Trenden för Linköpings företagsklimat fortsätter uppåt
Linköpings betyg i Svenskt Näringslivs enkät fortsätter uppåt. I totalrankingen bland alla Sveriges kommuner tappar staden åtta platser, men behåller sin position som trea bland landets tio största kommuner.
Varje år undersöker Svenskt Näringsliv företagarnas upplevelse av sina kommuner och deras företagsklimat. I år sjunker Linköping något i den totala rankingen, men ligger trea i listan över jämförbara städer som exempelvis Uppsala och Jönköping. Linköpings sammanfattande omdöme höjs, från 3,37 (2021), till 3,49 (2022) till nuvarande 3,50 (2023), vilket betyder att den positiva trenden fortsätter.
- Det är glädjande att vi fortsätter höja oss utifrån enkätsvaren och att vårt systematiska arbete ger resultat, men vi är långt ifrån klara. Näringslivet är av stor vikt för Linköpings fortsatta utveckling, och att skapa ett gott företagsklimat är högt prioriterat, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens förste vice ordförande i Linköpings kommun.
Utifrån näringslivsprogrammet som Linköpings kommun antog 2019 är alla kommunens förvaltningar ålagda att ta hänsyn till och aktivt göra insatser för att främja ett gott företagsklimat. Detta följs upp årligen. Företagsdialoger - som enskilda företagsbesök, branschdialoger, möten med företagarföreningar och alla dagliga ärenden som kommer in till kommunens Företagsservice, är en viktig del i arbetet.
- Just nu fokuserar vi bland annat på att förenkla den kommunala upphandlingen gentemot små och medelstora företag och har, i dialog med näringslivet, fått in flera goda förbättringsförslag som vi jobbar vidare med. Att möjliggöra för ett gott företagsklimat är ett ständigt pågående arbete, säger Louise Felldin, näringslivsdirektör i Linköpings kommun.
Svenskt Näringslivs undersökning är en av flera som tillsammans ger kommunen ett viktigt underlag i sitt näringslivsarbete. Andra undersökningar är exempelvis SCB:s Medborgarenkät och kommunens NKI-undersökning (Nöjd Kund Index) som mäter upplevelsen av kommunens service hos dem som nyligen har haft ett myndighetsärende.
- Arbetet kring vår egen myndighetsutövning har tagit stora steg och Linköping har på senare år även prisats för att ha ett av de högsta betygen i landet. Sedan finns det alltid förbättringspotential och därför är näringslivets synpunkter oerhört viktiga. Jag vill passa på att rikta ett stort tack till alla företagare som både tar sig tid att svara på olika undersökningar och träffa oss i olika dialoger, avslutar Louise Felldin.
Kontakter
Niklas Borg (M)Kommunalråd, 1:e vice ordförande för kommunstyrelsen, gruppledare (M)
Tel:070-815 49 73niklas.borg@linkoping.seLouise FelldinNäringslivsdirektör
Tel:013-20 74 66Louise.Felldin@linkoping.seLinköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.
Följ Linköpings kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun
Linköpings kommun ber tillsynsmyndighet om granskning28.11.2023 14:00:08 CET | Pressmeddelande
Med anledning av att en pojke hemmahörande i Linköping, i augusti 2023, hittades avliden efter att han försvunnit från det familjehem där han var placerad av Social- och omsorgsnämnden i Linköpings kommun, gör kommunen en anmälan enligt Lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att få en extern granskning.
Linköping prisas som Europas mest innovativa stad27.11.2023 18:30:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det klart att Linköping som första svenska stad har vunnit iCapital Awards, i kategorin European Rising Innovative City. Vinsten består av 500 000 euro för att fortsätta satsa på och utveckla stadens innovativa lösningar på samhälls- och hållbarhetsutmaningar.
Utredningen om Tinnis är klar23.11.2023 10:55:11 CET | Pressmeddelande
Nu är utredningen av Tinnis klar. Den visar att det mest fördelaktiga alternativet är att arbeta vidare med att skapa en badsjö med parkmiljö och bäck i dagen, i enlighet med kommunfullmäktiges beslut från 2021. Utredningen visar samtidigt att en kulvertlösning skulle innebära stora förseningar och risker i samband med tillståndsprövningar.
Pressinbjudan: Utredningen om Tinnis är klar22.11.2023 13:03:32 CET | Pressinbjudan
Under 2022 fick Samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att undersöka möjligheten för en kulvert under mark till utomhusbadet Tinnis, i stället för att låta Tinnerbäckens vatten rinna i dager ovan mark.
Digitala matinköp kan frigöra 1 500 timmar i hemtjänsten16.11.2023 07:15:00 CET | Pressinbjudan
Linköpings kommun går över till digitala inköp inom hemtjänsten för att frigöra tid hos omsorgspersonalen. Åtgärden är en del i en större omställning att möta behoven hos en kraftigt växande äldre befolkning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum