Naturskyddsföreningen kommenterar regeringsförklaringen

Dela

Naturskyddsföreningen har analyserat regeringsförklaringen, och ställer sig starkt kritisk till de delar som rör klimat- och miljöpolitiken. Samtidigt som reformtempot för att nedmontera Sveriges miljöpolitik har varit högt ger regeringsförklaringen inga svar på hur klimat- och miljömål ska nås. Statsministern nämnde inte heller krisen för biologisk mångfald. 

– Reformtempot har varit högt enligt regeringsförklaringen, och det kan jag bara hålla med om.  Miljödepartementet har lagts ned, miljöbudgeten sänkts och styrmedel för att minska utsläpp skrotats. Som resultat ökar utsläppen, samtidigt som krisen för biologisk mångfald inte ens nämns i regeringsförklaringen, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen. 

– Regeringsförklaringen och de budgetutspel som regeringen hittills gjort ger inga svar på hur Sverige ska nå de av riksdagen beslutade klimatmålen till 2030 och 2045, skydda den biologiska mångfalden och uppnå våra internationella åtaganden. FN:s klimatpanel, Klimatpolitiska rådet och regeringens egna myndigheter har påtalat det akuta behovet av utsläppsminskningar. Regeringen har också undertecknat den nya globala handlingsplanen för biologisk mångfald. Istället ser vi en politik som går i motsatt riktning. Det är inte ansvarsfullt och inte heller vad näringslivet efterfrågar, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen. 

– Mitt i brinnande klimatkris fortsätter regeringen bygga in oss i fossilberoendet - trots att de senaste åren tydligare än någonsin har visat hur skadligt och oberäkneligt fossilberoendet är för svenska hushåll och företag. Regeringen miljardsatsar för att oljestaterna ska fortsätta styra våra energikostnader. Kostnaderna som aviserats för att sänka bränsleskatterna är större än klimatsatsningen som regeringen hittills presenterats. Det är som att försöka bekämpa en översvämning med en brandslang, säger Beatrice Rindevall.  

– Förra året minskade regeringen miljöbudgeten med 20 procent, och aviserade fortsatta neddragningar med upp till 60 procent under mandatperioden. Vi ser redan förödande effekter av neddragningarna. Det är illavarslande att biologisk mångfald inte nämns i regeringsförklaringen, men vi hoppas fortfarande att regeringen ska göra om och göra rätt i budgeten som kommer nästa vecka, säger Karin Lexén.  

Kontakter

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Ny rapport: Strömmande vatten är mer än kilowattimmar27.9.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag släpper Naturskyddsföreningen och WWF en rapport som sätter ljuset på de värden och nyttor i strömmande vatten som är viktiga för naturen och oss människor, och som bör vägas in vid omprövningen av vattenkraften. När regeringen pausade omprövningen i vintras var enbart konsekvenserna för elförsörjningen i fokus och i uppdraget till myndigheterna ingick enbart de värden som är kopplade till elproduktionen.

Naturskyddsföreningen om regeringens budget: Inte en effektiv miljöpolitik som fungerar20.9.2023 11:15:34 CEST | Pressmeddelande

Naturskyddsföreningen har granskat regeringens budget för 2024. Enligt föreningen äts de små klimatåtgärder som görs upp av åtgärder som kommer att öka utsläppen kraftigt. Regeringen bedömer själv att Sverige kommer att missa klimatmålen. Föreningen tycker det är positivt att regeringen delvis backar från tidigare nedskärningar av budgeten till naturvård, men nivåerna är fortfarande helt otillräckliga jämfört med vad som behövs.

Förhandling om Gállok i Högsta förvaltningsdomstolen19.9.2023 14:05:45 CEST | Pressmeddelande

I morgon hör Högsta förvaltningsdomstolen Naturskyddsföreningen i målet om gruvan i Gállok. Naturskyddsföreningen ansökte för drygt ett år sedan om rättsprövning av regeringens beslut om en gruva i Gállok (Kallak). Anledningen är bland annat att gruvan riskerar att medföra mycket negativ miljöpåverkan på stora mark- och vattenområden och försvåra för renbetet. Domstolen hör samiska företrädare idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum