kommun framgick att endast 14 av 257 registrerade hjärtstartare finns utanför staden och de större orterna. 

Det nya bidraget kommer att kunna sökas av utvecklingsgrupper/föreningar inom Linköpings kommun som är berättigade till kommunal bygdepeng. Dessa grupper är utspridda över hela kommunen och finns enbart på landsbygden och i orter med mindre än 1000 invånare.

Kontakter

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum