Strängnäs stift

Knista kyrka fyller 900 år – biskop Johan Dalman leder jubileumsmässa

Dela

Biskop Johan Dalman leder jubileumsmässan den 8 oktober där musik och texter kommer att spegla kyrkans 900-åriga historia.

Knista kyrka är den äldsta daterade kyrkan i Närke.

– Det är något speciellt att verka i ett kyrkorum som funnits i 900 år med sina andakter, gudstjänster och kyrkliga handlingar. De blir tidsmarkörer inför evigheten och ett förverkligande av strofen i psalmen 297:2: ”Tidevarv komma, tidevarv försvinna, släkten följa släktens gång” där jag själv får vara en länk mellan vad som hänt och vad som skall komma, säger Stefan Öberg kyrkoherde i Knista församling.

Knista kyrka tillkom innan sockenbildningen som en gårdskyrka med emporvåning i kyrktornet. Dateringarna har skiftat över åren, och länge var den vedertagna dateringen 1123, varför firandet sker i år, men en nyligen gjord dendrokronologisk undersökning av takstolarna visar att kyrkan uppfördes 1131. Kyrkan renoverades på 1950-talet för att återställa ett äldre utseende, då återfick bland annat predikstol och altaruppsats sin ursprungliga färgsättning. Kyrkorummet domineras av de välbevarade väggmålningarna från 1600-talet, bland de bästa bevarade i landet från denna tid.

I samband med firandet släpps även en jubileumsbok av konstvetaren Maria Sundström där man kan läsa mer ingående om kyrkans historia.

Mässan firas den 8 oktober, kl. 15:00. Därefter bjuds det på lättare förtäring i Sockengården.

Inför jubileumsdagen visas en miniutställning på bibliotektet med föremål som annars inte är tillgängliga för allmänheten. Dels det märkliga manshuvudet som finns inmurat uppe i själva emporvåningen i kyrktornet (som man har gjort en avgjutning av) dels avbildningar av de två helgonskulpturerna skala 1:1 som förvaras i Länsmuseet i Örebro magasin. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Följ Strängnäs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Strängnäs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum