Statens medieråd och MPRT blir Mediemyndigheten
Den 1 januari 2024 slås Statens medieråd och Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) ihop till Mediemyndigheten. Statens medieråds uppdrag rörande barns och ungas medieanvändning kommer framöver att hanteras av Mediemyndigheten.

Den 20 september överlämnade regeringen budgetpropositionen för 2024 till riksdagen. I den aviseras inrättandet av Mediemyndigheten från och med den 1 januari 2024. Mediemyndigheten blir ett resultat av sammanslagningen mellan Statens medieråd och Myndigheten för press, radio och tv.
Budgetproposition för 2024 Utgiftområde 1 Rikets styrelse - Medier
Bakgrund
I augusti 2022 avslutades en utredning om konsekvenserna av att Statens medieråd inordnas i Myndigheten för press, radio och tv (Ds 2022:17). Utredningen kom fram till att en sammanhållen myndighet bättre kan möta de förutsättningar, behov och utmaningar som följer av ett medielandskap i ständig förändring. Myndigheterna har idag närliggande uppdrag och uppgifter, bland annat att följa medieutvecklingen. I februari 2023 fick Statens medieråd i uppdrag att förbereda överföring av uppgifter till Myndigheten för press, radio och tv samt förbereda en avveckling av myndigheten (Dnr Ku2023/00116).
Inordnande av Statens medieråd i Myndigheten för press, radio och tv
Fakta: Statens medieråd
Statens medieråd är en myndighet under Kulturdepartementet som verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare samt skydda dem från skadlig mediepåverkan.
Myndigheten är ett kunskapscentrum för frågor som rör barns och ungas medieanvändning samt för medie- och informationskunnighet. Statens medieråd fastställer åldersgränser för film som ska visas offentligt.
Fakta: Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv arbetar för yttrandefrihet och mångfald på mediemarknaden, där flera röster kommer till tals och att konsumenten ska ha tillgång till ett brett och tillgängligt utbud i radio, tv och nyhetsmedier.
Kontakter
Lianna HallséniusKommunikatörStatens medieråd
Tel:0765051476lianna.hallsenius@statensmedierad.seBilder
Länkar
Statens medieråd är en myndighet som har i uppdrag att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten följer medieutvecklingen och forskning kring barn och unga, sprider information, ger vägledning om barns och ungas mediesituation samt ansvarar för att fastställa åldersgränser för biograffilm som ska visas för barn under 15 år.
Följ Statens medieråd
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens medieråd
Flera nyheter när "Ungar & medier" presenteras på Bokmässan25.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Läsandet av böcker ökar, datorspelandet minskar, den upplevda utsattheten på nätet planar ut. Nu erbjuder Statens medieråd en förhandstitt på nyheterna i 2023 års upplaga av ”Ungar & medier” samt ”Småungar & medier” – Sveriges största statistiska undersökning av barns och ungas medievanor.
Samverkan för barns trygghet på nätet30.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Statens medieråd, Bris och ECPAT går samman i satsning för att öka barns och ungas trygghet på internet.
Sociala medier och psykiska besvär har samband hos flickor22.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det finns ett tydligt samband mellan psykiska besvär och mer omfattande användning av sociala medier redan hos 9–12-åriga barn, särskilt flickor. Det visar Statens medieråds nya rapport Unga, medier och psykisk ohälsa: Uppföljning 2020, under Covid 19-pandemin, som lanseras i dag.
Statens medieråd lanserar sidor för barn och unga20.11.2022 10:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag, på Barnkonventionens dag, lanserar Statens medieråd en helt ny sektion på sin sajt, direkt adresserad till barn och unga.
Kan det vara brottsligt att dela bilder på sitt barn?3.4.2022 08:00:43 CEST | Pressmeddelande
Långt ifrån alla föräldrar är medvetna om att de riskerar att begå brott när de lägger ut information som kan vara integritetskränkande för det egna barnet i sociala medier. Det visar en ny rapport framtagen av Statens medieråd och institutet för Juridik och Internet (IJI). Rapporten blixtbelyser barns rättigheter när vårdnadshavare publicerar information om sina barn på internet – så kallad sharenting.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum