EPHI

Essä: Att äta eller inte äta – om kostråd för verkliga människor

Dela

Att äta har blivit så mycket mer än ett sätt att få i sig näring. Vad man äter kan vara ett ställnings tagande för en bättre värld för människor såväl som djur, för inhemskt framtagna produkter eller ett nationellt jordbruk. värld, eller för inhemskt framtagna produkter och ett nationellt jordbruk. Födan kan också vara ett sätt att bygga den perfekta kroppen och maximera muskler eller få vackrare hy och hår. Vad man äter, eller ännu hellre vad man inte äter, är identitetsskapande. Om individens ensamma kamp i bästa fall med, i värsta fall, mot, den egna kroppen och hälsan och om statens omöjliga och troligen alltmer felaktiga uppdrag att förmå oss alla att äta på rätt sätt, handlar Lena Anderssons underhållande och träffsäkra essä.

Länkar

Om EPHI

Environment and Public Health Institute (EPHI) är en ideell och partipolitiskt oberoende tankesmedja och mötesplats som tar sig an vår tids miljö- och hälsoproblem.

http://www.ephi.se

Följ EPHI

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från EPHI

”Hade velat göra mycket mer", V om avvecklingen av privata kliniker i Stockholm24.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan 2022 har vårdinstanser i Stockholm lagt ned i samband med avvecklingen av vårdval i regionen. Förändringen kommer från den koalition som styr Region Stockholm bestående av S, MP och C med stöd av V. I senaste avsnittet av Hälsa för ohälsosamma möts Jonas Lindberg från Vänsterpartiet och Axel Conradi från Moderaterna för att ge sin syn på förändringarna.

Professorn: Vaginal förlossning är inte för alla26.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Ellika Andolf, professor emerita i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet, gästar podcasten Hälsa för ohälsosamma för att diskutera huruvida gravida kvinnor ska få välja förlossningsmetod. I avsnittet förklarar Andolf riskerna med vaginal förlossning jämfört med kejsarsnitt och hur man förutspår vilka kvinnor som riskerar komplikationer. Vi frågor oss också om antalet kejsarsnitt påverkas av sjukvårdens finansiering.

Vem ska få fetmamediciner?14.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

1,3 miljoner svenskar har blivit diagnostiserade med obesitas eller ligger i riskzonen för att bli det. Fetma leder ofta till en rad följdsjukdomar som diabetes, högt blodtryck och problem med leder och hjärta. Trots detta subventioneras inga av de nya effektiva medicinerna som till exempel ozempic för behandling av obesitas i Sverige. Vill man få tillgång till den medicinen eller någon liknande för att försöka gå ner, genom att minska sina hungerhormoner, måste man finansiera det på egen hand.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye