Socialdemokraterna

Socialdemokraterna föreslår tillfällig skatt på bankernas övervinster och åtgärder för att stötta vanligt folk

Dela

Den ekonomiska krisen innebär stora påfrestningar för Sverige. Vanliga familjer med vanliga inkomster har svårt att betala räkningarna. Skulderna hos Kronofogden rusar. Tio års reallöneökningar har ätits upp av inflationen. Samtidigt har bankerna gjort stora övervinster på bekostnad av vanliga hushåll. Socialdemokraterna föreslår därför en tillfällig skatt på bankernas övervinster – och kraftfulla och träffsäkra åtgärder för att stötta vanligt folk.

– Det är inte rimligt att föräldrar, som sliter på jobbet för att få pengarna att räcka till, själva ska bära den här kostnadskrisen. Om den ekonomiska politiken ökar skillnaderna och splittringen i Sverige, så riskerar det att få närmast oöverblickbara konsekvenser för vår samhällsgemenskap. Då sliter man isär Sverige, säger Mikael Damberg, ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna.  

Socialdemokraterna föreslår en tillfällig skatt på bankernas räntenetto, alltså den vinst som uppstår då ränteintäkterna överstiger räntekostnaderna. Förslaget innebär en tillfällig beskattning med 23 procent på den del av räntenettot som överstiger 150 procent av ett historiskt snitt. Endast bankernas svenska verksamhet omfattas av skatten.

– SD-regeringens ekonomiska politik – där de har valt skattesänkningar för högavlönade framför tillskott till sjukvården, skolan eller stöd till vanliga hushåll – har inneburit att krisen har slagit mycket hårdare än vad den hade behövt göra. Vi visar att man kan tänka annorlunda. Genom att beskatta bankernas övervinster kan vi föreslå ett kraftfullt krispaket för vanliga hushåll utan att det påverkar inflationen, säger Niklas Karlsson, ordförande i skatteutskottet.

Förslaget innehåller:

 1. En rättvis skattesänkning för vanligt folk
  Låg- och medelinkomsttagare behöver stöd under kostnadskrisen. Socialdemokraterna har sedan tidigare presenterat en rättvis skattesänkning för vanligt folk.

 2. En extra utbetalning av barnbidraget
  För att stötta barnfamiljerna under årets fattigaste månader föreslår Socialdemokraterna en extra utbetalning av barnbidraget i början av 2024. Barnen ska inte betala kostnaden för krisen.

 3. Höjt underhållsstöd för ensamstående föräldrar
  Ensamstående föräldrar har drabbats särskilt hårt av kostnadskrisen. Många uppger att de inte har råd att sätta näringsriktig mat på bordet till sina barn. För att särskilt stötta ensamstående föräldrar föreslås en höjning av underhållsstödet med 500 kronor i månaden under första halvåret 2024.

 4. En tankrabatt för att möta de höga bränslepriserna
  SD-regeringens bränslebluff riskerar att leda till större vinstmarginaler för bränslebolagen – utan att hushållen ser mer än några ören i lägre kostnader. Det är orimligt. Därför föreslås en särskild tankrabatt, där en bilägare på glesbygden har rätt till 2000 kronor bil. Stödet omfattar alla bilägare, men har maximal effekt för bilägare på glesbygden.

 5. Avskaffad funkisskatt
  I tuffa tider måste samhället hålla ihop. Det är djupt orättfärdigt att SD-regeringen fortsätter utöka skatteklyftan mellan de som arbetar, och de som inte kan arbeta och uppbär sjuk- och aktivitetsersättning. S föreslår därför att skatteklyftan helt ska tas bort.

 

Förslaget skulle innebära intäkter till staten på ungefär 10 miljarder kronor nästa år.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

Ny riktning för Sverige - svenska ska vara huvudspråk i skolan26.6.2024 15:17:37 CEST | Pressmeddelande

Svenska ska vara huvudspråk i skolan. Därför föreslår Socialdemokraterna att minimikravet på andelen undervisning som ska vara på svenska i grundskolan höjs till minst 75 procent. Gräddfiler med obehöriga lärare på engelska skolor ska tas bort och svenska ska användas vid betygsättning och annan myndighetsutövning. Att svenska ska vara huvudspråk bör också vara grundregel i en obligatorisk gymnasieskola.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye