Vårdföretagarna

Ett år efter valet - Vårdköernas utveckling i storstadsregionerna

Dela

Rapporten visar andel och antal i kön som väntat längre än 90 dagar i augusti 2022 och 2023 på en åtgärder/operation inom 4 olika specialiteter i de tre storstadsregionerna

Region Stockholm har andelen som väntat längre än 90 dagar i vårdkön inom dessa fyra specialiteter ökat det senaste året.

I Region Västra Götaland har andelen som väntat längre än 90 dagar i vårdkön inom tre av dessa fyra specialiteter ökat det senaste året.

I Region Skåne har andelen i vårdkön som väntat längre än 90 dagar på åtgärd/operation inom dessa fyra specialiteter minskat de senaste året.

Karin Elinder - näringspolitisk expert sjukvård
Karin Elinder - näringspolitisk expert sjukvård

Region Stockholm har andelen som väntat längre än 90 dagar i vårdkön inom dessa fyra specialiteter ökat det senaste året. I tre av fyra specialiteter har också antalet ökat. Inom ortopedi har exempelvis antalet individer som väntat längre än 90 dagar i Region Stockholm ökat från 850 till 1 250.

I Region Västra Götaland har andelen som väntat längre än 90 dagar i vårdkön inom tre av dessa fyra specialiteter ökat det senaste året. I tre av fyra specialiteter har också antalet ökat. Inom specialiteten öron, näsa, hals har antalet som väntat längre än 90 dagar exempelvis ökat från 1 000 till 1 250 i Region Göteborg.

I Region Skåne har andelen i vårdkön som väntat längre än 90 dagar på åtgärd/operation inom dessa fyra specialiteter minskat de senaste året. Antalet har också minskat i tre av de fyra specialiteterna.

- Allt fler kvinnor står i köer överskridande vårdgarantin för ett gynekologisk ingrepp. Samtidigt talar de styrande politikerna i Region Stockholm om en överkonsumtion av gynekologisk vård – och som måste begränsas. Det är oroande. Om de nationella satsningarna på kvinnohälsa som annonseras används klokt, och den kapacitet som finns faktiskt används, går det dock att vända den här trenden. Att vänta mer än tre månader på att operera ett framfall är inget som någon borde behöva utsättas för, säger Karin Elinder, expert sjukvård. 

- Antalet individer som hade väntat längre än 90 dagar (vårdgarantin) på en åtgärd/operation var i augusti på sin högsta nivå någon månad under den tidsperiod det finns data publicerad. Förvisso är antalet alltid högt i augusti men det visar att situationen fortsätter att vara mycket bekymmersam, säger Björn Arnek Branschekonom. 

Kontakter

Bilder

Karin Elinder - näringspolitisk expert sjukvård
Karin Elinder - näringspolitisk expert sjukvård
Ladda ned bild
Björn Arnek - branschekonom Vårdföretagarna
Björn Arnek - branschekonom Vårdföretagarna
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare

Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.

Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.

Läs mer på Vårdföretagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Månadens Vårdkörapport personer i arbetsför ålder: Av 20 regioner hade mer än 30 procent av de i arbetsför ålder väntat på en första kontakt med en specialist väntat längre än vårdgarantin4.12.2023 10:25:50 CET | Pressmeddelande

I region Norrbotten hade 55 procent, motsvarande 5 300 personer, av de i arbetsför ålder som väntade på en första kontakt med en specialist väntat längre än 90 dagar. I Västerbotten hade 54 procent, motsvarande 2 800 personer, av de i arbetsför ålder som väntade på en åtgärd/operation väntat längre än 90 dagar.

Vårdföretagarna presenterar ny äldreboendeprognos: Omfattande brist på äldreboenden – 28 000 nya platser behövs till 203224.11.2023 12:39:27 CET | Pressmeddelande

Vårdföretagarnas prognos indikerar att det behövs 28 000 fler platser på äldreboenden fram till år 2032. Det innebär att omkring 460 nya boenden behöver byggas under perioden – en byggtakt vi inte är i närheten av idag. I det kortare perspektivet, till och med år 2024, bedömer vi att det behövs omkring 6000 nya platser, medan enbart 3000 är planerade att byggas enligt Boverkets uppgifter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum