Hyresgästföreningen  Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Alingsåshem tar tillbaka beslut om planerade försäljningar – men hyresgästernas hem och trygghet fortfarande hotade

Dela

Alingsåshem bekräftar för Hyresgästföreningen att de under fredagen har reviderat budgeten och att den inte längre innehåller några försäljningar av hyreslägenheter under mandatperioden. Samtidigt visar en undersökning att många hyresgäster är oroliga inför möjliga kommande försäljningar och att det är en viktig fråga för hyresgästerna när de tar ställning- och röstar i nästa kommunalval. 

Hyresgästföreningen fångade upp hyresgästernas oro inför Alingsåshems planer på utförsäljning.
Hyresgästföreningen fångade upp hyresgästernas oro inför Alingsåshems planer på utförsäljning. Foto Hyresgästföreningen Hyresgästföreningen

Ny styrning från kommunpolitiken har gett Alingsåshem en större möjlighet att på egen hand besluta om större försäljningar, utan att det behöver beslutas av kommunfullmäktige. Motivet har varit att ge bolaget en större handlingsfrihet. Samtidigt betyder det att frågan om att sälja fastigheter har blivit mer närvarande genom beslutet. Och det är en fråga som väcker oro hos många hyresgäster. 

Försäljningsplaner väcker oro hos hyresgäster 

– Det är naturligtvis bra att mångas hem inte planeras att säljas. En liten seger. Samtidigt understryker det problemet med att Alingsåshem så snabbt kan tvärvända, och besluta något helt annat. Kommunpolitikerna måsta ta tillbaka kontrollen och ansvara för att säkra trygga hem för Alingsåshems hyresgäster. Nu hamnar deras hem, och mångas trygghet, i en osäker limbosituation, säger Agnetha Andersson, ordförande för Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg. 

Hyresgästföreningen har genomfört en enkätundersökning för att ta reda på vad hyresgästerna tycker i frågan. De hittills inkomna svaren visar på att hyresgästerna i huvudsak är negativa till planer på att sälja bostadsfastigheter, att de är oroliga för vad som händer vid en försäljning, och att frågan är så viktig att den påverkar vilka partier de är villiga att rösta på i nästa kommunalval. 

Svaren visar bland annat: 

  • Att 86 procent anser att det är dåligt eller mycket dåligt att sälja bostadsfastigheter. 
  • 47 procent är mycket oroliga för att just deras hem kan komma att säljas till en ny hyresvärd. 41 procent är ganska eller lite oroliga för att deras hem ska säljas. 
  • 95 procent vill att politikerna ändrar beslutet att ge Alingsåshem en större möjlighet att sälja lägenheter utan att det först behöver förankras och beslutas av kommunpolitikerna. 
  • 91 procent uppger att det är en viktig fråga när de röstar i nästa kommunalval. 

I andra kommuner har försäljningar av allmännyttan till privata aktörer inneburit att den nya ägaren har genomfört omfattande renoveringar för att höja standarden och hyran. Av enkätsvaren framgår att de flesta hyresgästerna tycker att det är viktigare med en lägre hyra och/eller lägre hyreshöjningar vid renoveringar än en hög standard. Många har även lämnat frisvar, vilka bekräftar bilden att det bland annat är risken för hyreshöjningar efter försäljning som oroar. 

En hyresgäst skriver: ”Risken om de säljer till privata fastighetsägare och att det blir högre hyror. Det finns folk med låga inkomster.” 

Många har också medskick till politikerna. En hyresgäst skriver: ”Hur kan politiker bara tycka att det är okej att sälja ut människors hem. Samma människor som röstat på dem och gett dem makten att fatta bra beslut för kommunen. Gör om och gör rätt!!!” 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Hyresgästföreningen fångade upp hyresgästernas oro inför Alingsåshems planer på utförsäljning.
Hyresgästföreningen fångade upp hyresgästernas oro inför Alingsåshems planer på utförsäljning.
Ladda ned bild

Följ Hyresgästföreningen Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum