Ökad risk för spelproblem och psykisk ohälsa bland ishockeyspelare
Manliga ishockeyspelare på elitnivå har tre till fyra gånger oftare spelproblem jämfört med män i befolkningen i övrigt. Rapporten Elitidrottares spelproblem – en fallstudie av svensk ishockey visar också att problem med spelande är vanligare bland de elitidrottare som har psykiska besvär och högre alkoholkonsumtion än genomsnittet.

– Resultatet ligger i linje med och stärker det tidigare rapporter visat och som även inkluderat fler idrottare, det vill säga att det bland manliga elitidrottare är en högre grad av problemspelande. Vad som denna rapport ytterligare påvisar är kopplingen till psykisk ohälsa och alkoholkonsumtion, säger Anders Håkansson, professor i beroendemedicin vid Lunds Universitet.
Rapporten baseras på svar från 490 manliga ishockeyspelare i Svenska Hockeyligan och HockeyAllsvenskan och kartlägger problemspelandet hos elitspelare i de två högsta ligorna för herrar inom svensk ishockey - SHL och HockeyAllsvenskan. Resultatet visar alltså på att det är vanligare med spelproblem bland elitishockeyspelarna än i genomsnittet i befolkningen.
Anders Håkansson, professor i beroendemedicin vid Lunds universitet, och Göran Kenttä, forskare vid Gymnastik- och Idrottshögskolan och ansvarig i idrottspsykolog på Riksidrottsförbundet, är författare av rapporten. Arbetet med rapporten har skett i nära samarbete med Sico – Intresseföreningen för ishockeyspelare.
I rapporten uttrycks behovet av förebyggande åtgärder, parallellt med att utveckla vägar till evidensbaserad behandling.
– Ett alternativ är att vägarna till behandling för elitidrottare förenklas. Vi vet att många drar sig för att söka vård, bland annat med anledning av stigmat kring psykisk ohälsa samt att de är kända idrottare. Därför kan det underlätta om screening och behandling av spelproblem sker i idrottsanpassade sammanhang, säger Göran Kenttä, forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, och ansvarig i idrottspsykologi Riksidrottsförbundet.
Inom svensk ishockey innebär rapporten ett viktigt underlag i det fortsatta arbetet med att skapa hållbara idrottsmiljöer.
– Denna rapport har hjälpt oss i att skapa en tydlig bild av nuläget och de utmaningar vi ser förstärks inom våra elitmiljöer, med störst fokus på spelmissbruk och psykisk ohälsa. Framför allt har arbetet med studien skapat en samverkan mellan Svenska Ishockeyförbundet, SHL, HockeyAllsvenskan tillsammans med spelarfacket SICO och ansvarige forskare där vi påbörjat ett gemensamt arbete som kommer resultera i konkreta och forskningsstödda aktiviteter som bemöter problemen från flera perspektiv, säger Gizela Ahlgren Bloom, biträdande sportchef på SHL och fortsätter:
– Spelmissbruk och psykisk ohälsa är ett problem i samhället men som till viss del förstärks inom våra miljöer och för att komma till bukt med detta krävs en förändring i kultur och beteende. Ska vi göra det behöver vi alla hjälpas åt så det känns väldigt positivt att vi ligor och förbundet nu gör det här arbetet tillsammans med SICO och med stöd från forskarna med expertiskunskapen. Vi känner oss hoppfulla att vi tillsammans kan åstadkomma positiv förändring i frågan.
Problem med spel om pengar inom elitidrotten är inte begränsat till ishockey utan gäller för fler idrotter. Området är viktigt att arbeta med utifrån idrottares välmående och möjlighet till prestation men också för att spelproblem kan medföra ökad risk för andra problem som till exempel matchfixning. Rapporten är till gagn för fler förbund och föreningar inom idrottsrörelsen.
Rapport Elitidrottares spelproblem (länk)
För mer information kontakta:
Göran Kenttä
Forskare vid Gymnastik- och Idrottshögskolan och ansvarig i idrottspsykolog Riksidrottsförbundet
Tel 070-202 34 04
Anders Wahlström
Utvecklingschef Svenska Ishockeyförbundet
08-449 04 07
Gizela Ahlgren Bloom
Biträdande sportchef SHL
Tel 070-840 65 58
Kontakter
Anna SetzmanKommunikation- och presschef Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
Pressjour: 08-699 61 90
Om Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.
Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Viktigt arbete för att minska idrottsrelaterad brottslighet19.3.2025 13:55:18 CET | Pressmeddelande
Under tisdagen rapporterade Polismyndigheten, Region Väst, att åtta personer anhållits som misstänkta för brott kopplat till en match i allsvenskan i höstas mellan IFK Göteborg och AIK. Det visar på vikten av fortsatt samverkan och är ett led i arbetet för att minska idrottsrelaterad brottslighet.
Ny distriktsidrottschef i Småland14.3.2025 11:46:55 CET | Pressmeddelande
RF-SISU Småland får en ny chef i juni. Ante Jankovic, idag på Region Jönköpings län, tar över efter Rickard Strandberg, som nyligen lämnade uppdraget som distriktsidrottchef efter nio år.
Sämre tillgång till idrottsanläggningar i nybyggda områden11.3.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Nybyggda stadsdelar har sämre tillgång till idrottsanläggningar jämfört med äldre områden. Det visar en rapport som Riksidrottsförbundet presenterar idag.
Fler svenska kvinnor på styrelseposter i internationella idrottsförbund7.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sverige har för första gången fler kvinnor än män på exekutiva, verkställande, positioner i europeiska och internationella idrottsförbunds styrelser. Totalt är det 63 personer varav 54 procent är kvinnor och 46 procent män. Även det totala antalet internationella representanter har ökat från 368 till 396 personer– men här finns fortfarande steg att ta för att nå jämställd fördelning.
Allt fler kvinnor är ledare och tränare inom elitidrott5.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Under år 2024 var 35 procent av landslagsledare kvinnor i jämförelse med 29 procent 2017. Störst utveckling har skett vad gäller huvudtränare för damlandslag som ökat till 50 procent från 28 procent år 2017.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum