Ett år efter valet - Vårdköernas utveckling i storstadsregionerna
Rapporten visar andel och antal i kön som väntat längre än 90 dagar i augusti 2022 och 2023 på en åtgärder/operation inom 4 olika specialiteter i de tre storstadsregionerna
Region Stockholm har andelen som väntat längre än 90 dagar i vårdkön inom dessa fyra specialiteter ökat det senaste året.
I Region Västra Götaland har andelen som väntat längre än 90 dagar i vårdkön inom tre av dessa fyra specialiteter ökat det senaste året.
I Region Skåne har andelen i vårdkön som väntat längre än 90 dagar på åtgärd/operation inom dessa fyra specialiteter minskat de senaste året.

Region Stockholm har andelen som väntat längre än 90 dagar i vårdkön inom dessa fyra specialiteter ökat det senaste året. I tre av fyra specialiteter har också antalet ökat. Inom ortopedi har exempelvis antalet individer som väntat längre än 90 dagar i Region Stockholm ökat från 850 till 1 250.
I Region Västra Götaland har andelen som väntat längre än 90 dagar i vårdkön inom tre av dessa fyra specialiteter ökat det senaste året. I tre av fyra specialiteter har också antalet ökat. Inom specialiteten öron, näsa, hals har antalet som väntat längre än 90 dagar exempelvis ökat från 1 000 till 1 250 i Region Göteborg.
I Region Skåne har andelen i vårdkön som väntat längre än 90 dagar på åtgärd/operation inom dessa fyra specialiteter minskat de senaste året. Antalet har också minskat i tre av de fyra specialiteterna.
- Allt fler kvinnor står i köer överskridande vårdgarantin för ett gynekologisk ingrepp. Samtidigt talar de styrande politikerna i Region Stockholm om en överkonsumtion av gynekologisk vård – och som måste begränsas. Det är oroande. Om de nationella satsningarna på kvinnohälsa som annonseras används klokt, och den kapacitet som finns faktiskt används, går det dock att vända den här trenden. Att vänta mer än tre månader på att operera ett framfall är inget som någon borde behöva utsättas för, säger Karin Elinder, expert sjukvård.
- Antalet individer som hade väntat längre än 90 dagar (vårdgarantin) på en åtgärd/operation var i augusti på sin högsta nivå någon månad under den tidsperiod det finns data publicerad. Förvisso är antalet alltid högt i augusti men det visar att situationen fortsätter att vara mycket bekymmersam, säger Björn Arnek Branschekonom.
Kontakter
Mikael RomeroPressansvarigVårdföretagarna
Tel:072-5469928mikael.romero@vardforetagarna.seErik LindénKommunikationschefVårdföretagarna
Tel:073-262 86 88erik.linden@vardforetagarna.seBilder


Dokument
Länkar
Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare
Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.
Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.
Läs mer på Vårdföretagarna.se
Följ Vårdföretagarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna
Månadens Vårdkörapport personer i arbetsför ålder: Av 20 regioner hade mer än 30 procent av de i arbetsför ålder väntat på en första kontakt med en specialist väntat längre än vårdgarantin4.12.2023 10:25:50 CET | Pressmeddelande
I region Norrbotten hade 55 procent, motsvarande 5 300 personer, av de i arbetsför ålder som väntade på en första kontakt med en specialist väntat längre än 90 dagar. I Västerbotten hade 54 procent, motsvarande 2 800 personer, av de i arbetsför ålder som väntade på en åtgärd/operation väntat längre än 90 dagar.
Vårdföretagarna presenterar ny äldreboendeprognos: Omfattande brist på äldreboenden – 28 000 nya platser behövs till 203224.11.2023 12:39:27 CET | Pressmeddelande
Vårdföretagarnas prognos indikerar att det behövs 28 000 fler platser på äldreboenden fram till år 2032. Det innebär att omkring 460 nya boenden behöver byggas under perioden – en byggtakt vi inte är i närheten av idag. I det kortare perspektivet, till och med år 2024, bedömer vi att det behövs omkring 6000 nya platser, medan enbart 3000 är planerade att byggas enligt Boverkets uppgifter.
Inbjudan till seminarium - NY PROGNOS: Omfattande brist på äldreboenden – 28 000 nya platser behövs till 203217.11.2023 08:44:08 CET | Pressmeddelande
Hur ska framtidens äldre få plats på äldreboende? Vårdföretagarnas prognos indikerar att det kommer att behövas 28 000 fler platser på äldreboenden fram till år 2032. Det innebär att omkring 460 nya boenden skulle behöva byggas under perioden – en byggtakt vi inte är i närheten av idag.
Stora regionala skillnader i vårdköer till gynekologi31.10.2023 08:57:40 CET | Pressmeddelande
Andelen kvinnor som väntat längre än 90 dagar skiljer sig kraftigt åt mellan de olika regionerna. Högst var andelen i Region Jämtland Härjedalen där hela 80 procent av kvinnorna i kön hade väntat längre än vårdgarantin. Lägst var andelen i Region Sörmland där bara 3 procent väntat längre än vårdgarantin.
Vårdföretagarnas konkreta åtgärder mot kriminella aktörer i välfärden - skrivelse till regeringen27.10.2023 07:41:18 CEST | Pressmeddelande
Vårdföretagarnas skrivelse till justitieminister Gunnar Strömmer med konkreta förslag för att motverka kriminella aktörer inom välfärden.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum