Bilder till nyheter om Högisoleringstransport med ambulansflyg
Lördag den 30 september genomförde Svenskt Ambulansflyg en transportövning tillsammans med Universitetssjukhuset i Linköping och Norrlands universitetssjukhus. Syftet var att testa flygtransport av en högisoleringspatient.

Se tidigare presstexter med fler citat och kontaktuppgifter.
- Presstext Region Östergötland: Flygtransport av patient i högisolering övas gemensamt
- Presstext Region Västerbotten: Flygtransport av patient med blödarfeber
- Presstext Svenskt Ambulansflyg: Samarbete runt högisoleringstransporter i Ambulansflygplan
Ambulansflygets betydelse för långa avstånd
Specialistkompetens för högsmittsamma patienter finns vid Universitetssjukhuset i Linköping och Karolinska i Huddinge. Tidigare har den här typen av transport utförts med väg, vilket inneburit en geografisk begränsning.
– Regionernas egna ambulansflygplan är förberedda för det här och det är ett viktigt steg att vi gemensamt kan genomföra den här typen av transporter med ambulansflyg. Ambulanstransport med flygplan tillgängliggör den sjukvård som bedrivs i Linköping och Stockholm oavsett geografiskt avstånd, säger Anna Alm Andersson, förbundsdirektör, Svenskt Ambulansflyg.
Scenariot för övningen, lördagen den 30 september var att en patient som insjuknat i en form av blödarfeber transporterades från infektionskliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå till högisoleringsenheten på Universitetssjukhuset i Linköping.
Transporten inleddes på Linköping City Airport med ombordlastning av en särskild typ av transportkuvös, EpiShuttle tillsammans med högisoleringsenhetens transportteam tillhörande Högisoleringsenheten vid Universitetssjukhuset i Linköping, Region ÖstergötlandAmbulansflyget vände norrut till Umeå Aiport där vägambulans mötte för transport till Norrlands universitetssjukhus. På Infektionskliniken isolerades den högsmittsamma patienten i transportkuvösen. Patienten fögs sedan till Linköping City Airport för vidare transport till Högisoleringseneheten.
Övningen genomfördes enligt plan och erfarenheter tillvaratas inför framtida transport med patient där risk för eller konstaterad högsmitta föreligger. Övningen övervakades även av Folkhälsomyndigheten och Högisoleringsenheten vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.
Övningen är en del i ett större projektsamarbete med Folkhälsomyndigheten och finansieras av anslag 2:4 Krisberedskap. Före transportövningen har även rutiner för provtagning, transport och analys av prover testats i samarbete med Folkhälsomyndigheten.
Kontakter
Mariann HolmbergKommunikationsansvarig
Tel:073 800 86 16mariann.holmberg@svenskt-ambulansflyg.seBilder











































Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Svenskt Ambulansflyg är ett kommunalförbund med Sveriges samtliga 21 regioner som medlemmar.
Tillsammans äger regionerna sex ambulansflygplan, unikt utvecklade för den svenska sjukvårdens behov och Sveriges geografi.
Verksamheten utgår från tre flygmedicinska baser på Umeå, Stockholm Arlanda och Göteborg Landvetter. Kansli och Flygkoordineringscentral i Umeå.
Ambulansflygplanen har en kabin utvecklad för att bedriva intensivvård och kan ta upp till tre patienter liggande på bår med en elektrisk bårlyft som bidrar till hög patientsäkerhet och god arbetsmiljö.
Läs mer: https://svenskt-ambulansflyg.se/

Följ Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Ministerbesök vid Svenskt Ambulansflyg på Arlanda27.10.2023 13:25:08 CEST | Pressmeddelande
Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar och Acko Ankarberg Johansson, sjukvårdsminister har besökt Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg vid beredskapsbasen på Arlanda, onsdag den 25e oktober.
Svenskt Ambulansflyg deltar vid FLISA 202311.9.2023 14:29:59 CEST | Pressmeddelande
Dagligen transporterar Svenske Ambulansflyg många akut- och intensivvårdsbehövande sjuka barn, unga och vuxna, till den absolut bästa sjukvården. Det är för tidigt födda barn i kuvös, barn med hjärtfel eller andra sjukdomar och vuxna med akuta tillstånd eller i behov av att komma till en högre vårdnivå, men också team, organ och patienter för livsnödvändiga transplantationer.
Svenskt Ambulansflyg summerar den andra sommaren5.9.2023 09:05:00 CEST | Pressmeddelande
Svenskt Ambulansflyg summerar den andra sommaren med rekord i både antal patientuppdrag och intäkter. Såväl akuta som planerade uppdrag har varit fler. Majoriteten flygningar är inom landet med patienter hemmahörande i Sveriges samtliga regioner, därutöver till grannländer med turister som insjuknat i Sverige.
Svenskt Ambulansflyg med betydelse för Sveriges beredskap29.6.2023 12:36:59 CEST | Pressmeddelande
Samtliga Sveriges regioner driver gemensamt Svenskt Ambulansflyg med beredskap dygnet och året runt. Betydelsen är både regional och nationell. Upplägget stärker beredskap och säkerhet för Sveriges som helhet vid en samhällskris.
Ambulansflyg – betydelse för nationell beredskap21.6.2023 14:24:04 CEST | Pressmeddelande
Svenskt Ambulansflyg deltar på Almedalen med ett kortare seminarium om ambulansflygets betydelse för en nationell beredskap. Onsdag den 28 juni, klockan 09.00–10.00 Visby, Novgorogränd 1 (Region Västerbotten)
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum