E.ON Sverige AB

E.ON når historisk milstolpe: Över 60 000 solcellsanslutningar och rekordtillväxt i hållbar energi

Dela

E.ON har nått en milstolpe med över 60 000 solcellsanslutningar i bolagets elnät.

Årets första åtta månader har inneburit 20 000 nya solcellsanslutningar.

–Det betyder att över en tredjedel av alla solcellsanläggningar i E.ON:s nät har anslutits från januari fram till den sista augusti, säger Peter Hjalmar, regionchef syd på E.ON.

Drygt en tredjedel av samtliga solcellsanläggningar i E.ONs elnät har anslutits under de åtta första månaderna i år. Men även om ny automatisk process har fått ned handläggningstiderna i de flesta fallen från 70 till 7 dagar blir det ibland för trångt i elnätet, vilket medför väntetider.
Drygt en tredjedel av samtliga solcellsanläggningar i E.ONs elnät har anslutits under de åtta första månaderna i år. Men även om ny automatisk process har fått ned handläggningstiderna i de flesta fallen från 70 till 7 dagar blir det ibland för trångt i elnätet, vilket medför väntetider. Foto: Joakim Lenell

E.ON har således redan överträffat hela förra årets totala antal solcellsanslutningar på drygt 15 000, vilket i sig var en ökning med 110 procent jämfört med 2021.

–Intresset för hållbara energilösningar har slagit igenom på bred front bland våra kunder, och det är tydligt att fler och fler väljer att investera i solenergi såväl för dess ekonomiska som för dess miljömässiga fördelar, säger Peter Hjalmar.

Även om kapacitetsutmaningar kan uppstå på vissa platser i elnätet, kan cirka 19 av 20 förfrågningar om mikroproduktion från solceller på villatak anslutas direkt. Cirka 1 av 20 kräver lokal nätförstärkning innan utmatning på elnätet är möjlig. Sedan i juli månad har en ny automatisk process snabbat på merparten av E.ONs installationsärenden. Snittiden från anmälan till installationsmedgivande var i juli 2022 cirka 70 dagar, medan samma mätetal 2023 är 7 dagar för de solcellsinstallationer som gäller villor och inte kräver nätförstärkning.

–Men vi är medvetna om att det kan finnas väntetider för vissa kunder, och är mycket medvetna om att en längre startsträcka riskerar att göra kunder upprörda, men vi arbetar hårt för att minimera dessa och säkerställa en smidig övergång till solenergi, säger Peter Hjalmar.

E.ON fortsätter att investera kraftigt i elnäten för att stärka elleveranser och stödja den gröna industriomställningen. Under de senaste 10 åren har företaget investerat cirka 30 miljarder kronor i elnäten. Den pågående reglerperioden från 2020 till 2023 innebär en investering på 16 miljarder kronor, vilket är det största investeringsprogrammet i bolagets historia.

–Och med en årlig investeringstakt på cirka 5 miljarder kronor är vi fast beslutna att upprätthålla en trygg och tillförlitlig elförsörjning samtidigt som de möjliggör den gröna energiomställningen, säger Peter Hjalmar.

Kontakter

Bilder

”Vi är medvetna om att det kan finnas väntetider för vissa kunder men arbetar hårt för att minimera dessa och säkerställa en smidig övergång till solenergi,” säger Peter Hjalmar, regionchef syd på E.ON. Foto: Christian Andersson, Apelöga
”Vi är medvetna om att det kan finnas väntetider för vissa kunder men arbetar hårt för att minimera dessa och säkerställa en smidig övergång till solenergi,” säger Peter Hjalmar, regionchef syd på E.ON. Foto: Christian Andersson, Apelöga
Ladda ned bild

Om oss

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

E.ON tar ultrasnabbladdning till Norrlands största outlet – ett hållbart och strategiskt samarbete4.7.2024 14:31:42 CEST | Pressmeddelande

Idag invigdes fyra toppmoderna ultrasnabbladdare vid Naturkompaniet Outlet i Örnsköldsvik, ett samarbete mellan E.ON och Naturkompaniet som speglar bolagens gemensamma engagemang för hållbarhet. De åtta strategiskt placerade laddpunkterna, vardera med en maxeffekt på 300 kW, invigdes officiellt under en ceremoni med Naturkompaniets vd Henrik Hoffman, Marie Feuk vd E.ON Drive Infrastructure Sweden, Lena Berglund, regionchef Nord E.ON Sverige och Örnsköldsviks kommunalråd Johannes Nordin.

E.ON förlänger flexibilitetsmarknad i södra Skåne20.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

E.ON Energidistribution satsar stort på lokala flexibilitetsmarknader i syfte att bättre utnyttja de befintliga elnäten och skapa möjlighet för fler kunder att ansluta sig snabbare. Lokala flexibilitetsmarknader har drivits i E.ONs regi sedan 2019 och den gångna vintern bedrevs marknader i Hässleholm, södra Skåne, Vaxholm och Bålsta. Nu förlänger E.ON flexibilitetsmarknaden i södra Skåne, i området runt Malmö, Lund, Staffanstorp, Trelleborg, Ystad, och Skurup.

E.ON utökar sina flexibilitetsmarknader till Kallhäll och Kungsängen20.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

E.ON Energidistribution satsar stort på lokala flexibilitetsmarknader i syfte att bättre utnyttja de befintliga elnäten och skapa möjlighet för fler kunder att ansluta sig snabbare. Lokala flexibilitetsmarknader har drivits i E.ONs regi sedan 2019 och den gångna vintern bedrevs marknader i Hässleholm, södra Skåne, Vaxholm och Bålsta. Nu etablerar E.ON ytterligare flexibilitetsmarknader i Stockholmsområdet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye