Rymdstyrelsen

Det här tar Marcus Wandt med sig upp i rymden

Dela

Förutom en stor mängd forskningsutrustning tar Marcus Wandt med sig ett 20-tal föremål som knyter an till Sverige och hans bakgrund när han sänds upp i rymden den 17 januari. Det är allt ifrån från svenska flaggan och Selma Lagerlöfs nobelprismedalj till en ishockeypuck från Linköping, en tröja från Chalmers, och en liten modell av Saab 39 Gripen.

Marcus Wandt i rymddräkt
Marcus Wandt i rymddräkt SpaceX/Axiom

Astronauterna som åker till rymdstationen får endast ta med sig minimal privat packning, får noggranna listor på vilka ombyten som ska tas med upp i rymden och hur länge de ska använda varje plagg.  Däremot har de en hel del last med sig för att kunna genomföra uppdraget i rymden, exempelvis forskningsutrustning. I packningen finns dessutom alltid några föremål med koppling till hemlandet och dem själva.  

- Astronauter brukar alltid få ta med sig föremål upp i rymden, som betyder något extra för dem. Marcus har själv valt ut en rad saker som knyter an till sin uppväxt, utbildning och yrke. När han är tillbaka på jorden kommer han göra en turné genom Sverige för att besöka platserna och återlämna föremålen som varit med i rymden tillsammans med ett certifikat, säger Johan Marcopoulos, kommunikationsansvarig på Rymdstyrelsen.  

Under sin rundresa i Sverige kommer Marcus Wandt bland annat lämna tillbaka föremål till Göteborg, Luleå, Linköping och Mårbacka.

Med sig på resan har han ett 20-tal föremål kopplade till olika delar av hans liv. Marcus Wandt, som är född i Mora och uppvuxen med skidåkning, tar med sig en nummerlapp från Vasaloppet. Eftersom han numera bor i Linköping har han även med en ishockeypuck från Linköping Hockey Club till rymdstationen.

Med på färden är även författaren Selma Lagerlöfs Nobelprismedalj. Selma Lagerlöf, som kommer från Mårbacka i Värmland, var den första kvinnan att få Nobelpriset i litteratur, år 1909, och för Marcus Wandt som är uppvuxen i Värmland känns det speciellt att få ta med sig medaljen.

- Jag har starka minnen av en skolutflykt till Selmas Mårbacka och av hur jag fascinerades av Nils Holgerssons upptäcktsresa över Sverige. Nu ska jag också i väg på en resa, om än lite längre bort. Under mitt rymduppdrag är det stort fokus på naturvetenskap och forskning, vilket jag brinner för. Men samtidigt känns det viktigt att ta med bit kulturhistoria med stark värmländsk koppling, säger Marcus Wandt.

En rad föremål som Marcus tar med sig är kopplade till hans utbildning och yrkesmässiga bakgrund. Marcus Wandt är utbildad elektroteknikingenjör på Chalmers tekniska högskola och tar med sig en flagga därifrån på rymdfärden. Han är utbildad stridspilot och har arbetat länge inom Försvarsmakten, vilket gör det naturligt att också ta med en flagga från svenska flygvapnet. Just nu är han är tjänstledig från rollen som chefstestpilot på Saab Aeronautics. Under sin yrkesbana har han genomfört många timmars flygning av Saab 39 Gripen och därför är en liten modell av flygplanet en självklarhet att ha med upp till rymden.

Kontakter

Bilder

Marcus Wandt i rymddräkt
Marcus Wandt i rymddräkt
SpaceX/Axiom
Ladda ned bild
Nummerlapp och medalj som Marcus Wandt tar med sig upp i rymden
Nummerlapp och medalj som Marcus Wandt tar med sig upp i rymden
Vasaloppet
Ladda ned bild
Svensk flagga, modell av Jas 39 Gripen, uppdragsmärke Muninn
Svensk flagga, modell av Jas 39 Gripen, uppdragsmärke Muninn
Rymdstyrelsen
Ladda ned bild

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

Svenska satelliten Arctic Weather Satellite ska ge mer träffsäkra väderprognoser – och förbättra klimatforskningen17.8.2024 06:20:42 CEST | Pressmeddelande

Den 16 augusti kl. 20:56 sändes den svensktillverkade vädersatelliten Arctic Weather Satellite (AWS) upp i rymden. Genom att utforska fukt- och temperaturvariationer, samt mäta iskristaller inuti moln kommer AWS bidra med nya typer av väderdata i Arktis och Antarktis. Informationen ska hjälpa meteorologer att ställa mer träffsäkra prognoser – särskilt i norra Europa. AWS är ett uppdrag från Europeiska rymdorganisationen ESA.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye