Snart dags för höstens vaccinationer
Den 7 november startar vaccinering för personer som är 65 år eller äldre samt personer som tillhör en medicinsk riskgrupp. Redan nu går det att boka tid för vaccination mot influensa, covid -19 och pneumokocker. I år kommer länsinvånare som är 65 år och äldre att få en påminnelse om vaccination i sin inkorg på 1177.

- I år rekommenderar vi personer som är 65 år eller äldre, de som ingår i en medicinsk riskgrupp eller är gravida att vaccinera sig mot både influensa och covid-19, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.
Vaccin mot influensa rekommenderas också till hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar och till personal inom vård och omsorg.
- Under varje period med ökad smittspridning är det personer som blir allvarligt sjuka av säsongsinfluensa och covid-19, säger Gunlög Rasmussen.
- Vi kan redan nu se en viss ökning av covid19 i länet och det är därför viktigt att boka tid för vaccination så snart som möjligt.
Personer som har ökad risk för allvarlig pneumokocksjukdom rekommenderas dessutom vaccination mot pneumokocksjukdom.
Meddelande via inkorgen 1177
Invånare 65 år och äldre kommer i dagarna att få ett meddelande i sin inkorg från 1177 som handlar om vaccination och information om att boka tid.
- Det är första gången vi skickar meddelande om vaccination via 1177 och vi hoppas att så många som möjligt hörsammar rekommendationen, säger Gunlög Rasmussen.
- Genom vaccination kan man skydda sig mot allvarlig sjukdom och även om man blir sjuk så blir sjukdomen ofta lindrigare. Vaccination minskar också risken att försämras i den medicinska grundsjukdomen eller att drabbas av komplikationer till grundsjukdomen.
Men även om du inte tillhör en riskgrupp kan du vaccinera dig mot influensa och covid-19 för att minska risken att bli sjuk. Du som inte tillhör någon av riskgrupperna kan vaccinera dig från och med 28 november.
Vaccinationerna sker på länets vårdcentraler och vaccinationsmottagningar.
Boka tid via 1177.se, eller ring regionens Kontaktcenter på 019-602 80 00.
FAKTA OM RISKGRUPPER
Vaccination mot influensa och covid-19 rekommenderas för följande grupper:
- Du är 65 år eller äldre
- Du är gravid
- Du har en hjärt-kärlsjukdom, till exempel högt blodtryck (COVID-19) eller stroke.
- Du har en lungsjukdom, till exempel KOL KOL eller svår astma.
- Du har kraftig övervikt.
- Du har leversvikt eller njursvikt.
- Du har diabetes.
- Du har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller en behandling.
- Du har en neuromuskulär sjukdom.
- Du har flera funktionsnedsättningar.
- Du har Downs syndrom.
- Personer med generellt nedsatt fysisk hälsa på grund av demenssjukdom eller psykiatrisk sjukdom
- Personer med generellt nedsatt fysisk hälsa på grund av riskbruk av alkohol eller bruk av narkotika
Hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar (influensa).
Personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare (influensa).
Följande grupper rekommenderas även vaccination mot pneumokocker
- Du är 65 år eller äldre
- Du har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller en behandling.
- Du har cystisk fibros.
- Du har ett kokleaimplantat.
- Du har likvorläckage.
- Du har fått ett nytt organ genom transplantation.
- Du har en bristande mjältfunktion eller du har fått din mjälte borttagen
- Du har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2.
- Du har en sjukdom i hjärtat, lungorna, njurarna eller levern.
- Du har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen.
För mer information
För medier som önskar intervju med smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen finns möjlighet under onsdag 25 oktober mellan klockan 13.30 och 15.30.
Bokning sker via kommunikatör:
Nyckelord
Kontakter
Petra EkenstamKommunikationsstrateg
Tel:019-6023736Tel:070-5157484petra.ekenstam@regionorebrolan.seBilder


Följ Region Örebro län
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län
Pressinbjudan: Robotassisterad ortopedi – vart är vi på väg? (OBS! Ny tid för intervjuer)13.5.2025 10:19:06 CEST | Pressinbjudan
Hur bra är egentligen robotassisterad ortopedi i det långa perspektivet? Vad visar forskningen och hur har det fungerat för de som opererar och de som opererats? Det är några av ämnena som avhandlas under ”Robotdagen” den 14 maj på Campus USÖ.
De två sista patienterna efter skjutningen på Campus Risbergska får lämna sjukhuset13.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
En av de två kvarvarande patienterna som vårdats på Universitetssjukhuset Örebro (USÖ) efter skjutningen på Campus Risbergska 4 februari 2025 har nu skrivits ut. För den andra patienten planeras utskrivning och hemgång inom kort.
Pressinbjudan: Robotassisterad ortopedi – vart är vi på väg? (OBS! Ny tid för intervjuer)12.5.2025 10:21:20 CEST | Pressinbjudan
Hur bra är egentligen robotassisterad ortopedi i det långa perspektivet? Vad visar forskningen och hur har det fungerat för de som opererar och de som opererats? Det är några av ämnena som avhandlas under ”Robotdagen” den 14 maj på Campus USÖ.
Premiär för Örebro körfestival5.5.2025 07:53:00 CEST | Pressmeddelande
Den 17 maj är det dags för den allra första körfestivalen i Örebro. Tio körer samlas i Kulturhuset och bjuder publiken på en körbonanza som pågår från eftermiddag till sen kväll. Under dagen kan både körsångare och körledare dessutom vara med på inspirerande workshops.
Fler bokhäxor utbildas – ger förtrollande boktips till unga30.4.2025 07:39:00 CEST | Pressmeddelande
Bokhäxa! Vad är det? I Sverige finns ett hemligt nätverk med anonyma bokhäxor. De ger unga mellan 13 och 25 år personliga lyckobrev och boktips som speglar mottagarens personlighet och intressen. Nu ska Örebro län få fler bokhäxor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum