Orionteatern

Premiär för pekboken Titta Hamlet på Orionteatern

Dela

Pekboken Titta Hamlet av Barbro Lindgren och Anna Höglund har blivit storskalig familjeföreställning på Orionteatern, i regi av Lars Rudolfsson. Premiären 23 september inleder Orionteaterns 40-årsfirande som pågår hela hösten.

Lydia Flores Garcia som Hamlet.
Lydia Flores Garcia som Hamlet. Foto: Christopher Backholm

– Det är vuxenvärlden mot barnen. Det är hemligheter bakom tunga gardiner, det är kärlekslöst. Och kärleksfullt. Hamlet har en enda vän, Ofelia. Båda offras i de vuxnas kamp om makt och ära, säger regissör Lars Rudolfsson.

Orionteatern har omvandlats till ett stort, ödsligt slott med marmorgolv och pelare som sträcker sig upp i takkupolen. Här ger en ensemble av mimare och skådespelare liv åt Barbro Lindgrens och Anna Höglunds komprimerade Hamlet, med endast en handfull repliker.

– Hamlet tyckte jag var alldeles för lång. Dessutom var Hamlet ju inte speciellt humoristisk. Därför skrev jag en pekboksversion, som blev kortare och roligare. Men hur Lars har kunnat göra en pjäs av den, är för mig en gåta, skriver Barbro Lindgren till Orionteatern.

Föreställningen skildrar en övergiven och utsatt ung Hamlet som lämnas ensam i att navigera en grym vuxenvärld, med tragiskt utfall, vilket gör berättelsen plågsamt aktuell.

– Det är en föreställning med mycket humor, men när pojkarna till slut duellerar – eller svärdas som Lindgren skriver – går det inte att blunda för parallellerna som kan dras till våldsutvecklingen i samhället, säger Lars Rudolfsson.

Titta Hamlet inleder kulmen av Orionteaterns 40-årsfirande, som har pågått hela året.

– Ambitiös barnteater, gjord med kärlek och med stort allvar har alltid varit en del av Orionteaterns kärna. Med rådande kulturpolitisk utveckling känns det som en viktig manifestation att vår jubileumsföreställning blir just påkostad barnkultur, avslutar Lars Rudolfsson.

Titta Hamlet spelar 23 september till 26 november 2023. Biljetter och mer info på orionteatern.se.

Av: Barbro Lindgren och Anna Höglund
Regi: Lars Rudolfsson

På scen:

Lydia Flores Garcia,
Lena Strömdahl,
Thomas Roos,
Niklas Lindgren,
Nina Irendotter,
Richard Ahlman,
Malin From,
Martin Hasselgren.

Hela listan över medverkande i produktionen bifogad som bilaga.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lydia Flores Garcia som Hamlet.
Lydia Flores Garcia som Hamlet.
Ladda ned bild
Ensemblen spelar upp en scen ur Titta Hamlet.
Titta Hamlet spelar 23 september till 26 november 2023.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om Orionteatern

Orionteatern är ett hus för formstark experimenterande scenkonst, i den före detta mekaniska verkstaden från 1929 på Katarina Bangata 77. Det råa rummet bjuder in till att arbeta på ett sätt som inget annat teaterhus tillåter. Asfaltgolvet, akustiken, den stora rymden och den sakrala känslan gör Orionteatern till en plats för de stora uttrycken. Här får scenkonstens olika discipliner turas om att bre ut sig och ta plats.