If Skadeförsäkring

If släpper guide som ska skydda bilägare

Dela

Hösten är högsäsong för biltjuvar och det krävs både list, utrustning och kunskap för att slippa bli utsatt. Just nu syns ett trendbrott då antalet efterlysta bilar ökar. Försäkringsbolaget If har tagit hjälp av en tidigare biltjuv för bästa råden i en ny guide till bilägare.

Ifs motorexpert Johan Granholm visar en rattkrycka, ett mekaniskt lås som placeras över ratten. Den försvårar stöldprocessen och är därför avskräckande för tjuven. Vissa rattkryckor täcker även airbagen, som också är stöldbegärlig. Pressbild: If
Ifs motorexpert Johan Granholm visar en rattkrycka, ett mekaniskt lås som placeras över ratten. Den försvårar stöldprocessen och är därför avskräckande för tjuven. Vissa rattkryckor täcker även airbagen, som också är stöldbegärlig. Pressbild: If

Hösten och vintern fram till julhelgen är historiskt sett den period då flest bilstölder sker. Enligt Larmtjänst, försäkringsbranschens gemensamma organisation, syns just nu en minskning av bildelar som katalysatorer, strålkastare, navigationssystem och airbags. Däremot ökar antalet efterlysningar av stulna bilar.

Mellan den 1 januari och 30 september har 4 661 personbilar efterlysts i Sverige, enligt Larmtjänst. Det är fler bilar jämfört med samma period 2022, vilket innebär ett trendbrott då antalet efterlysningar tidigare har minskat med några procent för varje år. Av de efterlysta bilarna är 35 procent fortfarande borta. Det visar den senaste kvartalsstatistiken från Larmtjänst.

Det vanligaste sättet att stjäla en bil är att komma över bilens nyckel.

– Bilnycklarna är värdeföremål och stöldbegärliga. Lås därför in bilnycklarna i nyckelskåpen vid kassan när du besöker gym och simhallar. Vi vet att metoderna för att komma över en bilnyckel ofta är genomtänkta och utförs av ligor som samarbetar i grupp, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

If har intervjuat en tidigare biltjuv som berättar om en metod som går ut på att person befinner sig på en parkeringsplats utanför ett gym för att identifiera stöldbegärliga bilar. I omklädningsrummet väntar en kumpan som snabbt får information om bilen och bilägarens signalement. Om den utvalda bilägaren lämnar sin bilnyckel i skåpet kan det röra sig om minuter innan skåpet är uppbrutet och tjuvarna kan köra i väg med bilen.

Se hela intervjun med den tidigare biltjuven här: If: Hör före detta kriminelle "Daniels" tips om bilsäkerhet - YouTube

Andra vanliga metoder för att stjäla en bil är att störa ut bilnyckeln med en störsändare – kontrollera därför alltid att bilen är låst när du lämnar den. Om du har nyckellös funktionalitet, så kallad keyless, rekommenderar If att du alltid förvarar nyckeln i ett signalskyddande bilnyckelfodral. Det förhindrar att en tjuv fångar upp nyckelsignalen och låser upp bilen.

– Tjuven kan stå utanför din ytterdörr och förstärka nyckelsignalen från jackfickan och öppna och starta bilen. Det här är tekniskt avancerade metoder många bilägare nog är ovetande om. Det positiva är att det finns ganska enkla knep för att stoppa stölden, säger Johan Granholm.

Ifs tips för att stoppa biltjuven:

Parkera bilen så att den syns

Parkera om möjligt i ett låst garage eller på en uppfart med en låst grind. Har du utebelysning med rörelsesensorer kan det också avskräcka tjuvar. Om du parkerar på gatan, välj ett område som är väl upplyst.

Ibland har parkeringsgarage videoövervakning. Om du har möjlighet – ställ bilen så att den syns i övervakningskameran.

Lämna handskfacket öppet

Lämna handskfacket öppet och tomt för att visa att det inte finns något stöldbegärligt där. På så sätt kan du slippa inbrott i bilen.

Installera ett billarm

Ett godkänt billarm fungerar avskräckande och signalerar både om någon försöker ta sig in i bilen eller om en tjuv försöker lyfta bilen för att komma åt katalysatorn. Bilar som är utrustade med godkända larm utsätts mer sällan för stöld eller inbrott.

Använd godkänd rattkrycka

En rattkrycka är ett mekaniskt lås som du placerar över ratten. Den försvårar och förlänger stöldprocessen och är därför avskräckande för tjuven. Vissa rattkryckor täcker även airbagen, som också är stöldbegärlig.

Mörkret är biltjuvens bästa vän

Nästan 50 % av Sveriges bilägare tror att juni eller juli är tiden då flest bilbrott begås. Men de flesta brotten sker i själva verket under hösten. Enligt Brottsförebyggande rådets statistik var september, oktober och november de mest utsatta månaderna under fjolåret.

Överväg hjullås och katalysatorskydd

Ett hjullås monteras på bilens hjul och förhindrar stöld av fälgar och bildäck, som är lätta mål för tjuvar. Hjullås är extra viktigt om du har dyra fälgar på bilen.

Om din bil har en katalysator kan du även installera ett skydd kring den. Du kan antingen montera skyddet själv eller få hjälp på en verkstad.

Stöldmärk attraktiva bildelar

Märk bildelar som är attraktiva att stjäla med MärkDNA, och informera med dekaler på bilen om sådan märkning är gjord. Det kan avskräcka och dessutom binda tjuven till brottet.

Bildelar som är extra utsatta för stöld är bland annat rattar, inbyggd gps-system, xenonlyktor och backspeglar.

Genom att märka bilrutorna med registreringsnumret minskar risken för stöld eftersom det gör det besvärligare för tjuven att byta identitet på bilen. Läs mer och köp SSF Bilrutemärkning.

Du kan även montera ett SSF-godkänt spårsystem.

Ladda ned hela guiden här: Skydda bilen! (if.se)

Mer statistik finns hos Larmtjänst: Larmtjänst (larmtjanst.se)

Kontakter

Bilder

"Vi vet att metoderna för att komma över en bilnyckel ofta är genomtänkta och utförs av ligor som samarbetar i grupp", säger Johan Granholm, motorexpert på If.
"Vi vet att metoderna för att komma över en bilnyckel ofta är genomtänkta och utförs av ligor som samarbetar i grupp", säger Johan Granholm, motorexpert på If.
Ladda ned bild
Ladda ned Ifs guide för att skydda din bil mot bilbrottslighet.
Ladda ned Ifs guide för att skydda din bil mot bilbrottslighet.
Ladda ned bild
Förvara alltid nyckeln i ett signalskyddande bilnyckelfodral. Det förhindrar att en tjuv fångar upp nyckelsignalen och låser upp bilen. Pressbild: If
Förvara alltid nyckeln i ett signalskyddande bilnyckelfodral. Det förhindrar att en tjuv fångar upp nyckelsignalen och låser upp bilen. Pressbild: If
Ladda ned bild
Johan Granholm, motorexpert på If. Pressbild: If
Johan Granholm, motorexpert på If. Pressbild: If
Ladda ned bild

Om oss

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Ny nordisk undersökning bland 4 000 personer bekräftar oroande ökning av stress14.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

En ny nordisk undersökning från försäkringsbolaget If visar att stressen sprider sig i hela Norden. 51 procent av befolkningen i Norden upplever att deras arbetsförmåga har påverkats negativt av stress. ”Vi ser tydliga paralleller mellan den upplevda stressnivån och sjukskrivningstalen. Utvecklingen går åt fel håll”, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

If presents record-high growth and large interest in personal health7.5.2024 08:54:14 CEST | Pressmeddelande

“Today, If presents the highest topline growth yet for the first quarter (7.6%). We improved our profit before taxes (6.5%), supported by strong investment return. Personal insurance is growing the fastest, but even more encouraging is the steady growth in all business areas. Wide growth demonstrates the strength of our geographical footprint and diversified portfolio. The impact of the severe Nordic winter we’ve experienced this year weights down the combined ratio, but the underlying performance is strong”, If’s CEO Morten Thorsrud comments when presenting the results of the first quarter of 2024.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye