RödGrön Ledning i Västra Götaland

EXTRA MEDEL TILL STUDIEFÖRBUND OCH FOLKTEATERN I VGR:S KULTURBUDGET

Dela

Folkteatern får extra stöd, det satsas på läsfrämjande verksamhet via studieförbunden och mer pengar avsätts för kulturstrategiska medel. Det blir resultatet av RödGrönLednings detaljbudget för kulturen i Västra Götalandsregionen 2024.

På Kulturnämndens möte idag på Vara folkhögskola antogs detaljbudget för 2024 i enlighet med förslag från Rödgrön ledning. I ett tufft ekonomiskt läge har styret lagt till extra satsningar till förslaget från kulturförvaltningen.

  • Regeringen skär ner brutalt på folkbildning och studieförbunden, och det blir tufft för många i vår region. Vi är glada över att kunna tillföra 1 miljon kronor i en extra satsning på läsfrämjande via studieförbunden, utöver den vanliga uppräkningen, säger Alex Bergström (S), ordförande för kulturnämnden.

Kulturnämnden har av regionfullmäktige getts en uppräkning av den totala budgeten med 2% inför 2024, men den statliga finansieringen från kulturrådet ligger tills vidare kvar på 2023 års nivå. Då inflationen ligger mycket högre, har Kulturnämnden tvingats till hårda prioriteringar. Trots detta återfinns en rad satsningar på nya områden inom kulturen i VGR.

  • Kulturen i Västra Götaland står stark i en utsatt tid. Rödgrön ledning tar ansvar för infrastruktur och utveckling, institutioner och föreningsliv. Av de satsningar vi gör är jag särskilt stolt över de höjda anslagen till Västra Götalands bildningsförbund, Nordiska Akvarellmuseet och Regionteater Väst, säger Carl Forsberg (MP), vice ordförande i kulturnämnden.

Bland övriga nya satsningar märks bidrag till en ny produktionsmiljö för dans i Forsåker i Mölndal, samt 2 miljoner kronor till Blåsmusikcentrum för vidgat deltagande i kulturskolan för barn och unga i kommuner som i liten utsträckning tar del av kulturens utbud.

  • Folkteatern i Göteborg har en ansträngd ekonomi och tvingats till stora nedskärningar. Vi tillför nu 1 miljon kronor extra utöver vanlig uppräkning, säger Marjan Garmroudi (V), gruppledare för V i kulturnämnden.

2024 är det första året med den nya Västra Götalands kulturstrategi och kulturplan 2024–2027. Den kommer nu börja genomföras i samarbete med kulturutövare och kommunalförbund, och ge inriktning åt de nya uppdrag som tas fram i dialog under året.

Antagen detaljbudget för Kulturnämnden 2024 samt RödGrönLednings ändringsyrkande bifogas.

Kontakter

Dokument

Följ RödGrön Ledning i Västra Götaland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RödGrön Ledning i Västra Götaland

Betydande ramförstärkning för Göteborgs Symfoniker och kulturen i Västra Götaland28.6.2024 12:37:21 CEST | Pressmeddelande

Den rödgröna ledningen i Västra Götalandsregionen (VGR) har idag i en pressträff annonserat en betydande ramförstärkning till Göteborgs Symfoniker (GSO) med start 2025. Ramförstärkningen innebär att det årliga stödet till Göteborgs Symfoniker ökar med 10 miljoner kronor och är en del av en förstärkning av kulturbudgeten med totalt 88 miljoner kronor för 2025.

Vi har en rödgrön budget!18.6.2024 18:29:00 CEST | Pressmeddelande

Rödgrön ledning leder regionen mot en mer jämlik och hållbar region. I vårt samarbete arbetar vi för en ansvarsfull väg framåt för regionens fyra kärnuppdrag; hälso- och sjukvård, kultur, regional utveckling och kollektivtrafik. - Våra beslut grundar sig i gemensamma värderingar om allas lika värde, att driva den gröna omställningen, och att göra en verklig skillnad i människors vardag, säger Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye