Världens äldsta drama intar Stora scenen

Dela

De två pjäserna Perserna av Aischylos och Trojanskorna av Euripides ges nu som dubbelföreställning på Stora scenen, med Anna Björk, Erik Ehn, Stina Ekblad, Jakob Eklund, Thomas Hanzon, Rasmus Luthander, Göran Martling, Marie Richardson, Tina Pour-Davoy och operasångaren John Erik Eleby. På scen finns också en barnkör med medlemmar ur Stockholms gosskör. Föreställningen innehåller både nyskriven musik av Magnus Granberg och stycken av Bach. Premiär 19 oktober.

Stina Ekblad, Marie Richardson och Tina Pour-Davoy. Bild från repetition. Foto: Micke Sandström
Stina Ekblad, Marie Richardson och Tina Pour-Davoy. Bild från repetition. Foto: Micke Sandström

–Det är svindlande att få arbeta med så rika och komplexa dramer. Perserna och Trojanskorna speglar varandra genom att skildra kriget ur både segrarens och förlorarens perspektiv. Hybris och livskraft jämte sorg och förlust. De skär genom tiden, säger regissören Karl Dunér.

Perserna utspelar sig år 480 f.v.t. då grekerna med tur och list lyckades vinna mot den överlägsna persiska armén. Aischylos, som själv deltog i slaget, förlägger pjäsens handling till Persernas huvudstad Susa. Där väntar drottning Atossa, spelad av Anna Björk, och en grupp rådsmedlemmar på nyheter om hur kriget går. Snart få de beskedet att hela armén gått under och att bara några få, inklusive den unge kungen Xerxes, spelad av Erik Ehn, har lyckats komma undan levande. Perserna är det äldsta bevarade dramat som nu för första gången spelas i Sverige.  

Trojanskorna av Euripides utspelar sig i det besegrade Troja. Staden ska snart brännas ner av de segrande grekerna och kvinnorna delas ut som troféer. Drottning Hekabe, spelad av Stina Ekblad, väntar på besked om vad som ska hända med henne, döttrarna, svärdottern och barnbarnet.

–De stora klassikerna är så välbehövliga, ju värre tiden är som man lever i, desto mer tröst och kraft kan man hämta ur dem, säger Stina Ekblad som beskriver sin roll Hekabe, som världsdramatikens kanske mest plågade farmor. 

För regi och scenografi står Karl Dunér som på Dramaten tidigare satt upp en lång rad pjäser, senast I väntan på Godot, Krapps sista band och Den fjättrade Prometheus. Karl är också verksam som bildkonstnär och har ställt ut på bland annat Waldemarsudde. Hans senaste utställningar Paraboler och Ping visades våren 2023. Karl har tilldelats både Svenska Akademiens teaterpris och den kungliga medaljen Litteris et Artibus (2013) samt Svenska teaterkritikers förenings pris (2016).  

Översättning: Jan Stolpe/Lars-Håkan Svensson (Perserna), Jan Stolpe/ Angeta Pjeijel (Trojanskorna). Regi och scenografi: Karl Dunér.

Introduktion och samtal 
Före föreställningarna kl. 18.15 den 25 oktober och 3 november kan publiken ta del av en introduktion till de båda pjäserna i Dramatenbaren. Söndag den 29 oktober hålls ett samtal efter föreställningen. 

Teaterworkshop
Den 21, 22 och 28 oktober arrangeras teaterworkshops för vuxna med Perserna Trojanskorna som utgångspunkt. Under tre timmar får deltagarna öva gestaltning, göra teaterövningar och prova hur det kan vara att som skådespelare ta sig an en text. Workshopen leds av Lena Carlsson som är skådespelare och teaterlärare.

Kontakter

Bilder

Karl Dunér och Stina Ekblad. Bild från repetition. Foto: Micke Sandström
Karl Dunér och Stina Ekblad. Bild från repetition. Foto: Micke Sandström
Ladda ned bild
Stina Ekblad, Marie Richardson och Tina Pour-Davoy. Bild från repetition. Foto: Micke Sandström
Stina Ekblad, Marie Richardson och Tina Pour-Davoy. Bild från repetition. Foto: Micke Sandström
Ladda ned bild

Om oss

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.

Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye