Blekinge Tekniska Högskola

Kunskapshantering – centralt i agil mjukvaruutveckling

Dela

Idag sker mjukvaruutveckling i snabba och dynamiska processer vilket kallas för agilt arbetssätt. I arbetssättet är kommunikation, snarare än dokumentation, avgörande vilket gör kunskapshanteringen central. Nu visar ny forskning vid BTH, Blekinge Tekniska Högskola, hur strukturerad kunskapshantering kan kombineras med agilt arbetssätt för att effektivisera mjukvaruutvecklingen.

Då agila arbetsmetoder prioriterar intensiv kommunikation mellan människorna i stället för dokumentation, blir kunskapshanteringen central. I det agila arbetssättet är kunskap och källor ofta oklara och implicita.

Fokus för Raquel Ouriques avhandling ämnet programvaruteknik har varit att studera och hantera kunskap samt att hitta lösningar för att maximera nyttan med kunskaperna. I avhandlingen visar hon på hur man kan få ett strukturerat ramverk för mjukvaruartefakter och en strukturerad kunskapshantering samt hur dessa kan kombineras med ett agilt arbetssätt för en effektiv mjukvaruutveckling.

Disputationen är öppen för allmänheten.

Dag: Torsdag 5 oktober
Tid:  Kl 14:00
Plats: Multisalen, J1360, Campus Karlskrona eller via  Zoom.

Läs avhandlingen här.

För mer information, kontakta Raquel Ouriques, via e-post: raquel.ouriques@bth.se eller via telefon: 0455-38 57 07.

Kontakter

Om oss

Blekinge Tekniska Högskola, BTH, har en tydlig profil; digitalisering och hållbarhet, som genomsyrar hela verksamheten.

Vårt uppdrag är att bidra till en hållbar samhällsutveckling genom högre utbildning, forskning och innovation. Vi bedriver utbildning och forskning inom områden där samhället har stora behov.

BTH bedriver forskning på hög internationell nivå och är bland de sex bästa i världen inom mjukvaruutveckling och hållbar utveckling. Forskning utgör en tredjedel av vår verksamhet.

Besök oss gärna på www.bth.se

 

Följ Blekinge Tekniska Högskola

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Blekinge Tekniska Högskola

Lokala utvecklingsmål mot samhällsekonomiska intressen – en balansakt för norrländska landsbygdskommuner6.12.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Det finns en spänning mellan norrländska landsbygdskommuners lokala mål och de samhällsekonomiska intressen som uppstår då platsbaserade resurser, såsom exempelvis järnmalm, hittas i kommuner. Det visar ny forskning vid BTH, Blekinge Tekniska Högskola. Studien visar att kommunens lokala utvecklingsmål kan bli underordnade samhällsekonomiska mål och önskan om befolkningsökning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum