Svenska Seglarförbundet

Hjuvik vann Allsvenskan Segling 2023

Dela

Hjuviks Båtklubb från Göteborg är Sveriges bästa kappseglingsklubb 2023. I stor stil seglade de hem finalen av den fjärde och sista deltävlingen i Allsvenskan Segling som avgjordes i Strängnäs i helgen. Därmed slutade de etta i den allsvenska tabellen, åtta poäng före Sotefjorden och KSSS.

– Vi har haft otroligt bra samarbete i båten, trots att vi inte seglat så länge tillsammans. Men det känns som att vi kört ihop länge, säger taktiker Isabelle Bergqvist.

I Hjuviks besättning ingick, förutom Isabelle, även Joe Burns (rorsman), Filip Karlsson och Julia Stålberg. Där finns meriter och erfarenhet så det räcker. Bland annat var Isabelle med i Hjuviks tjejbesättning som vann finalen av Womens Sailing Champions League 2021.

Normalt brukar Hjuvik genomföra säsongens alla deltävlingar med olika besättningar. Men till finalseglingarna i Strängnäs valde man att toppa laget och skickade samma besättning som var så framgångsrik på första deltävlingen i Saltsjöbaden i våras, då de vann.

– Vi har lyckats prestera riktigt bra i alla deltävlingar. Vi har två andra team som också gjort fantastiskt bra ifrån sig. Hjuvik har verkligen en bra ungdomsträning och känner varandra väl, säger Joe Burns.

Seglingarna i Strängnäs har framför allt bjudit på lätta vindar. Hjuvik hade kanske några problem i inledningen. Men av de 16 racen som seglades under helgen vann Hjuvik sju – och framför allt vann de sista racet, det vill säga den avslutande finalen, där dubbla poäng stod på spel.

– Första dagen var väldigt lurig, då hade vi inte riktigt hittat hur vi ville segla. Vi har haft kul tillsammans men det har varit lite fight i båten också, säger Filip Karlsson och skrattar.

– Vi kände att vi hade bra fart i finalen och Isabelle gjorde några riktigt bra calls i början som gjorde att vi fick några meter och sen kunde vi hålla det, fortsätter Filip.

Men att det var svåra förhållanden under helgen visade sig i resultatlistan där inget lag riktigt dominerade. Under fredagen var det Ekolns SK som var i ledningen, sedan under lördagen klättrade Halmstads Segelsällskap ända upp i toppen av resultatlistan.

Till söndagen var det en helt ny vindriktning som återigen ruskade om en del i resultatlistan. Inför finalen var Halmstad fortfarande i topp, på samma poäng som Sotefjorden och Hjuvik. Därefter var KSSS en enda poäng efter och Oxelösund ytterligare en poäng efter. Med andra ord fem lag inom två poäng.

I finalen startade Hjuvik bäst och var aldrig hotade utan vann ganska komfortabelt. Desto mer spännande var det på placeringarna bakom, där KSSS kom tvåa och Sotefjorden trea.

För Sotefjorden innebar tredjeplatsen att de blev tvåa i den allsvenska sluttabellen. För KSSS betydde andraplatsen i Strängnäs att de klättrade från sjätte till tredje plats i sluttabellen.

Lagen som tagit topplatserna i Allsvenskan 2023 kommer att få en inbjudan till Sailing Champions League 2024. Exakt hur många det blir återstår att se.

De tre lagen i botten av tabellen – Örnsköldsvik, Kaparen och Skanör– tvingas till ett kval, som avgörs i Marstrand 14–15 oktober, för att försöka behålla sin plats i Allsvenskan även nästa år.

Slutställning Allsvenskan 2023

 1. Hjuvik BK                           11 poäng
 2. Sotefjorden/Hunnebo     19
 3. KSSS                                   19
 4. GKSS                                   25
 5. SS Åmålsviken                  27
 6. Strängnäs SS                    30
 7. Stenungsund SS               30
 8. Ekolns SK                           35
 9. Halmstad SS                     36
 10. Oxelösunds SS                  42
 11. Malmö SS                          43
 12. Upsala SS                          46
 13. Gamla Stan YS                  49
 14. Ljungskile SS                     50
 15. Ekerö BK                            51

-------------------------------------------

 1. Örnsköldsvik SS                54
 2. SS Kaparen                        58
 3. Skanör BK                          59

 

Bifogade bilder får användas fritt, redaktionellt. Fler bilder från helgen kan laddas ner här: https://www.danielstenholm.se/allsvenskan-2023/strangnas och användas fritt, redaktionellt. Fotograf: Daniel Stenholm

 

Måndag 18 september, med start kl. 21:30, sänder Sportkanalen/TV4 ett halvtimmes långt sammandrag av seglingarna i Strängnäs.

 

För mer information besök Allsvenskan - Svenska Seglarförbundet (svensksegling.se) eller kontakta tävlingsledaren Claes Lundin på Seglarförbundet 070-512 7854 eller claes@ssf.se

Kontakter

Bilder

Svenska Seglarförbundet är tillsammans med en stor del av den övriga idrottsrörelsen i en fas av stark förändring. I idrottens strategi 2025 har vi tillsammans med andra förbund fattat ett gemensamt beslut om att vi ska verka för att alla som vill ska kunna idrotta i förening hela livet, med fokus på glädje och utveckling. I korthet innebär det att vi går från tydligt elitfokus till en vision om segling tillgänglig för alla, vilket betyder att vi vill att fler – med olika bakgrund och förutsättningar – ska upptäcka idrotten segling.

Vi jobbar brett via våra 100 000 medlemmar i 325 klubbar och ett 60-tal klassförbund som finns över hela Sverige för att stödja dem i deras verksamhet med allt från seglarskolor för alla åldrar, anläggningsfrågor, båtdelning, utbildning, träning, tävling, jämställdhet, inkludering och allt annat som tar oss mot vår vision och är i linje med vår strategi.

Vårt starka landslag SWE Sailing Team med 37 OS-medaljer har gjort oss till en av de mest framgångsrika sommaridrotterna på OS och våra seglare är viktiga förebilder och marknadsförare av vår idrott. Vårt nystartade Utvecklingslandslag ska inspirera fler till hållbar träning och utveckling för att på sikt fylla på med medaljkandidater.

Välkommen att följa vår spännande utveckling via våra pressmeddelanden, vår webb svensksegling.se, Linked In, Facebook och Instagram samt SWE Sailing Team på Facebook och Instagram!

Följ Svenska Seglarförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Seglarförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum