Socialdemokraterna

S kräver stärkt demokratisk kontroll av privata utförare i vården

Dela

Socialdemokraterna föreslår en utökad satsning på 40 miljoner kronor årligen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), i sitt budgetalternativ. Det behövs en mer omfattande tillsyn av privat vård. Samtidigt föreslås myndigheten ges utökade befogenheter för att komma tillrätta med fusk.

– De senaste veckorna har vi återigen fått se stötande exempel på upplägg där privata utförare systematiskt utnyttjat skattemedel för att fuska. Vi har också fått se hur företag inom skönhetsindustrin utnyttjat och felbehandlat patienter. Så kan vi inte ha det. IVO måste ges bättre möjligheter att granska den privata vården, säger Fredrik Lundh Sammeli, vice ordförande i socialutskottet. 

Socialdemokraterna vill också att IVO ska få utökade befogenheter när de gör sina inspektioner, och bland annat kunna utföra så kallade testköp.

–Det här är befogenheter som IVO tidigare önskat och här behöver regeringen orka agera, säger Fredrik Lundh Sammeli.

Vid medieförfrågningar kontakta pressekreterare Elin Aarflot på 076-2918443 eller elin.aarflot@socialdemokraterna.se

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

Tobias Baudin besöker Umeå1.12.2023 14:58:50 CET | Pressinbjudan

Måndag den 4 december besöker Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin Umeå. Dagen inleds med ett besök hos IF-Metalls strejkvakter utanför Tesla för att visa stöttning i kampen för kollektivavtal. Därefter följer besök hos polisen och Umebrå med fokus på det förebyggande arbetet. Dagen avslutas hos Umeå stadsmission och deras verksamhet ”Matmissionen”, ett initiativ i deras arbete att bekämpa fattigdom.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum