Almega

Almega: ”Inte en budget som vänder utvecklingen”

Dela

I dag presenterade regeringen sin budget för 2024. Dessvärre lyser de långsiktiga strukturreformerna med sin frånvaro. ”Sverige halkar efter både när det gäller jobb och tillväxt. Budgeten saknar både de reformer och det politiska mod som landet behöver”, säger Fredrik Östbom, näringspolitisk chef på Almega.

Fredrik Östbom, näringspolitisk chef, Almega

– Vissa satsningar i budgeten är bra, som det förstärkta jobbskatteavdraget, en minskad regelbörda för företag, fler platser på yrkeshögskolan och etableringsjobben, säger Fredrik Östbom.

Enligt Almegas genomgång är budgeten dock ovanligt tunnsådd på konkreta förslag för att främja arbete och företagande.

– Det är bekymmersamt att regeringen inte presenterar några långsiktiga reformer för att minska de höga arbetskraftskostnaderna, trots att vi vet att Sverige har bland Europas högsta arbetsgivaravgifter, säger Fredrik Östbom, näringspolitisk chef på Almega.

Inte heller några skarpa förslag som syftar till att stärka arbetslinjen finns med i budgeten.

– Det måste alltid löna sig att arbeta. Tyvärr går regeringen snarare åt motsatt håll när de stoppar indexuppräkningen av brytpunkten för statlig inkomstskatt, säger Fredrik Östbom.

Den svenska tillväxten, som varit svag sedan finanskrisen, väntas i år bli lägst i hela EU. Vi har unionens femte högsta arbetslöshet och i OECD:s välståndsliga har Sverige halkat från fjärde ner till tolfte plats, den lägsta placeringen hittills.

– Trots en mycket oroväckande utveckling satsas bara drygt 1 miljard av det totala reformutrymmet på 40 miljarder på strukturreformer för att öka Sveriges tillväxt. Det räcker inte, säger Fredrik Östbom:

– Om Sverige ska fortsätta vara ett föregångsland krävs politisk vilja och en betydligt högre reformtakt. Sverige tappar mark och detta är ingen budget som vänder utvecklingen. Det är bråttom nu, Sverige kan inte vänta, säger Fredrik Östbom.

Bilder

Om oss

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har ca 11 000 medlemsföretag med sammanlagt över 550 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum