Djurrättsalliansen

70 274 namn mot apförsöken inlämnade

Dela

Djurrättsalliansen har samlat in 70 274 namn via en protestlista mot att apor används i djurförsök i Sverige. Nu har listan lämnats över till regeringen och Karolinska institutet, och förhoppningsvis kan listan få makthavare att förstå hur många vi är som kräver ett slut på djurplågeriet.

Sedan 2005 har Djurrättsalliansen drivit en kampanj för att stoppa de djurförsök som utförs på apor vid Karolinska institutet (KI) i Stockholm. En del i det arbetet har varit att skapa och sprida en protestlista för människor att skriva under. Totalt kom 70 274 namn in, och nu är protestlistan överlämnad till regeringen och Karolinska institutet.

– Stort tack till alla som har skrivit under. Vi hoppas att listan kan få makthavare att förstå hur många vi är som kräver ett slut på djurplågeriet. Vi fortsätter nu att på andra sätt försöka stoppa försöken, och få aporna fria, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Astrid Fagræus laboratorium, där aporna hålls, är Nordens enda anläggning för djurförsök på primater. Krabbmakaker och rhesusapor utnyttjas i olika försök, och avlivas sedan. Just nu finns 55 apor på anläggningen, och Djurrättsalliansen har tidigare i år kunnat berätta om apor som dödats, och nya som köpts in.

Djurrättsalliansen arbetar även för att rädda de fem äldsta aporna på KI – Nanuq, Fox, Lynx, Grizzly och Hyena – som alla kom till KI 2009. De är nu över den ålder då KI vanligtvis brukar döda aporna, trots att de skulle kunna leva i många år till. Djurrättsalliansen står redo för att ta emot de fem aporna, och plats på en djurfristad är ordnad.Kontakter

Bilder

Länkar

Om Djurrättsalliansen

Djurrättsalliansen är en svensk djurrättsorganisation som kämpar för djurs rättigheter. Vi arbetar för en framtid där alla djur har rätt till sina egna liv och behandlas med respekt och empati. En framtid utan djurförtryck och där inga djur utnyttjas för mat, kläder, nöje eller som försöksobjekt. 

Genom att dokumentera och avslöja djurindustrier, bedriva opinionsbildning och vara en inspirationskälla till djurvänlig livsstil gör vi skillnad för djuren. 

Organisationen är religiöst och partipolitiskt obunden och arbetar med demokratiska metoder utifrån en djurrättslig värdegrund. Djurrättsalliansen förespråkar icke-våld. 

Följ Djurrättsalliansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurrättsalliansen

386 djur döda på fyra av landets djurparker13.7.2023 08:40:00 CEST | Pressmeddelande

Förra året dog totalt 386 djur på Borås djurpark, Parken Zoo, Kolmårdens djurpark och Furuviksparken. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar friska och utrotningshotade djur. Undersökningen visar även att länsstyrelsen i Skåne har börjat maskera information i offentliga handlingar om vilka och hur många djur som dött på länets djurparker.

Djurrättsalliansen manifesterar vid Furuviksparkens öppnande12.5.2023 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Lördagen den 13 maj öppnar djurparken Furuviksparken upp för allmänheten. Organisationen Djurrättsalliansen kommer att manifestera på plats med budskapet ”fångenskap dödar – avveckla djurparkerna”. Utöver de fyra schimpanserna Linda, Manda, Santino och Torsten som sköts ihjäl i vintras har tusentals djur dött på svenska djurparker de senaste åren. Djurrättsalliansen menar att vi människor måste sluta se djur som underhållning.

Två minkfarmer som bröt mot djurskyddslagen har stängt – övriga inte kontrollerade9.3.2023 11:00:00 CET | Pressmeddelande

Under förra året gjorde länsstyrelsen bara djurskyddskontroller på två av de omkring 20 minkfarmer som finns kvar i Sverige. Vid kontrollerna konstaterade myndigheten att farmerna inte följde djurskyddslagstiftningen, då ett flertal brister uppmärksammades. Djurrättsalliansens granskning visar att båda farmerna nu har stängt, men inte på grund av myndighetens tillsyn och agerande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum