Konsumenternas

Högsäsong för viltolyckor – jämför bilförsäkringarnas skydd

Dela

Risken för viltolyckor ökar kraftig under hösten då det är mer aktivitet i skogen. Vad som ersätts vid en viltolycka skiljer sig mellan försäkringsbolag och olika bilförsäkringar. Oberoende Konsumenternas Försäkringsbyrå förklarar vad olika bilförsäkringar täcker.

Försäkringsskyddet vid viltolyckor skiljer sig mellan olika försäkringsbolag och bilförsäkringar.
Försäkringsskyddet vid viltolyckor skiljer sig mellan olika försäkringsbolag och bilförsäkringar.

Hittills i år har mer än 43 000 viltolyckor i Sverige rapporterats till polisen. Det visar statistik från Nationella Viltolycksrådet. Den som kör på ett större djur är skyldig enligt lag att anmäla olyckan till polisen. Det gäller framför allt kollisioner med björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår eller örn.

Hur skyddar hel-, halv eller trafikförsäkringen vid viltolyckor?

Vad som ersätts vid viltolyckor skiljer sig mellan försäkringsbolagen och olika bilförsäkringar.

- I vår bilförsäkringsjämförelse kan du se vilka försäkringsbolag som erbjuder helförsäkringar med en lägre självrisk vid viltolyckor och vilka halvförsäkringar som erbjuder reparationsbidrag vid djurkollision. En viltolycka kan också vara väldigt traumatisk. Det kan därför vara intressant att se vilka försäkringar som erbjuder krishjälp, säger Sofia Ulriksson, jurist och motorexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Helförsäkring

En helförsäkring eller vagnskadegaranti ger mest skydd vid en viltolycka. Helförsäkringen täcker, utöver allt det som ingår i trafik- och halvförsäkringen, skador på bilens yttre. En del helförsäkringar erbjuder även en lägre självrisk vid just viltolyckor.

- Eftersom vagnskadorna kan bli stora vid viltolyckor är det viktigt att ha en helförsäkring då reparationskostnaderna kan skena i väg. Bor du i ett område där det förekommer mycket vilt kan du överväga en självriskreducering vid viltolyckor som extra skydd, säger Sofia Ulriksson.

Halvförsäkring

En halvförsäkring kan ge ett visst skydd vid viltolyckor genom att erbjuda reparationsbidrag om skadan beror på djurkollision. Bidraget varierar mellan 3 000 – 6 000 kronor. Ett försäkringsbolag ersätter hela reparationskostnaden vid just djurkollision i halvförsäkringen. Hos en del försäkringsbolag måste man köpa djurkollision som ett tillägg. Några halvförsäkringar innehåller även krishjälp, men med vissa begränsningar.

- Vid mindre skador på bilen är reparationsbidraget välkommet men alla halvförsäkringar har inte reparationsbidrag. Vid större skador efter en krock med till exempel en älg är en helförsäkring eller halvförsäkring med fullt reparationsbidrag vid viltkollison att föredra. Då ersätts hela reparationskostnaden utöver eventuell självrisk, säger Sofia Ulriksson.

Trafikförsäkring

Trafikförsäkringen ersätter inga skador på din bil, oavsett bilens ålder och värde. Vid en viltkollision är det enbart du själv som är skyddad, men inte bilen. Några försäkringar erbjuder krishjälp som skydd redan i trafikförsäkringen.

- Krishjälp innebär oftast att man kan få upp till 10 psykologbesök som bekostas av försäkringen. Tveka inte att begära denna ersättning om du mår dåligt efter en trafikolycka, säger Sofia Ulriksson.

Jämför bilförsäkringar

Till jämförelsen av bilförsäkringar på konsumenternas.se

Nyckelord

Kontakter

Om Konsumenternas Försäkringsbyrå

Konsumenternas Försäkringsbyrå ger oberoende och kostnadsfri vägledning inom försäkring och pension. Vi har hjälpt konsumenter sedan 1979. Vi är en stiftelse som har Konsumentverket, Finansinspektionen och Svensk Försäkring i vår styrelse. Välkommen till konsumenternas.se

Följ Konsumenternas

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konsumenternas

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye