Byggföretagen

Positiv signal från regeringen om undantaget från amorteringskrav

Dela

Regeringen ger Finansinspektionen i uppdrag att undersöka hur det undantag från amorteringskravet som kan ges för nyproducerade bostäder fungerar i praktiken. Beskedet välkomnas av Byggföretagen. - Krisen i bostadsbyggandet beror på att hushållens köpkraft är kraftigt försvagad. Undantaget används för sällan och uppdraget är en viktig signal till bankerna, säger Anna Broman, bostadspolitisk expert, Byggföretagen. 

Anna Broman, bostadspolitisk expert, Byggföretagen.
Anna Broman, bostadspolitisk expert, Byggföretagen.

Bostadsbyggandet faller kraftigt och befinner sig i den värsta krisen sedan 1990-talet. Byggföretagen har under en längre tid påtalat att kreditrestriktionerna har haft en kraftig negativ effekt på byggandet och hushållens möjlighet att finansiera ett bostadsköp. 

- Att Finansinspektionens uppdrag ska redovisas i början av 2024 är positivt. Byggbranschen är i ett akut behov av åtgärder som kan mildra krisen i bostadsbyggandet, säger Anna Broman. 

Byggföretagen kommer med en ny prognos över bygginvesteringar i bostäder, anläggningar och offentliga lokaler den 25 oktober. 

Kontakter

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Fördubbling av antalet rådgivningsärenden kopplade till arbetsbrist14.11.2023 05:55:00 CET | Pressmeddelande

Byggföretagens rådgivning mottog under oktober månad 107 ärenden från medlemsföretag kopplade till arbetsbrist. Det kan jämföras med 44 inkommande ärenden under oktober månad 2022. - Orderböckerna fylls inte på i den takt som skulle behövas. Det bistra konjunkturläget i bygg- och anläggningsbranschen påverkar allt fler av våra medlemsföretag, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum