Socialdemokraterna

Socialdemokraterna föreslår statlig byggstimulans

Dela

Svensk ekonomi har gått in i en lågkonjunktur och bostadsbyggandet rasar. Byggbranschen menar att det är den största nedgången i bostadsbyggandet sedan 90-talskrisen. Vi föreslår fyra nya åtgärder för att möta krisen och få fart på bostadsbyggandet.

Det handlar om en statlig byggstimulans för ungdoms- och studentbostäder samt bostadsbyggandet i snabbväxande kommuner, statliga byggkrediter, reformerat rotavdrag för lägre elräkningar samt energieffektivisering av flerbostadshus.

- Vi har den värsta krisen i byggbranschen sedan 1990- talskrisen och en regering helt utan plan att möta situationen. Den här situationen kommer inte att lösa sig själv, utan staten behöver ta sitt ansvar, säger Socialdemokraterna ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg.

Förslaget innefattar en statlig byggstimulans i form av ett produktionsstöd riktat till mindre orter med stora industrietableringar och till ungdoms- och studentbostäder. Förslaget innehåller också statliga byggkrediter för att sänka investeringskostnaderna och riskerna för byggherrar. De statliga byggkrediterna är en statlig medfinansiering till nyproduktion, där lånen ges ut till en långsiktig statslåneränta.

- Sverige har inte råd med att låta bostadsbyggandet kollapsa , utan det behövs konkreta åtgärder här och nu. Men vi anser också att det behöver skapas långsiktiga förutsättningar för byggbranschen. Vi vill därför tillsätta en bostadskommission med representanter för branschen, parter och politiken. Än så länge har samtliga partier i regeringsunderlaget sagt nej. Det är mycket olyckligt och gör Sverige fattigare, säger socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson Jennie Nilsson.

Förlaget i korthet

Förslaget innebär två nya åtgärder i form av en statlig byggstimulans och statliga byggkrediter..

Statliga byggkrediter

De statliga byggkrediterna är i form av en förmånlig statlig medfinansiering till nyproduktion. De bör ställas ut både för att sänka investeringskostnaden och den finansiella risken för byggherrar för att genomföra den samhällsnyttiga åtgärd som nyproduktion av bostäder innebär.

Statlig byggstimulans

Vi socialdemokrater menar att landet står inför stora kompetensutmaningar. Vi ser därför att stora satsningar på utbildningsplatser också måste mötas med fler studentbostäder med rimlig hyresnivå. Vi ser även att stora industrietableringar inom den gröna industrirevolution som pågår i vårt land ställer nya och akuta behov av bostäder i kommuner som fram till nyligen inte haft någon större befolkningsökning.

Vi föreslår därför att det införs en statlig byggstimulans i form av ett produktionsstöd riktat till mindre orter med stora industrietableringar samt till ungdoms- och studentbostäder.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

S kräver kraftpaket för att säkra svenska industrijobb6.12.2023 11:41:37 CET | Pressmeddelande

Den ekonomiska krisen rullar över Sverige. Arbetslösheten väntas öka. Tillväxten spås bli rekordlåg – svensk ekonomi ser ut att krympa. Just nu står flera industrier redo att investera hundratals miljarder i Sverige – men om regeringen inte agerar snabbt riskerar vårt land att gå miste om investeringar och trygga industrijobb i hela landet. Socialdemokraterna kräver ett kraftpaket med snabba åtgärder för att frigöra mer energi snabbt för att säkra jobben.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum