-Dagens förlossningar liknar psykisk tortyr och misshandel!
"Det är naturligt att föda barn". Med den etablerade synen blir det enkelt att nedprioritera allt som har med förlossningar att göra. Och resultatet är att vi i Sverige befinner oss i en skamlig och ovärdig nedförslöpa. Det skriver journalisten och författaren Britt-Marie Mattsson i senaste numret av 1,6miljonerklubbens tidning "Kvinnor & Hälsa".
-Den gamla ramsan om att ”kvinnor alltid har fött barn” får inte vara skäl för att vi skall misshandlas, säger Britt-Marie Mattsson.
Britt-Marie Mattsson är en av Sveriges mest erfarna journalister och författare, till vardags på Göteborgsposten. Hon är också sedan länge engagerad i 1,6 & 2,6 miljonerklubben för kvinnors hälsa.
I föreningens senaste nummer går hon till hård attack mot den svenska förlossningsvården:
-Att, som idag, tvinga gravida kvinnor att sväva i ovisshet om var de skall ”få” föda in i sista skedet av förlossningen - och ofta sedan de avvisats från flera resursförsvagade BB:n efter varandra - kan inte benämnas som något annat än psykisk tortyr, skriver Britt-Marie Mattsson och fortsätter:
-Att låta kvinnor gå orimligt länge över tiden är ett risktagande som inte bör accepteras. Att omföderskor, med skador från tidigare förlossningar, skall behöva böna och be om att ” beviljas” kejsarsnitt - och oftast avfärdas trots att de medicinska skälen för ett planerat snitt är otvetydiga - är ingenting annat än misshandel.
Skandalös behandling
-Att nyförlösta mammor, som spruckit och sytts efter besvärliga förlossningar, sänds hem efter några timmar är häpnandsväckande... Att en kvinna som till sist ”fått” kejsarsnitt tvingas åka hem efter ett drygt dygn - med katetern kvar dinglande mellan benen och med uppmaningen att köa in på gynakuten dagen därpå för att få den borttagen - är skandalöst, skriver hon.
Idag svämmar sociala medie över av hårresande berättelser om vanmakt och vanvård, menar Britt-Marie Mattsson.
-Men rösterna klingar i stort sett ohörda. För om sjukvårdsansvariga politiker lyssnade är frågan - varför händer det då så lite och i de flesta fall ingenting alls?
Förr fick nyförlösta kvinnor stanna kvar en vecka på sjukhus i normalfallen och längre vid kejsarsnitt för att återhämta sig och för att det nyfödda barnen skulle kunna undersökas noggrant. Nu skickas mammor och barn hem efter endast några timmar. Helt utlämnade åt sig själva och med uppmaningen att ”höra av sig” till den vanliga vården om det skulle bli några komplikationer. En nyförlöst kvinna skall vara ”duktig”. Förlossningar är ju normalt, eller hur? Alltså är det orimligt att ”gnälla”.
Omvärdera synen
-Tanken svindlar att andra medicinska ingrepp - med så omfattande påverkan på kroppen som en förlossning - skulle beskrivas som ingenting och med hemsändning efter några timmar utan sjukskrivning. Särskilt om det handlade om operationer där patienterna är män, menar Mattsson.
Det är dags för Sverige - som länge talat om välfärdsfrågor som centrala - att helt omvärdera synen på förlossningar. De skall hanteras som dramatiska och omvälvande, både fysiskt och psykiskt och med stor respekt för den födande kvinnan.
-Det visar återigen att vården inte är jämställd, säger Alexandra Charles. Nu måste kvinnor sluta vara tysta, fogliga och följsamma. Hade män fött barn, skulle det aldrig tillåtits att vara på det här viset.
Britt-Marie Mattsson, journalist och författare och Alexandra Charles ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben.
Läs hela artikeln på
Viil ni kontakta Britt-Marie Mattsson, hör av er på Britt-Marie.Mattsson@gp.se
Foto Mattsson: Erik Fägerwall
Alexandra Charles nås på alexandra@1.6miljonerklubben.com
Kontakter
alexandra charles
alexandra@1.6miljonerklubben.comanna liljebergKommunikatör1,6 & 2,6 miljonerklubben
Tel:0706673406anna.liljeberg@1.6miljonerklubben.comBilder
Om oss
1,6 miljonerklubben grundades 1998. Det är en ideell organisation och vår vision är att alla kvinnor ska ha bästa tänkbara livskvalitet och hälsa. Vi arbetar med folkbildning och opinionsbildning, främst genom vår tidning, seminarier och webbinarer. En viktig del är stipendieverksamheten. Genom Kvinnor & Hälsas 90-konto samlar vi in pengar till forskare som arbetar utifrån ett genusmedicinskt perspektiv.
Följ 1,6 miljonerklubben
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från 1,6 miljonerklubben
Kultursalong med prinsessan Christina!8.10.2024 15:11:56 CEST | Pressmeddelande
Nu bjuder vi in till höstens stora kultursalong. Gäster är prinsessan Christina fru Magnuson och författaren Carl Otto Werkelid. Det blir ett spännande samtal om drottning Joséphine, en "enastående föregångsgestalt" som Christina nu vill lyfta fram i ljuset igen.
Henrik Wahlström får Fonden för Psykisk Hälsas Fördomspris!4.10.2024 13:16:04 CEST | Pressmeddelande
Med mod, kunskap och kreativitet har Henrik Wahlström bidragit till att motverka fördomar och främja öppenhet kring psykisk ohälsa, därför är han årets mottagare av Fördomspriset som delas ut av Fonden för Psykisk Hälsa. Priset delas ut på Mental Health Evening 21 oktober.
En kväll som gör skillnad i Helsingborg!1.10.2024 15:30:34 CEST | Pressmeddelande
Lyckoprofessor Micael Dahlen, författaren Katarina Widholm och juristen Caroline Törnquist är bara några av gästerna. På tisdag är det dags att hitta lyckan i Helsingborg - allt under ledning av Riksteaterns nya ordförande Benny Marcel.
Nu bryter vi trenden - en kväll om ungas psykiska ohälsa!19.9.2024 15:38:04 CEST | Pressmeddelande
Alla känner någon! Dags att tala öppet om ungas psykiska mående. Lyssna till psykiatrikern och suicidforskaren Ullakarin Nyberg med gäster, bland andra Carin Götblad, Anna och Signe Bennich, Attila Yoldas och Moa Blomqvist. Även ensemblen ur musikalen "Dear Evan Hansen" är på plats för samtal. -Ju tidigare vi talar öppet och lär våra ungdomar att sätta ord på deras mående, desto mer kan vi minska psykiatriska tillstånd, säger psyklogen Kim Einhorn.
Nu bryter vi trenden - en kväll om ungas psykiska ohälsa!19.9.2024 11:30:01 CEST | Pressmeddelande
Alla känner någon! Dags att tala öppet om ungas psykiska mående. Lyssna till psykiatrikern och suicidforskaren Ullakarin Nyberg med gäster, bland andra Carin Götblad, Anna och Signe Bennich, Attila Yoldas och Moa Blomqvist. Även ensemblen ur musikalen "Dear Evan Hansen" är på plats för samtal. -Ju tidigare vi talar öppet och lär våra ungdomar att sätta ord på deras mående, desto mer kan vi minska psykiatriska tillstånd, säger psyklogen Kim Einhorn.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum