Niondeklassare deltar i yrkesmässa för att stärka sin kompetens

Dela

Måndag och tisdag 18–19 september får alla niondeklassare i kommunala skolor träffa ett 50-tal yrkespersoner i olika branscher på Nolia. Det blir ett unikt tillfälle att på en och samma yrkesmässa lära sig mer om olika yrken, testa arbetsuppgifter och få kunskap om karriärvägar.

– Eleverna ska få möjlighet att lära sig mer om olika yrken och få inspiration till målbilder och drömyrken. Arbetet inför, under och efter yrkesmässan tränar elevernas valkompetens och breddar kunskap om yrken och arbetsmarknad, säger Christopher Granberg, biträdande utbildningsdirektör.

Under dagen får drygt 1 200 elever möta flera olika yrkespersoner, ställa frågor och testa yrken inom bland annat blåljusverksamhet, vård, pedagogisk verksamhet, bygg, energi, restaurang, transport, it och media samt skog och industri.

– Samarbetet mellan skola och arbetsliv är viktigt för att motivera och vidga elevernas perspektiv på utbildning och arbete och att det vi lär oss i skolan och skolämnen har vi nytta av i arbetslivet, säger Karin Thysell, områdeschef årskurs 7–9.

Yrkesmässan är en av flera aktiviteter som ingår i skolans undervisning och är en del av skolans arbetssätt kring modern arbetslivsorientering.

Information

Yrkesmässan är inte öppen för allmänheten. Medier är välkomna att ta del av mässan tisdag 19 september kl. 08.15. På plats finns aktörer och företrädare från Umeå kommun.

Föranmäl närvaro till koordinatorer för mässan.

Kontakt koordinatorer för yrkesmässan

Anna Isaksson Asplund
processledare skola–arbetsliv
070-699 29 95
anna.asplund@umea.se

Rebecca Hedman Alfredsson
processledare skola–arbetsliv
073-087 04 26
rebecca.hedman.alfredsson@umea.se

Kontakt ansvariga chefer

Karin Thysell
områdeschef åk 7–9
070-624 41 05
karin.thysell@umea.se

Christopher Granberg
biträdande utbildningsdirektör
070-377 35 92
christopher.granberg@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Prioriteringar och anpassningar i för- och grundskolenämndens budget för 202423.11.2023 12:31:30 CET | Pressmeddelande

Nämnden prioriterar trygghetsskapande åtgärder i arbetsmiljön, ökade resurser till kommunal resursskola, lagkravet om dygnsvila i nattöppen verksamhet samt förbättrat stöd i egenkontroll* för att minska arbetsbelastning för rektorer. Dessutom prioriteras arbetet med att minska antalet medarbetare per rektor motsvarande fyra miljoner kronor i ett första steg. Budgeten anpassas utifrån en långsammare ökningstakt av barn och elever enligt senaste befolkningsprognosen. För att nå budget i balans sker anpassningar för fritidshem och stödjande funktioner.

Brandförsvarets verksamhetsplan och budget för 2024 beslutad22.11.2023 13:00:00 CET | Pressmeddelande

Det olycksförebyggande arbetet med bland annat utbildning till skolungdomar och införande av civil insatsperson ska prioriteras under nästa år. Det beslutade Umeåregionens brand- och räddningsnämnd vid mötet 22 november när verksamhetsplan och budget togs för 2024. Precis som tidigare är den största utmaningen att ha tillräckligt med personal för att upprätthålla beredskap och uppfylla lagkrav.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum