Socialdemokraterna i Skåne

Blockaden i Rydebäck visar hur viktigt det facklig-politiska samarbetet är

Dela

Den 12 september lade Byggnads en indrivningsblockad på en byggarbetsplats i Rydebäck. Ett bygge av ett äldreboende som Socialdemokraterna drev igenom 2018 och som Helsingborgs stad är beställare av.

Jan Björklund och Jonas Sjöberg utanför den aktuella byggarbetsplatsen i Rydebäck.
Jan Björklund och Jonas Sjöberg utanför den aktuella byggarbetsplatsen i Rydebäck.

Det är upprörande att ett bygge som vi kämpat för att få igenom har arbetare som inte får lön. När vi använder Helsingborgarnas skattepengar är det självklart att det ska vara schysta villkor för dem som arbetar där, säger Jan Björklund (S), oppositionsråd i Helsingborg, som var med när kommunfullmäktige röstade igenom förslaget.

Både beställaren Helsingborgs stad och huvudentreprenören för arbetet har gjort kontroller, men trots det lyckades ett företag som inte betalar sina arbetare lön slinka igenom. Genom ett tätare samarbete mellan politiken och fackförbund kan man gemensamt jobba för att förhindra att den här typen av företag arbetar på byggen som bekostas av skattepengar.

– Vi som fackförbund har stor kännedom om branschen och arbetar ständigt med att granska företag som fuskar med t.ex. pensionsinbetalningar, skatter och löner. Vi vet var man ska titta och vad man ska titta efter. Det här är metoder som vi gärna delar med oss av till kommuner, regioner eller vem det nu är som vill veta om ett företag är schyst, säger Jonas Sjöberg, ordförande på Byggnads Skåne.

Bland Socialdemokraterna i Helsingborg var man glad över att Byggnads agerade. Jan Björklund nåddes av beskedet några minuter efter att blockaden inletts och tog genast kontakt med sina partikamrater och Byggnads.

– Så här får det inte gå till, varken i byggbranschen eller andra branscher. Vi måste bli bättre på att kontrollera företagen och ett nära samarbete med fackliga organisationer som kan sina respektive branscher är ett av de verktyg vi måste använda, säger Jan Björklund.

Av de två företag som indrivningsblockaden gällde så har det ena företaget betalt sin skuld och därmed är blockaden hävd. Förhandlingar pågår med det andra företaget och där ligger blockaden kvar tills skulden är löst.

För ytterligare information och kommentar, kontakta:
Jonas Sjöberg, ordförande Byggnads Skåne
0702-74 60 12
jonas.sjoberg@byggnads.se

Jan Björklund, oppositionsråd för Socialdemokraterna i Helsingborg
0704-18 80 00
jan.bjorklund@helsingborg.se

Kati Hollosy Boo, kommunikatör Byggnads Skåne
0733-62 19 40
katarina.hollosyboo@byggnads.se

Nyckelord

Länkar

För rättvisa livsvillkor. För ett samhälle där alla bidrar efter sin förmåga och alla får ta del av en generell och skattefinansierad välfärd efter behov.

Följ Socialdemokraterna i Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna i Skåne

Magdalena Anderssons (S) regering räddade Svalövs kommuns budget 202220.6.2023 10:09:34 CEST | Pressmeddelande

Tack vare den socialdemokratiskt ledda regeringen klarade Svalövs kommun sin budget för 2022. Kommunen fick under året 22 miljoner av dåvarande regering i skattemedel och generella statsbidrag. Hade man inte fått det skulle Svalövs kommun gått minus med 12,9 miljoner. Informationen presenterades på kommunfullmäktige i juni av kommunens auktoriserade revisor Daniel Lantz vid Ernst & Young revisionsbyrå. I år ligger Svalövs kommuns budget redan på minus på flera områden. Jan Zielinski, oppositionsråd (S), är oroad över hur kommunens verksamheter kommer att påverkas av budgetunderskottet. ”Nu med den nuvarande regeringen, som har stöd av Sverigedemokraterna, vet vi att det inte kommer några extra skattemedel till kommunerna under mandatperioden. Det har tydligt framgått.” Med anledning av förra årets resultat i kombination med det underskott som redan nu finns i budgeten så la Socialdemokraterna i Svalövs kommun ett tilläggsyrkande på måndagens fullmäktigemöte på att överföra 20 miljoner

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum