Ny rapport ger ökad kunskap om cinnoberbaggen i Uppsala
En stegvis utbyggnad av Uppsalas södra delar utgör inget hot för den sällsynta cinnoberbaggen. Snarare kan beståndet stärkas om åtgärder samtidigt görs för att gynna arten. Det visar en ny rapport som ska ligga till grund för en ansökan om dispens för att få bygga nya bostadsområden i södra Uppsala.

I flera av skogsområdena söder om Uppsala stadskärna lever den fridlysta cinnoberbaggen, som finns framför allt i Uppsala län. Den finns bland annat längs den tänkta spårvägssträckan och i områdena Ulleråker, Rosendal och Gottsunda där tusentals nya bostäder planeras.
För att ta reda på hur cinnoberbaggen påverkas av den planerade stadsutvecklingen har kommunen låtit ta fram en rapport som analyserar artens population och livsmiljöer i Uppsala. Rapporten kommer att ingå i en dispensansökan till länsstyrelsen om att få bebygga delar av de skogsområden där cinnoberbaggen hittats.
– Rapportens slutsatser visar att vi kan gå vidare med våra planer om att bygga socialt hållbara bostäder och klimatsmart infrastruktur för Uppsalaborna samtidigt som vi kan bevara biologisk mångfald, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.
Rapporten har tagits fram av företaget Calluna som är specialister inom biologisk mångfald, och visar att en försiktig och stegvis exploatering av prioriterade projekt är möjlig utan att riskera negativ påverkan på den lokala populationen av cinnoberbagge. Under förutsättning att förstärkningsåtgärder genomförs kan förutsättningarna för cinnoberbaggen snarare förbättras. Rapporten betonar dock vikten av att få det bekräftat att åtgärderna får den positiva effekt man förväntar sig innan de planerade bostadsområdena kan byggas.
– Om det går som vi hoppas och tror så kommer beståndet av cinnoberbagge i Uppsala att gynnas snarare än missgynnas jämfört med hur det ser ut idag. Det är väldigt glädjande om ett stadsbyggnadsprojekt får ge upphov till ett naturvårdsprojekt på det här sättet, säger Emilia Hammer, miljösamordnare på Uppsala kommun.
Rapporten påvisar även hur stora ytor av cinnoberbaggens livsmiljöer som behöver förstärkas eller nyskapas för att ingen försämring ska ske i samband med exploateringarna. Nu pågår ett arbete med att hitta lämpliga skogsområden och lämpliga skötselåtgärder för dessa. Det kan till exempel handla om att gallra bort gran i lövskog. Planen för skydds- och förstärkningsåtgärder kommer att göras klar under hösten och våren.
Nyckelord
Kontakter
Erik Pelling (S)Kommunstyrelsens ordförande
Tel:018-727 13 18erik.pelling@uppsala.seEmilia HammerMiljösamordnare, Uppsala kommun
Tel:018-7274577emilia.hammer@uppsala.sePernilla HesslingEnhetschef, Plan och bygg
Tel:018-7274687pernilla.hessling@uppsala.seLars NylanderPressansvarig StadsbyggnadsförvaltningenUppsala kommun
Tel:0766-951289lars.nylander@uppsala.seBilder

Länkar
Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor över 240 000 personer.
Följ Uppsala kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun
Glädjande att Gottsunda flyttas ned från särskilt utsatt område till riskområde1.12.2023 08:17:26 CET | Pressmeddelande
Polisen har idag offentliggjort sin lista över de områden i Sverige de bedömer vara särskilt utsatta områden. Dessa delas in i utsatta områden, riskområden och särskilt utsatta områden. Uppsala har sedan tidigare ett sådant särskilt utsatt område, Gottsunda-Valsätra. Enligt polisens nya bedömningar ligger området fortsatt kvar på listan men bedöms inte längre vara särskilt utsatt utan anses vara ett riskområde, en lägre grad av utsatthet enligt polisens kriterier.
Pressvisning: Årets konstnärsprofil och sex Anna-Lisa Thomson-stipendiater28.11.2023 12:54:48 CET | Pressinbjudan
Mångsidigt, retroperspektiv, existentiellt, spännande, modernt och rituellt är ord som kan används för att beskriva konstmuseets två sista utställningar för året. Torsdag 7 december presenteras Årets konstnärsprofil 2023 och de sex Anna-Lisa Thomson-stipendiaterna.
Uppsala utsedd till Sveriges mest robusta större stad28.11.2023 08:30:22 CET | Pressmeddelande
Uppsala vinner förstaplatsen i kommunkategorin ”större stad” när analys- och teknikkonsultföretaget WSP presenterar sin årliga rapport ”Regionernas kamp”. Rapporten visar hur ”robusta” och framtidssäkrade Sveriges 290 kommuner är för att möta och hantera utmaningar.
Stadsdels- och bygderåd ska stärka lokal utveckling22.11.2023 15:57:27 CET | Pressmeddelande
Stadsdelsråd och bygderåd blir nu formella dialogparter i frågor kring samhällsutveckling i Uppsala kommun. Syftet är bland annat att skapa ytterligare tillfällen att involvera lokalsamhället tidigt i lokala utvecklingsfrågor.
Föreningsbidraget höjs och ny lokalförsörjningsplan är föreslagen för beslut20.11.2023 16:40:44 CET | Pressmeddelande
Sammankomstbidraget till föreningar höjs från och med 1 januari 2024, för att kompensera hyran som höjts utifrån konsumentprisindex. En satsning som tillsammans med den nya lokalförsörjningsplanen 2024–2033 ska förse kommunens växande befolkning med fler idrotts- och fritidsanläggningar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum