Almega

Rut-varslet: Medlare utsedda för fortsatta samtal

Dela

I går varslade Kommunalarbetareförbundet om konflikt efter att förhandlingarna inom hemservice strandat. Beklagligt, enligt Almega, som dock välkomnar att medlare nu utsetts. ”Vi ser fram emot att återuppta dialogen med Kommunal”, säger Almegas arbetsgivarpolitiska chef, Stefan Koskinen.

Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef på Almega
Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef på Almega

– Vi hade gärna fortsatt förhandlingarna. Men samtidigt när vi har erbjudit Kommunal precis lika mycket som alla andra på svensk arbetsmarknad väljer de att ta till konfliktvapnet, då är det svårt att förhandla, säger Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef på Almega.

Nu har Medlingsinstitutet utsett de medlare som har i uppgift att få parterna att nå en överenskommelse. Medlare blir Gunilla Runnquist, tidigare bland annat förhandlingschef för Lärarförbundet, och Åsa Kjellberg Kahn, tidigare förhandlingschef på Installatörsföretagen

– Medlarna är mycket rutinerade. Vi är övertygade om att de kan hjälpa oss att nå ett avtal som fungerar för både arbetsgivare och arbetstagare, och att detta håller sig inom de ramar arbetsmarknadens parter är överens om, det så kallade märket, säger Stefan Koskinen.

Medan alla andra avtal som hittills tecknats under avtalsrörelsen har rymts inom märket innebär Kommunals krav större löneökningar än vad någon annan på svensk arbetsmarknad har fått.

– Vi skulle i dag kunna skriva avtal med Kommunal på märket, d.v.s. löneökningar på 7,4 procent över två år. Om Kommunal därutöver vill ha en låglönesatsning måste denna givetvis räknas av. Medlingsinstitutet har också varit tydliga med att det inte går att strejka sig till mer än märket, säger Stefan Koskinen.

Varslet om konflikt från fackförbundet Kommunal omfattar 19 arbetsplatser runt om landet. Stridsåtgärderna bryter ut den 13 oktober, om inte ett nytt avtal kommer på plats.

Bilder

Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef på Almega
Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef på Almega
Ladda ned bild

Om oss

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har ca 11 000 medlemsföretag med sammanlagt över 550 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

Almega presenterar tillväxtpaket för ett starkare Sverige24.6.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter flera år av akuta krisinsatser finns nu utrymme för långsiktiga reformer som stärker Sveriges tillväxtkraft. “Almega vill se skattelättnader för såväl anställda som arbetsgivare men även satsningar på arbetsmarknadsutbildningar och kompetensutveckling. Sedan måste regeringen tänka om gällande arbetskraftsinvandringen”, säger Fredrik Östbom, näringspolitisk chef på Almega.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye