Naturskyddsföreningen

Skogsdagarna ska få fler att uppleva skogens magi

Dela

Fler måste ges chansen att upptäcka skogen. Därför ordnar Naturskyddsföreningen Skogsdagarna den 16–24 september över hela Sverige, med aktiviteter som svamputflykter, lägereldsberättelser och skogsyoga.

Foto: Ida Olsson / Naturskyddsföreningen
Foto: Ida Olsson / Naturskyddsföreningen

– Med Skogsdagarna vill vi stärka kunskapen om och engagemanget för skogen. Skogen ger oss enorma värden och förtjänar vår kärlek, omvårdnad och respekt. Vi tror att människor som uppskattar skogen också vill hjälpa till att skydda den, säger Beatrice Rindevall, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Att vara i skogen är ett fantastiskt sätt att umgås och samtidigt lära sig om naturen. Skogen är till för alla – även för dem som inte vanligtvis vistas där. Därför lanserar Naturskyddsföreningen Skogsdagarna, med omkring hundra aktiviteter i skogen från norr till söder mellan den 16–24 september. Allt ifrån höstvandringar, svamputflykter och tipspromenader till lägereldsberättelser, politiska paneldebatter och skogsyoga.

Hitta alla aktiviteter som ordnas under Skogsdagarna här.

I botten av Skogsdagarna finns ett allvarligt budskap. Situationen för skogen är akut världen över och Sverige är inget undantag.

– Skogar som varit fulla av liv ersätts av artfattiga skogsplanteringar. Sveriges kalhyggen hotar hundratals arter och vi är inte förvånade att Sverige fått hård kritik från EU för sitt ohållbara skogsbruk. Skogspolitiken behöver göras om i grunden och vi behöver ställa om till ett naturnära skogsbruk. Tillsammans måste vi bli en stark kraft för att skydda våra sista gammelskogar, svamparna och hackspettarna, säger Beatrice Rindevall.

Läs mer om Skogsdagarna och ladda hem e-guiden ”Upptäck skogen” här.

Nyckelord

Kontakter


Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Ny rapport: Strömmande vatten är mer än kilowattimmar27.9.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag släpper Naturskyddsföreningen och WWF en rapport som sätter ljuset på de värden och nyttor i strömmande vatten som är viktiga för naturen och oss människor, och som bör vägas in vid omprövningen av vattenkraften. När regeringen pausade omprövningen i vintras var enbart konsekvenserna för elförsörjningen i fokus och i uppdraget till myndigheterna ingick enbart de värden som är kopplade till elproduktionen.

Naturskyddsföreningen om regeringens budget: Inte en effektiv miljöpolitik som fungerar20.9.2023 11:15:34 CEST | Pressmeddelande

Naturskyddsföreningen har granskat regeringens budget för 2024. Enligt föreningen äts de små klimatåtgärder som görs upp av åtgärder som kommer att öka utsläppen kraftigt. Regeringen bedömer själv att Sverige kommer att missa klimatmålen. Föreningen tycker det är positivt att regeringen delvis backar från tidigare nedskärningar av budgeten till naturvård, men nivåerna är fortfarande helt otillräckliga jämfört med vad som behövs.

Förhandling om Gállok i Högsta förvaltningsdomstolen19.9.2023 14:05:45 CEST | Pressmeddelande

I morgon hör Högsta förvaltningsdomstolen Naturskyddsföreningen i målet om gruvan i Gállok. Naturskyddsföreningen ansökte för drygt ett år sedan om rättsprövning av regeringens beslut om en gruva i Gállok (Kallak). Anledningen är bland annat att gruvan riskerar att medföra mycket negativ miljöpåverkan på stora mark- och vattenområden och försvåra för renbetet. Domstolen hör samiska företrädare idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum