Goda resultat från Lantmäteriets arbete i Nordmakedonien
Ett adressregister tillgängligt för alla medborgare, ett nytt positioneringssystem med centimeterprecision och viktiga steg mot att digitalisera historiska handlingar. Det är några av resultaten från Lantmäteriets femåriga samarbete med Nordmakedonien som nu går i mål.

Lantmäteriets projekt i Nordmakedonien tog fart under Covid-epidemin. Då var det minst sagt utmanande förutsättningar för att komma i gång med projektet och bygga ömsesidiga relationer. Men med hjälp av god teknik och bra samarbetsvilja tog sig projektet ändå igenom pandemin på ett bra sätt.
Fem olika delar
Projektet har bestått av fem delprojekt; Adressregister, Geodesi, infrastruktur för geografiska data (NSDI) samt Skanning, där experter från flera olika delar av Lantmäteriet har medverkat.
I början av 2022, när det blev möjligt att resa igen, började resultaten synas snabbt. Studiebesök från Nordmakedonien till Sverige och uppdrag från Lantmäteriet till Skopje avlöste varandra.
– Digitala utbildningar, workshops och möten må vara bra. Men de fysiska mötena ger oftast bättre resultat, vilket vi såg efter Covid, säger Jenny Svennewall, projektledare på Lantmäteriet.
I juni 2023 genomfördes så ett projektavslut i Skopje med där projektets resultat presenterades. Med Sidas och Lantmäteriets stöd har nu alla adresser i Nordmakedonien samlats in och de finns publicerade för allmänheten. Registret har redan använt till en folkräkning som landets Statistikbyrå genomförde 2022.
Positioneringssystem på plats hjälper jordbrukare
I år har också den förste jordbrukaren anslutit sig till deras nya positioneringstjänst MAKPOS, liknande SWEPOS-tjänsten i Sverige. Med centimeterprecision körs nu maskinerna och kan på så sätt spara på utsäde, gödsel och bränsle.
Samarbetet kring NSDI handlar om att underlätta delning av geografiska data med andra. Lantmäterimyndigheten i Nordmakedonien, AREC, har kommit in i rollen som koordinatorer på ett bra sätt och flera datamängder finns tillgängliga i en geodataportal.
AREC har också fattat ett avgörande beslut om att deras IT-system helt ska byggas om, efter att projektet bidragit med kunskap i IT-studier. För att kunna skanna och digitalisera alla historiska dokument har ett ”pilotkontor” byggts upp för att testa processen, utbilda medarbetare och planera för ett storskaligt skanningscenter.
Kontakter
Pressansvarigvardagar 08.30 - 16.30
Tel:026-63 38 63press@lm.seBilder



Om oss
Lantmäteriet bidrar till ett hållbart samhällsbyggande och ekonomisk utveckling. Vi skapar förutsättningar för att man tryggt ska kunna köpa, äga och sälja fastigheter. Det är via oss du kan söka, hitta och använda geografisk information och fastighetsinformation. Vår expertis och våra tjänster är grunden för att samhällsplanering, fastighetsmarknad och information om natur, vägar och platser ska fungera och vara tillförlitlig.
Lantmäteriet har omkring 2 000 medarbetare fördelade på cirka 50 orter. Huvudkontoret ligger i Gävle.
Följ Lantmäteriet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantmäteriet
Regeringen öppnar för koordinatbestämda fastighetsgränser28.11.2023 13:42:06 CET | Pressmeddelande
Regeringen har beslutat om att tillsätta en utredning inför ett skifte till koordinatsbestämda fastighetsgränser, något som skulle få stora positiva effekter både för fastighetsägare och för Lantmäteriet.
Lantmätare i historien – kartläggare och konstnärer24.11.2023 15:27:36 CET | Pressmeddelande
De första generationernas lantmätare var i många fall konstnärligt lagda. Kartorna fylldes ofta med keruber, främmade djur och andra exotiska inslag. Tre av de mer konstnärliga lantmätarna var Bo Kempensköld, Adolf Castman och Hans Ranie, alla verksamma i slutet av 1600-talet.
Laga skifte – när ägor slogs ihop och byar sprängdes24.10.2023 09:45:54 CEST | Pressmeddelande
När Laga skifte genomfördes på 1830-talet moderniserades Sverige, framför allt för bönderna. Ägor slogs ihop och byar splittrades – den som satt på sämsta huset kunde få flytta ut ur bykärnan. I Lantmäteriets kartskatt går det att följa genomförandet av laga skifte i byar genom historiska kartor och förteckningar – nedladdningsbara och tillgängliga för alla.
Nedåt på bolånemarknaden13.10.2023 12:54:57 CEST | Pressmeddelande
Den nedåtgående trenden i på bostadsmarknaden håller i sig – antalet inteckningar under tredje kvartalet 2023 minskade med cirka fem procent jämfört med det andra kvartalet. Nedgången märks tydligast i södra Sverige, framför allt i Kronobergs län (-22,3 %) och Jönköpings län (-16,9%). Det visar Lantmäteriets statistik för inteckningar i fastighetsmarknaden under tredje kvartalet 2023.
Sveriges kartskatt är unik – och gratis26.9.2023 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sverige är kartlagt på ett sätt som saknar motstycke. Det hela började när Sverige på 1600-talet skulle bli en stormakt – det krävde koll på varenda vrå i riket. Kung Gustav II Adolf lade då grunden för Lantmäteriet för att få bättre kännedom om naturresurser och hur riket såg ut. Resultatet blev de geometriska jordeböckerna, konstnärliga praktverk som nu i digital form kan laddas ner från öppna arkiv.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum