Region Norrbotten ber om ursäkt för oegentligheter kring insemination
Under åren 1975–1984 bedrev en läkare inseminationsverksamhet i Norrbotten för att hjälpa barnlösa par. Nu har det framkommit att läkaren också varit spermadonator i flera av fallen.
Barnlösa par i Norrbotten kunde få hjälp att bli gravida på kliniken som låg på ett av länets sjukhus. Fram till 1985 skyddades spermadonatorers identitet av dåvarande lagstiftning. Varken donatorn eller de blivande föräldrarna skulle känna till den andra partens identitet. Inte heller de barn som tillkom genom insemination med donator hade på den tiden rätt att ta reda på donatorns identitet.
Med hjälp av dagens moderna teknik kring DNA-kartläggning har det framkommit att sju barn vars mödrar fått behandling på kliniken delar DNA med läkaren. Barnen är idag vuxna och flera av dem har sökt sitt genetiska ursprung via släktforskningssajter som använder sig av DNA-prover. I ett nysläppt avsnitt av Uppdrag granskning försöker några av barnen att ta reda på mer om vad som inträffat när de kom till.
– Donatorbarnen finns i olika familjer och är halvsyskon med varandra. Den biologiska förälder som de alla har gemensamt är läkaren som arbetade på kliniken, vilket innebär att han har agerat både som donator och läkare, säger Pia Näsvall.
Eftersom det inte fanns någon lagstiftning kring insemination förrän 1985 är bedömningen att läkaren inte begått något brott i juridisk mening. Däremot är agerandet etiskt och moraliskt fel, menar Pia Näsvall.
– Vi ber om ursäkt för läkarens handlingar och känner ett stort moraliskt ansvar. Relationen mellan läkare och patient ska vara neutral och det är väldigt olämpligt att han agerat donator. Agerandet går också emot den dåvarande tanken där donator och föräldrar inte skulle känna till eller ha kontakt med varandra. Nu finns det tydligare lagstiftning och därför hade det här inte kunnat ske idag.
Region Norrbotten har undersökt vilken dokumentation som finns kvar från kliniken, men läkaren förstörde mycket av dokumentationen innan 1985. Det året trädde en ny lag i kraft, en lag som ger donatorbarn rätt att som vuxna få reda på donatorns namn. Läkaren har tidigare uppgett att registren över donatorerna förstördes för att skydda donatorernas identitet.
– Vi har känt till att inseminationsverksamheten pågick under de här åren, men ingen har kunnat ana att läkaren också varit donator. Det blev en stor chock när vi kontaktades av Uppdrag granskning, säger Pia Näsvall.
Region Norrbotten uppmanar personer som tror att de kan vara berörda av händelsen att kontakta regionen.
– Eftersom det här hänt för så länge sedan kan vi inte lova att vi kan ge några svar, men vi vill lyssna på alla berörda och göra vårt bästa för att ta reda på mer, säger Pia Näsvall.
Kontaktcenter för berörda
Telefon: 0920- 28 46 30
E-post: insemination.utredning@norrbotten.se
Kontakter
Pia NäsvallHälso- och sjukvårdsdirektör
Tel:0920-28 40 00pia.nasvall@norrbotten.seOm Region Norrbotten
Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 6 500 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.
Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.
Följ Region Norrbotten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten
Norrbottens utmaningar kräver stärkt regionalt ledarskap – här är planen för kommande år5.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Den samhällsomvandling Norrbotten genomgår utmanar vårt län på en rad sätt. Nu har den regionala utvecklingsnämnden bestämt vilka frågor som är prioriterade åren 2025–2027.
2,26 miljoner till klinisk forskning3.12.2024 14:00:00 CET | Pressmeddelande
Norra sjukvårdsregionen (Region Norrbotten, Region Jämtland Härjedalen, Region Västerbotten och Region Västernorrland) satsar 2,26 miljoner till klinisk forskning 2025.
Höjt friskvårdsbidrag och bidrag till skor2.12.2024 15:52:10 CET | Pressmeddelande
Nu stärker Region Norrbotten sina förmåner för medarbetarna. Friskvårdsbidraget nästan dubbleras till 4000 kronor och en del medarbetare kommer att få 800 kronor i skobidrag.
Region Norrbotten ber om tålamod29.11.2024 13:30:00 CET | Pressmeddelande
Inför helgen ber Region Norrbotten de patienter som besöker hälsocentraler och akutmottagningar i regionen om extra tålamod, då bytet av journalsystem just nu kräver lite mer administration av medarbetarna.
Ärenden på regionala utvecklingsnämndens möte 4 december29.11.2024 12:37:14 CET | Pressmeddelande
Den regionala utvecklingsnämnden träffas för sammanträde 4 december. Här är en sammanfattning av några ärenden som tas upp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum