Norrköpings kommun

Tre historiska personer ger namn åt spårvagnar

Dela

Wettextrasans grundare, Sveriges första kvinnliga kommunalråd och författaren bakom Lotta-böckerna. Det är personerna som Norrköpings kommun nu hedrar med spårvagnsnamn.

Anhöriga fick avtäcka spårvagnsnamnen. Foto: Norrköpings kommun
Anhöriga fick avtäcka spårvagnsnamnen. Foto: Norrköpings kommun

– Vi är glada över att äntligen kunna namnge dessa tre spårvagnar. Det är både ett sätt att hedra de här personerna och bredda bilden av Norrköpings historia eftersom vi väljer personer som haft betydelse för staden, men ändå inte är så kända av allmänheten, säger Gustav Flodén.

Samhällsplaneringsnämnden beslutar vilka namn som ska pryda spårvagnarna, en tradition som infördes 2010. De personer som väljs ska ha bidragit till utveckling och kännedom om Norrköping sedan spårvägen invigdes 1904. För att vara aktuell ska personen inte längre vara i livet, vilket innebär att anhöriga alltid måste ge sitt godkännande innan kommunen går vidare i processen.

– Spårvagnarna är en typisk Norrköpingssymbol som många människor nyttjar varje dag. Därför känns det extra fint att vi använder just dem för att lyfta fram driftiga personer som har betytt mycket för Norrköping, säger Reidar Svedahl (L), ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

De tre spårvagnarna döps efter:

Lena Lundblad (1922–2006)
Folkskolläraren Lena Lundblad började engagera sig i den lokala politiken 1958 och tio år senare blev hon ett av Sveriges två första kvinnliga kommunalråd. Lena Lundblad ansvarade för kulturroteln i Norrköping för dåvarande Högerpartiet, nu Moderaterna. Samtidigt valdes hon till Skolstyrelsens första kvinnliga ordförande.

Curt Lindquist (1908–1988)
Civilingenjören Curt Lindquist uppfann bland annat den tunna disktrasan som hans fru Margareta döpte till Wettex, en förkortning av engelskans ”wet textile”. Tillverkningen av Wettex disktrasor ligger än i dag i Norrköping, det finns också en fabrik i Tyskland. Alla disktrasor som är styva när man köper dem baseras på Curt Lindquists idé.

Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993)
Ester Ringnér-Lundgren, uppvuxen i Norrköping, var författare till Lotta-böckerna under pseudonymen Merri Vik. Under åren 1958–1991 fick hon 47 böcker om Lotta utgivna. Totalt skrev Ester Ringnér-Lundgren 140 titlar och sålde 3,5 miljoner ungdomsböcker. I dag finns ett aktivt sällskap till hennes minne och Lotta-böckerna har getts ut som e-böcker.

Kontakt:
Gustav Flodén
Titel: enhetschef samhällsbyggnadskontoret
Telefonnummer: 0706-98 44 70

Reidar Svedahl (L)
Titel: ordförande samhällsplaneringsnämnden
Telefon: 070-643 83 33
_______________________________________________________________
Avsändare: Linda Månzén, pressansvarig
Telefon: 0725-84 72 15

Bilder

Foto: Norrköpings kommun
Foto: Norrköpings kommun
Ladda ned bild
Foto: Norrköpings kommun
Foto: Norrköpings kommun
Ladda ned bild
Foto: Norrköpings kommun
Foto: Norrköpings kommun
Ladda ned bild

Norrköpings kommun har omkring 145 000 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 13 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2022-2026 styrs Norrköpings kommun av borgerlig samverkan, som består av M, KD och L.

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Pressinbjudan: Mötesplats Norrköping – företagsbesök för dialog och utveckling21.9.2023 09:05:10 CEST | Pressinbjudan

Måndag den 25 september kommer närmare 80 företag ta emot besök av kommunfullmäktiges politiker tillsammans med tjänstepersoner från flera olika kontor. Syftet med dessa besök, som går under namnet Mötesplats Norrköping, är att mötas över gränserna för att öka förståelsen för varandra och utbyta perspektiv. Mötesplats Norrköping är en del av Handslaget – kommunens överenskommelse med näringslivet för ett förbättrat företagsklimat.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum